7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A ja kupiłam sobie automat do robienia mleka sojowego - ale soja to też dla Polaków b. częsty alergen dlatego w tym automacie robię mleko ze słonecznika, dyni, migdałów bez skórki albo ryżu. Mniej roboty i autoamt robi 1 lirt mleka w 25 minut.
~Majka 2014-07-21 11:45:52.731

Zrobiłam mleko z pestek dyni i słonecznika. Garstkę ziarenek moczę w 1/2 litrowym garnku,żeby pozbyć się choć częściowo chemii. Płuczę, zalewam niewielką ilością wrzątku + szczypta soli i cukru, blenduję i przecedzam, jak mi się chce. Uzupełniam wodą, ew. doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku. W małych ilościach robi się szybciutko i mam cieplutkie świeże mleko. Poza tym - mniejszy żal, gdyby eksperyment się nie powiódł
Dana 2014-07-20 13:33:33.638

P.S. Żeby mleko "nie opadało" zawsze moczę dodatkowo trochę siemienia lnianego. Tylko należy uważać, bo jak da się za dużo to wychodzi "glut".
martusiak 2014-05-24 17:42:24.67

Wszystkie są genialne, a "fusy" najczęściej wykorzystuję przy śniadaniu do skomponowania owsianki.
A kiedyś myślałam, że bez krowiego mleka trzeba kupować sojowe za 10 zł i zbankrutować, haha, nic z tego!... Go vegan! ;)
martusiak 2014-05-24 17:39:51.035

Migdałowe najlepsze!
Dana 2014-04-05 20:15:33.409

a czy ten ryz ma byc surowy ?
~ryzowa 2012-05-20 12:05:27.669

bardzo dobre mleko kokosowe wyszło - musiałam odcedzać przez sitko, ale jakoś nie ma farfocli. zalewałam wiórki wrzątkiem.
tiny 2012-04-06 19:28:26.852

tak, będzie nadal dobre, ja tak wiele razy robiłam. maksymalnie 2 dni stało (z nerkowców lub wiórek).
majczi 2012-04-04 12:58:05.193

jak dlugo moze stac takie mleko w lodowce czy jak zrobie wieczorem to moge go uzyc rano na sniadanie bedzie nadal dobre ?
agnmid 2012-04-03 19:02:44.425

Swietny przepis! Osobiscie robilam jeszcze mleka z ziaren konopii, surowych orzechow ziemnych(obydu nie trzeba namaczac) i jeszcze z orzechow laskowych. Szczegolnie smaczne w wersji surowej, doslodzone zmiksowanym daktylem, jest mleko z ziaren konopii - polecam dla witarian!
~edymal - ja mysle, ze ono sie nie wazy, tylko "wytraca" sie bardzo wyraznie mial ze zmielonych orzechow. Jezeli odstawisz takie mleko na jakis czas odstaje sie woda i zmielone orzechy. Mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi :-)
Iwo-na 2011-11-10 18:13:06.685

mleko kokosowe wychodzi najlepsze w proporcji 2:1 wiórki:woda - wtedy można używać je w potrawach jako zmiennika mleka kokosowego z puszki, które jest dość drogie. polecam do smaku dodać szczyptę soli oraz cukru jeszcze przed miksowaniem. przelać wystarczy przez gęste sitko, gaza jest niepotrzebna.
majczi 2011-10-22 20:06:54.673

nie probowalam na cieplo ale jak sprobuje to powiem
agnmid 2011-07-02 18:36:12.605

Próbowałam robić mleko kokosowe i migdałowe. W smaku jest ok. Problem mam gdy chcę go dodać np do kawy. Waży się! Macie na to jakiś sposób
~edymal 2011-06-11 13:04:20.113

Dzięki Agata - to teraz bez obaw spróbuję :)
patrycccja 2011-04-21 20:34:10.887

patrycccja, ja wielokrotnie robiłam mleko ryżowe z suchego ryżu, tak jak zostało podane w tym przepisie. Wychodzi pyszne, lekkie, delikatnie zbożowe.
~Agata 2011-04-20 23:32:38.267

Zrobiłam kokosowe dzisiaj rano - wielbię Cię za ten przepis, bo przy odkryłam jak zrobić "bitą śmietanę" :>
Zanetak 2011-04-17 23:38:30.257

Już nie raz robiłam mleczka roślinne, ale nigdy z ryżu. Z komentarzy na blogu wynika, że w przepisie chodzi o ryż suchy, natomiast w Puszce znalazłam przepis z ryżem gotowanym: puszka.pl/przepis/4299-mleko_ryzowe_napoj_ryzowy.html . Czy próbowaliście któregoś ze sposobów? Zastanawiam się który jest sensowniejszy i jaka jest różnica w smaku.
patrycccja 2011-04-13 14:35:50.996

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas