7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski)- Komentarze do przepisu -
Są super, są pyszne, nadają się dla dziecka alergika, robi się je w 15 minut, są praktycznie od razu gotowe do jedzenia i nie ma prawie żadnego sprzątania! Moje ulubione jak wpadną do mnie dzieciaki
~Nellka 2021-10-03 17:48:34.779
Robiłam pierwszy raz zrobiłam dwie porcję do jednej dałam mniej mąki i są miękkie a drugie twarde. 1/2 szklanki mniej
~klaudia_kowalska_3 2019-03-18 06:43:04.507
Przetestowałam przepis z mąką żytnią - wyszły o niebo lepsze, niż ze zwykłą, białą mąką. Polecam koniecznie użyć mąkę żytnią :) Wychodzą za każdym razem tak samo smaczne, świetny przepis :)
~Zuzior 2016-01-10 11:19:28.677
Robiłam te ciasteczka po raz pierwszy i właśnie wyciągnęłam je z piekarnika.
Mimo że lubię słodkie,faktycznie cała szklanka cukru to za dużo. I następnym razem zrobię je trochę grubsze (myślałam że bardziej urosną) bo są za twarde. Suma summarum jak na ciasteczka 'z niczego' bardzo zacne ;-) amanda3601 2015-05-04 16:59:47.983 Najlepsze ciastka na świecie!! Nie trzeba się martwić, że na drugi dzień robią się twarde, za szybko znikają. ;) martusiak 2014-08-01 07:22:00.151
Robiłam pieguski z tego przepisu już kilka razy i zawsze znikały błyskawicznie.
Wczoraj upiekłam z podwójnej porcji, żeby było na lunch do pracy (w końcu nie samą sałatką makaronową człowiek żyje). Schowałam pieguski do puszki metalowej, w której zwykle przechowuję pierniczki i inne ciasteczka, żeby nie stwardniały. No i właśnie dzisiaj okazało się, że są TWARDE JAK KAMIEŃ po jednej nocy spędzonej w szczelnie zamkniętej puszce. Dodam, że po upieczeniu wychodzą mi zawsze miękkie, w przepisie właściwie nic nie zmieniam (poza posiekaną czekoladą w miejsce czipsów, ale widzę, że inni też to robią), piekę 10 minut góra-dół. Czy komuś pieguski też tak stwardniały na drugi dzień? Czy to znaczy, że to są ciastka tylko do zjedzenia na szybko i nie da się ich piec na zapas? ~Marta 2014-02-13 17:39:02.651
za słone!!!
~kuba 2013-11-19 09:58:03.312
super! próbowałam ciastka upieczone przez koleżankę, a dziś sama je zrobiłam-nie są za słodkie, za to zwiększyłam ilość soli i smak baaardzo mi odpowiada:)
~n 2013-05-24 18:48:53.732
Zrobiłam na mące orkiszowej 620 i wyszły bardzo dobre. Nie wiem jak smakują orginalne pieguski ale te są bardzo smaczne i kruche. Można dodać zapachu pomarańczowego lub zamiast wody soku pomarańczowego.
Hannah2006 2013-04-28 12:02:59.701
super! cała moja rodzinka zachwala ciastka :) są dużo lepsze niż pieguski ze sklepu. Dodałam mniej cukru i soli niż w przepisie i wyszły super
Dominika952 2013-03-27 16:32:44.096
Zrobiłam i nie smakują nam. :(
W ogóle niepodobne do piegusków... cottoncafe 2013-02-01 00:09:30.437 super, bardzo fajne ciastka, mimo że już nie jestem weganką, to od dawna chciałam wypróbować ten przepis ;). cukru dodałam 3/4 szklanki, zamiast chipsów - posiekaną gorzką czekoladę, następnym razem dodam tylko mniej soli, bo trochę za bardzo ją czuć. majczi 2013-01-07 23:33:05.037
Właśnie zrobiłam. Wyszły bardzo dobrze. Piekłam 20 minut, dodałam rodzynek, czekolady, wiórków kokosowych i pół szklanki otrębów orkiszowych. Pachnie pięknie!
lebioda 2012-10-23 19:30:44.806 Hit! Przepisu prawie nie ruszałam. Jedną szklankę mąki dałam tortową, a drugą razową. Cukru faktycznie dużo mniej (1/5 szkl syropu cukrowego - wg mnie w sam raz). Dodałam półtorej łyżki kakao, a zamiast wody mleko migdałowe. Powalające! barianna 2012-04-17 22:23:41.221 Ja robię z 1 szkl. mąki i 1 szkl. płatków owsianych i dodaję o połowe mniej cukru. Wychodzą super. szarlotka 2012-03-13 19:08:32.365
Dziekuje za przepis, sa juz w moim stalym repertuarze, nawet teraz sa w piekarniku, pyszne! ;)
~aga 2011-12-21 20:14:39.292
pyszne! zrobilam przed chwila, dalam 3/4 szkl cukru jak dla mnie idealne. jesli chodzi o twardosc ciasteczek-one naprawde po wyjeciu z pieca moga byc miekkie ale potem szybko twardnieja. z orzechami laskowymi -niebo!
