7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Babka cytrynowa- Komentarze do przepisu -
Babka przepyszna!!! Zamiast mleka użyłam wody, bo się pokapowałam za późno że mleka w domu brak ;) i wyszła mimo to super! Jeszcze ciepłą oblałam lukrem cytrynowym, który wsiąknął w ciasto przez co była wilgotna w środku do ostatniego kawałka. Dodałam jeszcze rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Szczerze polecam przepis i będę do niego wracać nie raz :)
mniumniu 2015-03-15 15:46:35.706 wyszło mi tak, że lepiej smakuje niż wygląda, ale w sumie lepiej tak niż na odwrót ;) Fox 2014-04-20 00:15:58.531
To będzie mój trzeci rok pieczenia tej babki na święta (plus wielokrotne pieczenie bez okazji).
Zmiany, które wprowadziłam i które wg mnie dobrze ciastu robią: - Piekę w 180 stopniach ok. 40 minut. Sprawdzam patyczkiem czy suche, jeśli nie to zostawiam na jeszcze 5-10 minut. 200 stopni to na ciasto chyba za dużo. - Wychodzi tak samo na innych mlekach roślinnych. Sprawdzałam na owsianym, ryżowym i domowym migdałowym. - Nie daję aromatu cytrynowego, bo nie kupuję takich produktów. Zamiast tego skórka i sok z 2 cytryn. - Zamiast rodzynek lubię dodawać powiekane daktyle i skórkę pomarańczową w cukrze. W wersji lux suszone wiśnie (czemu są takie drogie?) - Mi smakuje ta babka bardziej jak jest naponczowana (wreszcie załapałam jak się to robi), ale zostałam przegłosowana przez resztę rodziny, która twierdzi, że babka ma być sucha ;) - Piekę zawsze w foremce z kominkiem, ale mam widocznie niezbyt wielką, bo zawsze jeszcze 2-3 mufinki mi z tej ilości wychodzą. - To nie jest bardzo słodkie ciasto, więc można spokojnie polukrować. Polecam przepis, bo jest super prosty, zawsze wychodzi, a po lukrowaniu wygląda jak sklepowa babka na święta. No i miło, że na stole można postawić coś, co wszystkim smakuje a jest wegańskie i nikt nie pyta jak można upiec ciasto bez jajek. ~Marta 2014-04-14 16:15:07.371
Babka plus sześcioraczki (muffinki;)) plus kilka mikroskopijnych babeczek wyszły świetne. Ta największa postoi do świąt, bo reszta zniknęła chociaż upiekły się przed chwilą. Pyszne i słodko cytrynowe;)
~kasieniek 2013-03-29 23:01:47.549
Ostatnio Wojtek przeoczył olej, a że ciasto było za gęste (ciekawe czemu ;) to dodał więcej wody. O dziwo wyszło bardzo dobre - bardziej gumowate w konsystencji, ale bardzo dobre. Wersja beztłuszczowa działa ;D
patrycccja 2012-09-07 21:25:59.434
Pyszne. Cytrynowy aromat wszystkich zachwycił :) Świetnie wyszłoby też w formie muffinek.
patrycccja 2012-04-11 17:54:36.419
Znakomita babeczka na świąteczny stół. Ten cytrynowy smak i aromat, wprost doskonały, to przez niego moja waga coś zaszalała. Zepsuła się?
Dana 2012-04-10 15:48:45.66
Babka się udała. Jest przepyszna i ma niesamowicie mocny aromat cytrynowy (a dałam skórkę i sok tylko z 1 cytryny).
jutka 2012-04-07 11:15:05.056
Marta, poncz robi się z soku z cytryny, alkoholu i cukru pudru, w sumie podobnie jak lukier. Można naponczować już pokrojone kawałki albo (w przypadku wylania ciasta na prostokątną blachę) przekroić ciasto na dwa duże płaty i między nie wlać łyżeczką poncz. Jest wtedy bardziej wyraziste :)
Świetny pomysł z tym mlekiem owsianym, wypróbuję :). I cieszę się, że tak smakuje :). Też będę tę babkę robiła na święta :) Cottie 2012-04-05 20:32:33.694
Acha, i zapomniałam jeszcze napisać, że nie używam żadnego ponczu, bo za bardzo nie wiem jak go zrobić. Zawsze oblewam (po ostudzeniu) lukrem cytrynowym. Raz dodałam smażonej skórki pomarańczowej zamiast rodzynek. Też pyszne.
~M 2012-04-03 18:12:23.236
Zapomniałam napisać o efektach pieczenia ;-)
No więc tak: mleko sojowe waniliowe w niczym nie zmienia smaku. Robiłam też z mlekiem owsianym (kupnym), ciasto wyszło delikatniejsze i jakieś mniej suche. W sumie piekłam jej już 4 razy, zawsze w foremce do bundt cake (ta z kominkiem), zostaje mi wtedy trochę ciasta i piekę jeszcze 3-4 babeczki. Świetny przepis, nic nie trzeba zmieniać. Moja babcia mówi, że to jej ulubiona babka piaskowa :-))) Mam zamówienie na wielkanoc. Zrobię z podwójnej ilości, bo rodzina duża. Dzięki za przepis. ~Marta 2012-04-03 18:09:18.351
@Marta, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ^^;. Mleko waniliowe jest jak najbardziej w porządku ale radzę w takim przypadku dodać odrobinę mniej cukru. Smak nie powinien przebić ale zawsze możesz trochę zwiększyć ilość soku z cytryny :).
Co do alkoholu to ja stosuję zwykłą wódkę, do tego ciasta pasować będzie też wódka o smaku cytrynowym, cytrynówka i likier curacao :) Cottie 2012-03-19 19:33:02.712
OOOO jeśli po upieczeniu wygląda tak jak na zdjęciu, to właśnie tego szukałam. Upiekę jutro, bo dzisiaj już noc. Mleko sojowe mam tylko waniliowe - mam nadzieję, że to nie przeważy smaku cytrynowego.
A jak zrobić tą polewę do naponczowania? I jaki alkohol do niej użyć? Jak coś mi dobrego wyjdzie jutro to dam znać. ~Marta 2012-02-06 23:17:17.101 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Trzeba będzie poszukać czegoś innego.
~Kefin 2024-01-06 16:29:18.179