
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Szarlotka z budyniem- Komentarze do przepisu -
1/2 kg mąki pszennej ile to szklanek? dwie i pół?
~MałyCzłowiek 2014-03-16 22:33:20.545
Pierwszą w życiu szarlotkę postanowiłam zrobić właśnie z tego przepisu. Udała się rewelacyjnie. Wykonanie banalnie proste a smak genialny!
Swaq 2013-10-28 08:40:53.238 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ta szarlotka jest naprawdę bajeczna :) Chciałam jednak przyspieszyć cały proces i się udało! Pierwszą część na spód rozwałkowałam od razu i dałam na niecałą godzinę do lodówki, drugą dałam do zamrażalnika na troszkę dłużej (w tym czasie zajęłam się jabłkami, budyniem). Ciasto udało mi się w większej części zetrzeć na tarce. Wszystkim bardzo smakowało :) czeska_kulka 2013-09-22 18:53:48.345 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cudowna szarlotka!! Prosta i szybka w wykonaniu a efekt.. powalający!! LalaAla 2013-09-18 13:29:57.288
Ciasteczko jest super! Polecam!
~mak 2013-05-25 20:19:49.241 ![]() RudyRydz 2013-03-25 07:31:19.403 ![]() patrycccja 2012-12-06 19:12:18.34 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szarlotka jest przepyszna, wszystkożercy bardzo chwalą. :) Mam taką jedną uwagę - zamrożone ciasto z mąki pszennej ciężko się ścierało i ostatecznie porozrywałam je palcami. Ktoś jeszcze miał ten problem? Może do tego celu warto byłoby wykorzystać krupczatkę? Zazu 2012-12-06 17:02:23.739 ![]() ryfka 2012-11-30 11:05:29.848 ![]() OpenWorld 2012-11-06 11:35:36.403 ![]() Podoba mi się też pomysł Juke, żeby spróbować zrobić budyń na soku z jabłek... ciekawe jak wyjdzie. patrycccja 2012-09-18 14:20:47.546 ![]() Ja raz jak ja robilam to zrobilam tak ze ten pierwszy kawalek ciasta trzymalam pol godziny w lodowce a jak sie podpieklo w pikearniku ,zrobilam budyn,i wszystko bylo gotowe to wyjelam to drugie z zamrazalnika - czyli po okolo godzinie i bylo okej i dawalo sie scierac na tarce bez problemu :P OpenWorld 2012-09-18 13:26:54.217 ![]() patrycccja 2012-09-18 09:48:31.183
Moja babcia robi podobne- z tym, że budyń gotuje na soku jabłkowym- wszystkim zawsze bardzo smakuje.
~juke 2012-09-17 23:36:56.315 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jest to najbardziej pracochłonne ciasto, jakie w życiu zrobiłam - choć fakt że nie robiłam ich zbyt dużo ;) Z drugiej strony muszę przyznać, że wyszło fantastyczne :) Pierwszy raz spotkałam się z krojeniem jabłek na szarlotkę, żeby nie puściły zbyt dużo soku - świetne. Spód jest bardzo fajny, a całość śliczna i apetyczna :) Co mnie pozytywnie zaskoczyło, to że bez problemu wyjęłam pierwszy kawałek mimo że szarlotka jeszcze nie do końca ostygła. Faktycznie najlepsza, gdy jeszcze ciepła :) Głównie ze względu na budyń - później jest znacznie gęściejszy i mniej aromatyczny. Tak jak Majczi dałam więcej jabłek (u mnie antonówki) i 3 budynie na litr mleka. Następnym razem zrobię rzadszy budyń i nic poza tym nie zmienię :) Choć zastanawiam się, czy to ciasto faktycznie trzeba tak długo chłodzić... W wersji z masłem, które pewnie było w oryginale, to ma sens, ale z olejem? patrycccja 2012-09-17 23:24:13.93 ![]() OpenWorld 2012-09-03 08:55:50.922 ![]() OpenWorld 2012-09-02 17:50:45.231
Polecam wyłożenie ciasta na spód na blaszkę zaraz po jego zagnieceniu, i tak przygotowaną do lodówki na określony w przepisie czas; ja stosuję zwykle inne chłodzenie: wyjmuję środkową szufladę z zamrażarki i wkładam w jej miejsce blaszkę ,a 15-20 min. - wiktuałom z szuflady w tym czasie kompletnie nic się nie stanie, a cisto szybciutko się chłodzi i od razu po przygotowaniu nadzienia (tutaj jabłek i budyniu) można je dokańczać i piec :-) a druga część na górę też nie musi się tak długo chłodzić, jeśli ciasto, jak każde kruche, zagniatane jest szybko.
~cassia 2012-02-29 12:41:42.856 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dziś upiekłam tę szarlotkę i właśnie spróbowałam - przepyszna! pierwszy raz robiłam w ogóle ciasto kruche, ale nie miałam z nim żadnych problemów, wyszło idealnie. użyłam 1,5 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych), ugotowałam też więcej budyniu - 3 opakowania na litr mleka (waniliowego z biedry). był to dobry pomysł, ciasto wyszło dość wysokie, a piekłam w całkiem sporej prostokątnej blaszce. jest dość pracochłonne (głównie obróbka jabłek), ale efekt wszystko rekompensuje :). co więcej, ciężko się zorientować, że to wegańska szarlotka, będzie smakowała nawet wybrednym wszystkożercom. dziękuję za przepis i polecam go wszystkim! majczi 2012-02-26 19:52:59.379 ![]() Dorota 2012-02-25 20:45:16.095 ![]() Zawsze możesz sama zrobić budyń Wegański jeśli wolisz :) OpenWorld 2012-02-25 19:15:12.195
czy budynie w sklepach są vegańskie?
~iga 2012-02-25 16:45:02.25 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~J. 2016-08-27 22:16:51.027