7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Powidła śliwkowe (bez cukru)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

W tym roku trochę pośpieszyłam się z powidłami, ale i tak cukier nie był potrzebny. Powidła "wyszły" kwaskowo - słodkawe. Do części powideł dodałam kilka łyżek rumu i 1 paczkę "cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu" (producent Kamis). Jakież to dobre...(przed myciem garnek został dokładnie wylizany..., ach ten rum!)
Dana 2014-08-31 17:41:03.484

Czytałam w jakiejś starej książce kucharskiej, żeby podczas smażenia/gotowania do śliwek dorzucić 2-3 pestki. Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa, ale odnoszę wrażenie, że naprawdę powidła mają wówczas bardziej subtelny smaczek.
Uwielbiam powidła!!!
Dana 2011-10-27 08:39:03.657

robię dokładnie tak samo, ale bez pasteryzowania. po prostu bardzo gorące śliwki przekładam do wyparzonych słoików, mocno zakręcam wygotowanymi i wytartymi do sucha nakrętkami i odwracam do góry dnem aż wystygną. nigdy nie dodaję cukru. nigdy też się nie psują :)))
prawdę mówiąc śliwki w tym roku były takie słodkie, że trudno mi sobie wyobrazić je z cukrem, a ja lubię zjeść duuuużo...
z wieloletnich doświadczeń w mojej rodzinie wynika, że takie powidła mogą przetrwać kilka-kilkanaście lat (był taki zapomniany słoik w piwnicy, odnaleziony przy okazji przeprowadzki :)
acha i nie ma się co martwić tym przywieraniem do garnka (ja podkładam płytkę). taki ich urok, to lekkie przesmażenie-przypalenie nadaje im specjalnego smaczku.
powidła śliwkowe rządzą :)
~trueskafka 2011-10-23 23:22:00.399

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas