
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Wegański tort czekoladowy z wiśniami- Komentarze do przepisu -![]() orzechova 2014-01-16 09:28:16.848
Witam,
właśnie robię torcik po raz pierwszy i mi również masa nie chciała zgęstnieć. W przepisie nie ma mowy, że powinna być użyta czekolada gorzka. Jednak wykombinowałam, że aby masa mi zgęstniała muszę dodać więcej budyniu, bo jeden budyń na 750 ml mleka to mało. Dodałam łącznie trzy budynie i osiągnęłam dobrą konsystencję :). Zobaczymy jak wyjdzie w połączeniu ze wszystkim. Pozdrawiam ~irmina 2012-12-13 19:33:46.029
Robiłam już dwa razy i za każdym razem wychodził. Za drugim razem zrobiłam podwójną porcję biszkoptu i przekroiłam na 3 części. Biszkopt nasączyłam słodką herbatą z odrobiną aromatu rumowego. Podobno smakował super ;) Kremu zawsze trochę za dużo wychodzi, więc można spokojnie dać tylko 2/3 składników i wystarczy.
trututu 2012-11-13 16:35:07.291 ![]() barianna 2012-08-10 08:32:27.906 ![]() gorzka to to napewno przynajmniej u mnie byla - z Biedronki tutaj podaje linka : weganskiepysznosci.blogspot.com/2012/02/czekolada-gorzka.html jak kupuje tak dla smaku to wybieram z lidla na lecytynie slonecznikowej albo ivorie z intermarche - taka mala gorzka jest pyszna czy tez terravite ale akurat tu uzylam takiej po za tym mleka sojowego uzylam tez z Biedronki - nie np . robionego u siebie w domu - bo nigdy nie uzywam do kremow mleka sojowego ktore sama zrobilam :P tylko jak wtedy robilam to mleko sojowe z Biedronki bylo w innym opakowaniu jeszcze - potem zmienili - wiec moze to mleko teraz jest mniej geste niz tamto ? no nie wiem :P nie pamietam juz czy uzylam mleka czekoladowego czy naturalnego wiec moze to tez ma znaczenie ? jak widac na zdjęciu mi pieknie sie zagescilo i nie bylo zadnych problemow z masa wiec moze jak bedziecie robic ten krem to kupcie czekolade i mleko z biedronki - np czekoladowe i moze wtedy bedzie wszystko okej ?:P OpenWorld 2012-04-12 12:26:00.337 ![]() patrycccja 2012-04-12 12:17:00.46 ![]() Ja ostatnio idę na łatwiznę, jeśli chodzi o ozdabianie. Przystrajam żywymi kwiatami i taki biszkopt wygląda cudownie :) Natka 2012-04-12 08:38:53.792 ![]() Nurkan 2012-04-11 21:30:25.44 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co najmniej dobry. Przygotowywałam zachowując proporcje podane w przepisie i niestety do kremu musiałam dodać prawie szklankę mąki ziemniaczanej, bo nie chciał zgęstnieć (zachowywał konsystencję budyniu)i próby uratowania tej masy zajęły mi sporo czasu. Poza tym biszkopt nie wyrósł mi za bardzo, ale na szczęście udało mi się przekroić go na dwie cienkie połówki (polecam dwa instruktaże krojenia biszkoptów: www.ehow.com/video_4948734_cutting-2layer-cakes.html oraz www.youtube.com/watch?v=Q_usTjoHAAA). Moi wszystkożerni goście stwierdzili, że mógłby być bardziej "nasączony". Jeśli ktoś, tak jak ja wczoraj, przygotowuje tort pierwszy raz w życiu, radzę zarezerwować sobie więcej czasu. Biszkopt upiec dzień wcześniej, żeby sobie odpocząć i dał się ładnie przekroić, a do kremu na początek nie dodawać za dużo mleka (ja następnym razem zacznę od połowy porcji). Aha, co do wielkości blaszki, wydaje mi się, że najlepsza byłaby taka o średnicy ok. 20 cm, nie więcej, wtedy jest szansa na przecięcie biszkoptu na 3 warstwy. Smacznego! Saskja 2012-04-09 02:03:31.512 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Najlepszy, przepyszny, absolutny hit. Polecam, robi niebywałą furorę! barianna 2012-04-06 14:20:53.671 ![]() Nie mam pojęcia dlaczego masa Ci nie zgęstniała tym bardziej ,że dwóm poprzednim osobom się udalo i mi rowniez. Jak będe go jeszcze kiedyś robić to napisze czy mi znowu wyszło i może zauważe coś przez co Ci masa mogla nie zgęstniec bo narazie nie mam zadnych pomyslow co do tego a tort robilam juz kilka miesięcy temu. Ale naprawde jestem zdziwiona bo przeciez nawet jak się robi zwykly budyn na mleku roslinnym to 500 ml idzie na 1 saszetkę i budyn jest gęsty . tutaj jeszcze dodaje się cukier puder oraz kilka czekolad więc naprawde jestem zdziwiona czemu masa nie wyszla. OpenWorld 2012-02-07 17:47:33.536
Trort czeka w lodowce na gosci w Nowy Rok:-) Tylko, ze krem mi nie wyszedl wedlug przepisu.... - ratowalam go po swojemu. "3 szklanki mleka" to 750ml, czy sie myle? Rozpuszczone czekolady nie zagescily tego mleka, a budyn dodany nawet w calosci tez nie dal rady - masa byla mocno plynna! Jak Wam to wyszlo? OpenWorld prosze o szegoly.
Ostatecznie nastepnym razem wezme do kremu: ok.350ml mleka, czekolady i budyn(+ew.cukier do budyniu) i wtedy krem powinien sie udac. Iwo-na 2011-12-31 00:45:04.565 ![]() Toszka 2011-10-21 13:26:54.936
Szkoda, że wcześniej nie pomyślałam, jutro urodziny w rodzinie, ale nie zdążę zrobić :(
~Ilona 2011-09-19 16:06:35.232 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Olcio 2015-01-18 13:36:36.413