7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem)- Komentarze do przepisu -
Bardzo smaczne danie, cynamon świetnie komponuje się z resztą składników
~margaretka 2015-03-09 21:03:24.086
@Anabel, różnica jest zasadnicza: tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc przesmażony bakłażan jest bardziej wyrazisty i według mnie dużo lepszy (bo sam w sobie jest mdły), niż taki uduszony pod beszamelem, ale oczywiście jak kto woli ;)
ryfka 2014-08-22 14:31:08.297
Nie rozumiem po co smażyć bakłażana przed, a potem zapiekać jeszcze w piekarniku ? Ja wkładam surowy pięknie mięknie a w smaku nie ma różnicy
~Anabel 2014-08-22 12:07:34.815
Przepis bardzo dobry,ale jak każdy ja też go nieco urozmaiciłam ,dodając na warstwę ziemniaków ,zeszkoloną cebulę ,pokrojoną w wiórka ,dzieki temu potrawa nabrała bardziej wyraznego charakteru.Jeszcze jedna uwaga,pomidory powinno się podsmażyć ,przed nałożeniem tej warstwy ,ponieważ są po prostu zbyt twarde w stosunku do reszty składników.
satina6 2014-03-05 15:02:52.835
Równie dobry sposób na bakłażana to patelnia grillowa. Osuszone plastry nacieram niewielką iloscią oliwki i podsmażam na patelni grillowej. Szybki i efektowny sposób, a nie muszę specjalnie do tego celu rozgrzewać piekarnika, co dla mnie jest oszczędnoscią, bo często przygotowuję obiady kilka godzin przed podaniem.
Plastry ziemniaków podsmażam we frytkownicy, a dopiero potem posypuję je przyprawami. ryfka 2013-01-08 11:03:23.719
Robiłam musakę bardzo podobną do tej, i tak jak już zostało tutaj wspomniane, dodałam do warstwy pomidorowej granulat sojowy - PYCHOTA! I jakże doskonała imitacja oryginału ;) Ja także piekę bakłażany w piekarniku, a raczej je podgrillowuję ;) - o wiele lepszy sposób od smażenia :)
veg_mania 2012-08-28 23:46:36.675
tak, odkąd raz upiekłam w ten sposób bakłażana już nigdy nie użyłam do tego patelni! ten sposób jest najlepszy :)
hugable 2012-07-25 11:12:00.362
a co do bakłażanów wymisliłam własny sposób obróbki cieplnej. Po wyatrciu soli ręcznikiem papierowym, wkładam je do miski i polewam olejem w niewielkiej ilości, tak żeby po prostu nie wyschły w trakcie pieczenie. Następnie układam jedną warstwą na kratce w piekarniku (pod spodem blacha z papierem lub folia na cieknące soki) i do piekarnika - 200st pod grillem lub górną grzałką i przewracam na drugą stronę do zrumienienia
~azumi 2012-07-18 12:27:26.11
sos beszamelowy - najlepiej dodawać zimne mleko w niewielkiej ilości, niemlaże po łyżce, dopiero jak się rozrzedzi dostatecznie wlać mleka tyle ile potrzeba. A w razie grudek zmiksować blenderem/żyrafą u nas w domu zwaną bziukaczem :)
~azumi 2012-07-18 12:23:27.401
Pierwsza musaka, jaką robiłam i jaką jadłam wogóle. Potrawa jest genialna! Żeby bliżej było oryginalnej wersji, udusiłam proteinę sojową z cebulą, czosnkiem i pomidorami z puszki. Mąż powiedział, że to lazania w greckim wydaniu :) Cynamon rzeczywiście daje fajny efekt.
ryfka 2012-01-30 19:04:21.673 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Platynka 2019-03-03 16:33:57.16