7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze- Komentarze do przepisu -
W jaki sposób przygotowujemy potem takie zamrożone kluski? Nigdy nie mroziłam, a myslę, że to dobry pomysł. Trzeba je najpierw rozmrozić, czy takie zamrożone ponownie parujemy?
ryfka 2013-02-04 18:43:53.169
Ja zawsze robię więcej,a jak wystygną to je mrożę.
~anna 2013-01-30 18:07:22.372
A ja wam powiem, że na Słowacji są bardzo znane i są wszędzie, może wcale nie mają polskiego pochodzenia? ;)
Daiana 2012-06-03 10:39:30.868
w Wielkopolsce to po prostu pyzy ;) I jakie było moje zdziwienie, że w reszcie kraju pyzy to zupełnie coś innego.
asquilan 2011-03-24 09:05:06.362
Buchetki,tak nazywala je moja mama. Slaska potrawa. W Niemczech tez je znaja, ale gotuja je albo na patelni pod przykryciem, z mlekiem i maslem, albo klada je na gotujace sie ziemniaki i serwuja je do dan miesnych.
~irka 2010-01-21 22:37:33.533
nie wiem skąd buchty pochodzą, ale to smak mojego dzieciństwa serwowany przez moją mamę, która pochodzi z Mazur;)
sama zaś spróbuję coś pokombinować żeby było bez jajek ;) Magda-Andrzej 2009-09-28 17:22:59.195
Pochodzę ze śląska, a moja babcia z poznańskiego. Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam się na śląsku z tą potrawą (może poza stołówką szkolną), a nazwę "buchty" poznałam dopiero z tego przepisu. Wydaje mi się, że ślązacy zapożyczyli sobie tą potrawę od poznaniaków i dodali swoją nazwę (bo w Poznaniu nie wiedzą co to są buchty, ale kluski na parze każdy zna), ale mogę się mylić.
Ten przepis - z nazwy śląski, jest identyczny z przepisem z Poznania, który mam. Nawet proporcje są takie same. Ale masz rację, różnią się sposobem podawania - na śląsku na słodko, w Poznaniu głównie z mięsem, ale też z grzybami. ryfka 2009-08-21 12:54:18.454
Buchty to zdecydowanie slaska potrawa!!!! Mozna to bardzo latwo sprawdzic, w kazdym innym przepisie podaja te same informacje)) Na slasku podaje sie je na slodko z jagodowym sosem lub nadziewane jagodami, nastepnie mozna podawac z maselkiem, posypane cukrem i jesli ktos lubi cynamonem, a w poznanskiej kuchni macie kluski na parze a nie buchty i bez cukru to juz tylko do mies sie nadaje))) I jedna i druga wersja sa pyszne, jednak roznia sie znacznie i stad to nieporozumienie, bo ile miast tyle roznych tradycji zywieniowych.
~anna maria 2009-08-15 11:16:30.043
Czy można jakoś jajka zastąpić...?
~agazima 2009-08-08 14:45:30.105
Z tego co wiem, kluski na parze pochodzą z kuchni poznańskiej, a nie śląskiej. Moja babcia pochodziła z tamtych stron i zwykle je robiła.
Ja robię te kluski bez cukru, wtedy doskonale nadają się do sosu pieczarkowego, albo na słodko z sosem truskawkowym. Pycha! ryfka 2009-06-16 19:20:26.042 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Natka 2013-02-06 09:22:09.038