aleksandra 2011-12-11 15:09:19.985
Albo za duże zrobiłaś. Ja za 2gim razem tez zrobiłam większe i musiałam trzymać znacznie dłużej. A piekarnik może oszukiwać swoja drogą ;)
patrycccja 2011-12-11 14:11:23.494
Piekę je już 20 min i ciągle są miękkie! Piekarnik źle działa czy jak?
lebioda 2011-12-10 19:47:11.33 Ciasteczka są suuuuuper! Bardzo łatwe, szybkie do zrobienia i pyszne :) My robiliśmy kulki, bo znajomym podobne ciasteczka zawsze same się "rozpływały". Te tylko trochę zmieniły kształt i pozostały wysokie, więc kładąc je na blachę można je trochę klepnąć od góry, żeby się nie wywyższały ;) Piekliśmy ciut dłużej, żeby na pewno nie były surowe w środku - wyszły chrupiące i lekko rumiane. Też by mi tu pasowały orzechy oprócz czekolady :) patrycccja 2011-11-11 16:25:47.978
ok, upieczone, ale nie wiem czy czegoś nie sknociłam, bo wyszły baardzo chrupiące, w sumie twarde :P może jak postoją to trochę skruszeją, ale są dobre :))
~pat cat 2011-11-07 12:26:25.858
nie moge nigdzie znalezc chipsow czekoladowych, czy moze je zastapic zwykla czekolada ?
~alexalex 2011-10-26 17:46:31.879 Pyszne ciasteczka! Następnym razem dodałabym tylko połowę soli z przepisu i może trochę pokruszonych orzechów ekstra :) kasiarka 2011-10-02 11:49:54.705
No proszę a ja natomiast mam taki problem, że są białe wszystkie ale wydają się być upieczone (jak dłużej trzymam to są twarde jak kamień).
Daiana 2011-09-14 19:20:34.091
To dziwne... jak moje raz się przypaliły to wszystkie w ten sam sposób :D
Zanetak 2011-08-19 00:35:29.688
Całkiem możliwe - dzięki za rade napewno skorzystam nastepnym razem :)
Ostanio jak robilam dla znajomych zrobilam mniejsze i część ciasteczek się spiekla od spodu a częśc nie ,częśc byla jasniejsza a częśc ciemniejsza :P OpenWorld 2011-08-18 18:02:36.471
OpenWorld, pamiętam, że w oryginalnym przepisie była sugestia, by po połowie czasu obrócić ciasteczka na drugą stronę, może to wystarczy, by nie przypaliły się następnym razem :]
Zanetak 2011-08-17 22:11:37.077
Są pyszne :) Jak będę je jeszcze kiedyś robiła to zrobie tym razem takie malutkie bo zrobilam takie wieksze i sie troche spiekly od spodu :P
OpenWorld 2011-08-12 20:08:30.981
Dałam trochę mniej oleju :) są nieziemskie, (nie weg*) znajomi oszaleją! :)
Daiana 2011-08-09 18:29:37.796
Średnica każdego miała około 3-3,5cm, więc zdecydowanie na jeden gryz :)
Zanetak 2011-07-30 01:39:35.121
ja też zrobiłam ze zmasakrowaną czekoladą :D wyszły tak świetnie,że mąż zamówił sobie na dziś dokładkę! co prawda pierwsza partia nieco się przypaliła, ale mamy psa który lubi wypieki,więc się nie zmarnowały :) druga blaszka już była idealna. acha,tylko nie wiem jakim cudem autorce wyszło 60 ciastek-chyba były naprawdę bardzo bardzo malutkie,takie na jeden chrup.
orzechova 2011-07-29 11:44:31.636 Ciasteczka są pyszne :). Z braku czekolady dodałam 50 g płatków migdałowych i zrezygnowałam z cynamonu. Wyszło coś pysznego :)! Miałam mały problem z konsystencją - ciężko było cokolwiek uformować, ale to pewnie wina mojego braku doświadczenia w pieczeniu. Czykitka 2011-07-20 19:55:34.728
Trzeba szukać, czasami się trafiają w najbardziej nieoczekiwanym miejscu. Ja dodałam pokruszonej czekolady (metoda: tłuczenie wałkiem nierozpakowanej tabliczki). Jest OK, jeśli tylko jecie czekoladę.
~Kamila 2011-07-18 21:58:00.601
mozna kupic w lidlu:)
~fleur 2011-07-16 15:09:12.885
właśnie nie wiem czy w Polsce są dostepne... ale zawsze możesz użyć posiekanej gorzkiej czekolady :)
Zanetak 2011-07-15 04:31:54.256
a gdzie można kupić te czekoladowe chipsy?
~edi 2011-07-14 23:38:44.458 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Nellka 2021-10-03 17:52:39.741