7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Te krokiety robie sporo czasu według przepisu z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, Wwa 1983. One są podawane do wigilijnej kapusty z grzybami. Zestawienie świetne. Proporcje też: 30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków utłuc na miazge, dodac 10 dkg zmielonych orzechów włoskich, 1 całe jajko, czubata łyżle tartej bułki oraz łyżeczke najdrobniej posiekanej naci pietruszki. Posolic do smaku i ręka wyrobić na jednolitą mase. Formować małe krokiety, panierować w jajku, bułce tartej, usmazyc na maśle na złoty kolor.
Polecam krokiety i książkę!
izabeli 2016-04-09 00:53:00.426

Są naprawdę przepyszne. Moja mama, gdy byłam dzieckiem zawsze robiła mi te krokieciki na święta. Ale mama dodawała do masy jeszcze 2 jajka i parę łyżek bułki tartej. Skoro z powodzeniem można się bez nich obyć- to tym bardziej super :) Polecam!
gucia 2015-06-24 18:34:18.282

Czy można by je upiec w piekarniku zamiast smażyć?
~ewa 2014-04-22 18:51:47.424

:D Marta, ekstra!!! :) Jak widać prostota rządzi :D
patrycccja 2013-11-28 10:33:05.31

Robiłam te kotlety wiele razy, ale dzisiaj pierwszy raz na rodzinny obiad składkowy, gdzie wszyscy poza 2 osobami to mięsożercy. Kotlety zniknęły ze stołu jako pierwsze. Mój wujek (zdeklarowany miłośnik kotletów i śledzi) zjadł 6 !!! Kazał cioci spisać przepis i uznał, że to będzie genialny lunch do pracy, do tego tylko keczup. Totalny sukces. Jeszcze nigdy nie zrobiłam niczym takiego wrażenia na mięsożercach. A to przecież zwykłe kotlety ziemniaczane :)))
~Marta 2013-11-28 00:21:14.641

Były rewelacyjne, mięsożercy też tak sądzili :)
~K. 2013-01-09 16:46:33.136

Rewelacyjne te krokiety, proste, szybkie, bez kombinowania, i te chrupiące kawałki orzechów :) Jadłam z barszczem oraz na chlebie z sosem czosnkowym (może jakby dorzucić jeszcze warzyw i wsadzić w bułkę to wyszedłby fajny wegeburger) :) Jako że jestem tylko wegetarianką dorzuciłam 2 jajka i podczas smażenia na dobrze rozgrzanej patelni krokiety trzymały się kupy bez uprzedniego przechowywania w lodówce. Następnym razem sprawdzę jak zdaje egzamin np. mąka kukurydziana zamiast jaja.
kasumi90 2013-01-06 20:21:54.444


Obtaczałem tylko w samej bułce tartej. Zrobiłem takie małe na jeden raz. Faktycznie nie było łatwo, bo dosyć się rozwalały. Aby tego uniknąć, dodałem 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Trzeba też smażyć na bardzo gorącej patelni, żeby skórka zdążyła zbrązowieć zanim się rozlecą. Chłoną dużo oleju, zeszło dużo papierowych ręczników, żeby je osączyć.
ahven 2011-12-29 19:15:30.242


przed obtoczeniem w bułce tartej, dobrze jest krokiety obtoczyc w mące wymieszanej z wodą (konsystencja jajka) - nie rozpadają się wtedy podczas smażenia.
muffinka 2011-12-23 15:20:34.691

polecam przed smażeniem obtoczyć krokiety w mące z wodą. dzięki temu nie rozwalają się i ładnie rumienią!
~bea 2011-12-16 20:23:36.758

Te i inne kotlety/krokiety mogą "rozwalać się" podczas przekładania na druga stronę. Trzeba poćwiczyć, nabrać wprawy. Choć mam już wiele lat, to nadal zdarza mi się, że kotlety nie chcą zachować nadanego im kształtu. Ale to już chyba złośliwość niektórych potraw.
Dana 2011-09-26 15:41:50.272


przepyszne. ten przepis chodził‚ za mną… od jakiegoś› czasu. dziś› trafił‚y się™ niezjedzone ziemniaki :) orzeszki super pasują…. same krokiety nie był‚y zbyt sztywne (był‚am gł‚odna i nie trzymał‚am masy w lodówce), ale zachował‚y kształ‚t :)
magrusia 2011-03-13 16:23:06.047

Fajny zapychacz. Zamiast orzechow dodalam slonecznik, a opanierowalam w mace, jajku i bulce. Balam sie, ze sie rozleca ale nic takiego sie nie stalo. Nastepnym razem planuje dodac troche twarogu, zeby byly bardziej pierogowate:)
dak0ta 2011-01-05 20:18:50.755

Irokezik91 może mieć rację. Chociaż przyznam, że z siostrą robiłyśmy je już wiele razy, i nigdy nie miałyśmy tego typu problemów. A nigdy nie zwracałyśmy uwagi na odmianę ;)
Mam jeszcze inny pomysł - zmiksowane (np. blenderem) ziemniaki robią się mega kleiste. Może część dobrze by było zmiksować?
patrycccja 2010-10-14 20:03:12.839

Najprawdopodobniej jest to wina ziemniaków (zła odmiana). W takiej sytuacji można dodać troszkę mąki ziemniaczanej (1-2 łyżki), powinno pomóc.
Irokezik91 2010-10-14 11:32:15.374

Wlozylam krokiety do lodowki na cala godzine!!!..niestety sie rozlecialy, w przepisie nie ma nic co by kleilo mase razem do kupy..np jajko...same orzechy, ziemniaki i przesmazona cebula na masle sklei to tylko ladnie przed smazeniem..ale podczas smazenia wszystko sie rozlatuje...niestety:((
~Oxila 2010-10-13 22:00:30.66

OxiLa, a włożyłaś masę lub przygotowane krokiety do lodówki? Na pół godziny? Bez tego to nic dziwnego że się rozleciały...
~pat 2010-10-12 13:01:53.238

Nie wiem dlaczego ale krokiety rozwalily sie w drobny mak podczas smazenia!!!..nie polecam tego przepisu!!!
~OxiLa 2010-10-12 05:44:30.865

Uwielbiam je, po prostu uwielbiam :)
patrycccja 2010-02-25 13:15:40.48

Takie krokiety można podać z sosem chrzanowym - bardzo go lubię. Podaję też do gotowanego na parze kalafiora.
~Wanda 2010-02-11 13:19:58.907

Zwykle robie je z ziemniakow pozostalych z obiadu dnia wczorajszego- wtedy puree jest bardziej zbite i sie nei rozlazi. obtaczam je najpierw w mące, mleku i dopiero bulce, w ten sposob powstaje naprawde chrupiaca, przylegajaca panierka, a w srodku kremowe "nadzienie" z ziemniakow.
~ksz 2010-02-08 16:19:16.846

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas