7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Powidła śliwkowe (bez cukru)- Komentarze do przepisu -
Czytałam w jakiejś starej książce kucharskiej, żeby podczas smażenia/gotowania do śliwek dorzucić 2-3 pestki. Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa, ale odnoszę wrażenie, że naprawdę powidła mają wówczas bardziej subtelny smaczek.
Uwielbiam powidła!!! Dana 2011-10-27 08:39:03.657
robię dokładnie tak samo, ale bez pasteryzowania. po prostu bardzo gorące śliwki przekładam do wyparzonych słoików, mocno zakręcam wygotowanymi i wytartymi do sucha nakrętkami i odwracam do góry dnem aż wystygną. nigdy nie dodaję cukru. nigdy też się nie psują :)))
prawdę mówiąc śliwki w tym roku były takie słodkie, że trudno mi sobie wyobrazić je z cukrem, a ja lubię zjeść duuuużo... z wieloletnich doświadczeń w mojej rodzinie wynika, że takie powidła mogą przetrwać kilka-kilkanaście lat (był taki zapomniany słoik w piwnicy, odnaleziony przy okazji przeprowadzki :) acha i nie ma się co martwić tym przywieraniem do garnka (ja podkładam płytkę). taki ich urok, to lekkie przesmażenie-przypalenie nadaje im specjalnego smaczku. powidła śliwkowe rządzą :) ~trueskafka 2011-10-23 23:22:00.399 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2014-08-31 17:41:03.484