7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Dynia curry- Komentarze do przepisu -
"Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie."
Ja zawsze tak robie! Używam zazwyczaj dyni o zwartym miąszu (właśnie hokkaido, tykwy) i one nigdy nie wydzielają tyle płynu żeby sos był wodnisty. efedrina 2013-05-10 18:50:22.055
Nie, to nie była dynia hokkaido, choć ta jest zdecydowanie lepsza. Ta z przepisu to była taka zwykła. Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie. Ja zwykle mam dynię zamrożoną i podgotowuję. Odcedzam, bo nie chcę zbyt wodnistego sosu, raczej preferuję gęstszą konsystencję i dynię po części rozgotowaną a po części w kawałkach (co jest chyba trudniejsze do uzyskania przy duszeniu). Co do mdłości, smaku - to zdecydowania kwestia 1. gustu 2. przyprawienia.
Alik 2013-05-10 17:57:19.168
Tu się zgodzę :) Lepiej wrzucić od razu :) Co nie zmienia faktu, że hokkaido miałaby większe szanse na zachowanie smaku ;)
Jak piszesz o tej w kształcie tykwy, to pewnie masz na myśli piżmową (butternut), co? :) Luna7 2013-01-22 18:53:42.189
druga sprawa, to rzeczywiscie nei widze sensu gotowac i odcedzac dyni, skoro mozna ja wrzucic pokrojona do cebuli i dusic w ten sposob od surowosci ;)
efedrina 2013-01-22 18:11:08.76
dokladnie, wybor dobrej dyni jest kluczowy, sprzedawane w polskich supermartketach sa zazwyczaj wodniste i bez smaku, ja kupuje makaronowa lub hokkaido albo czasami trafi sie taka w ksztalcie tykwy. Ale zeby nauczyc sie wybierac musialam wiele razy sie przejechac na tych nienajlepszych...taka dobra dynia duszona nawet sama czy z odrobina czosnku jest super aromatyczna i pelna smaku.
efedrina 2013-01-22 18:10:24.257
Yuppiki, może autorka miała dynię hokkaido czy inną lepszą, która po prostu sama w sobie jest pyszna, a Ty użyłaś hmm, zwykłej. Może też dałaś mniej przypraw i dlatego mdła. Mi do dyni zazwyczaj wystarcza odrobina soli, a z przypraw to pasuje mi czubryca zielona. Jeszcze z szałwią dynia jest pyszna. Z curry nie próbowałam, więc nie odnoszę się do przepisu, a do Twojego komentarza i przedstawiam trochę różnych sposobów przyrządzania dyni.
Luna7 2013-01-22 17:36:28.314
po 1. po co gotowac dynie, caly jej smak ucieka do wody,mozna dusic od razy z cebula i innymi warzywami. zrobilam wedlug twojego przepisu i musialam ratowac danie pomidorami bo bylo by niezjadliwe, mdle i niedobre.
~yuppiki 2013-01-22 17:29:29.923 obłędnie pyszne. trochę się obawiałam podejścia do tego warzywa, bo w mojej rodzinie jadało się tylko pestki... ale już wiem, że u mnie będzie częstym gościem. wielkie dzięki za przepis. ironka 2011-11-17 23:34:24.072
Proponuję dodać trochę cukru (ja dałam łyżeczkę na ok. 2 szkl. dyni). Znacznie poprawia smak, ale może to tylko moje gusta ;>
Cleevlen 2011-11-03 15:08:55.832 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Muzo Natchniuzo 2013-10-29 16:25:26.288