7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto "zeberka"

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Skuszona smakowitym zdjęciem i pięknym wspomnieniem z dzieciństwa (dopóki nie ujrzałam na własne oczy, jak sąsiadka piecze to pasiaste ciasto, byłam pewna, że to magia!), wypróbowałam przepis.
Niestety, wyszedł mi zakalec. Ciasto najpierw wyrosło całkiem ładnie, a potem klapa. Generalnie zjem wszystko ;) ale zakalca na oleju nie polecam, zwłaszcza po serii całkiem udanych wypieków z puszki. :)
Jedyna modyfikacja to zamiana kakao na karob.
chez_paulina 2015-11-18 15:43:12.53

Wyszło mi bardzo niskie, ale być może jest to związane z tym, że trzeba po prostu zwiększyć proporcje?
Mimo to jest pyszne, a zakalcem chyba być nie może bo nawet pękło z góry? Nigdy nie byłam dobra z pieczenia ciast, więc jakby było inaczej to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
Pozdrawiam :)
Scansenmuseum 2014-04-25 21:01:58.86


Zrobiłam podwójną porcję w 26 cm tortownicy i rozeszło się błyskawicznie wśród niewegańskiej rodziny, która początkowo podeszła do niego z rezerwą;). Na pewno jeszcze nieraz upiekę, bo to świetny przepis.
zielenina 2014-02-22 22:09:12.902

Nie łapie tego! Specjalnie kupiłam ocet jabłkowy, żeby tym razem pięknie wyrosło, a tu wyszedł mi zakalec ;( O co chodzi? Czy ktoś się może domyśla?
lagatta 2013-12-11 17:58:55.319

ej, to było niesamowite! :) barrrrrdzo smakowało wszystkim, których poczęstowałam. i naprawdę ładnie wyglądało. przepis ląduje w mojej kuchni na stałe :) mniam!
jagienka 2013-11-30 12:48:44.97

@Asia Floyd: wklejam odpowiedź na to pytanie z dyskusji na fb:
"właściwie każdym octem, który nie wniesie zbyt mocnego aromatu (np. z pomidorów jest zbyt charakterystyczny). Najprawdopodobniej można go w ogóle pominąć - zazwyczaj dodaje się go, gdy używamy sody, ponieważ soda potrzebuje kwaśnego środowiska, żeby przereagowała. W tym przepisie jest proszek do pieczenia, więc ocet wydaje się zbędny."
Co do owoców to nie wiem, nie próbowałam nigdy ;)
Nurkan 2013-07-21 18:25:23.911

Zrobiłam ciasto z podwójnej porcji bo potrzebowałam dużą blaszkę, zmieniłam mąkę na mieszankę pszennej, amarantusowej i żytniej, wrzuciłam drylowane wiśnie - zniknęło w ciągu imprezy tak, że nie zdążyłam spróbować - podobno było przepyszne :-)))
Marcysia2002 2013-07-21 16:14:50.544

boska zeberka!
a czy ocet balsamiczny można zastąpić np. cytryną, tudzież czymś innym (nie octem - nie mam po prostu)?
I czy jesli sie doda owoce, to wyrośnie ok? np. maliny, jabłka, borówki, jagody...
Asia Floyd 2013-07-20 15:30:14.704

Upiekłam to ciasto w tortownicy o średnicy 25 cm i wyszło bardzo niskie! Smaczne, ale stanowczo za niskie, następnym razem koniecznie muszę zwiększyć proporcje!
Nurkan 2013-07-20 14:39:33.536

robię w piątek :) zobaczę czy wyjdzie :)
agnmid 2013-06-17 15:09:25.147

Ja uzywalam zawsze jablkowego jak robilam ta zeberke :P
OpenWorld 2013-04-01 20:04:41.638

A czy można zastąpić ocet balsamiczny zwykłym octem?
lagatta 2013-04-01 12:43:10.176

O widzisz, a jednak. Dzięki veganjihad!
lagatta 2013-03-20 12:17:15.537

lagatta -> ocet wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczeniem/sodą. Dzięki temu ciasto lepiej rośnie.
veganjihad 2013-03-20 08:01:49.093

Potwierdzam, bardzo smaczne. Tylko mi bardzo mało wyrosło. Czy przyczyną mogło być niedodanie octu? Po co w ogóle dodaje się ocet do ciast? Wybaczcie, ale jestem początkująca.
lagatta 2013-03-19 18:04:22.618

My z mężem dajemy mąkę kukurydzianą i jest dobre. Nie jest tak puszyste jak po pszennej, ale tak z wszystkimi ciastami jest. Ale ja, głodomor, zjem wszystko :)
RudyRydz 2012-09-20 15:13:13.315


Zrobiłam i jest pyszna. :)
cottoncafe 2012-09-18 14:58:13.467


wyszło pyszne, ale ja bym podwoiła proporcje bo za mało tego ciasta wychodzi
kiń 2012-09-07 09:29:50.152

Zgadza się, zastąpienie mąki pszennej to nie lada wyzwanie. Chodzi o gluten zawarty w pszenicy - to taki ciągliwy składnik, który zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta jak i to, że podczas pieczenia uwięzione w nim zostają pęcherzyki powietrza.
patrycccja 2012-08-28 21:47:40.64

Jakiejś rozległej wiedzy na temat mąk i ich stosowania w pieczeniu ciast nie mam ale sadze ,że wlasnie to spowodowalo ze ciasto sie nie udalo.Maka owsiana jest jednak inna niz pszenna .W oryginalnym przepisie jest napisane zeby po prstu uzyc maki ale nie jest napisane jakiej - jednak ja zawsze uzywam pszennej jesli w przepisie nie jest napisane ze mozna razowej czy innej bo wtedy tez napewno inne proporcje tej maki beda.raz zrobilam to ciasto w pol na pol z inna maka i sie tez nie udalo i do tamtej pory jak je robilam to tylko na zwyklej pszennej.
OpenWorld 2012-08-28 15:43:25.372

Robiłam ciasto dla osoby, która nie może jeść mąki pszennej i zamiast niej użyłam owsianej... Czy to dla tego zupełnie mi nie wyszło?
~groneczek 2012-08-28 10:18:35.818

Napewno nie dluzej niż godzinę a nie krócej niż 40 minut .Po 40 minutach mozna sprawdzic patyczkiem czy juz ale z tego co pamietam - bo dawno juz robilam Zeberkę to tak z 45 minut się piekło :)
OpenWorld 2012-08-10 22:30:56.096

Jak długo pieczemy??? Mniej wiecej??
Monica 2012-08-10 13:41:54.004

super przepis
agnmid 2012-05-20 12:08:41.229

na pewno zrobie je !
moj tata ma niedlugo urodziny
cierkawe czy moja rodzina domysli sie ze to ciasto bez jajek i mleka (oni nie wyobrazaja sobie ciasta bez tego dlatego nigdy nie jem ciast na imprezach a szkoda ...)
~ciastolinka 2012-05-20 12:07:55.338

Zawsze znałam ten przepis jako "fale Dunaju" ;) Było to jeszcze z wiśniami na wierzchu, a na to wegański budyń i ewentualnie polewa czekoladowa :) Przepyszne :) Świetne na różnego rodzaje święta i przyjęcia ;)
Luna7 2012-04-01 19:26:46.501

Robiłam niedawno, wyszło dość gęste i mało trochę wyrosło. Robiłam na mące graham, więc może przydałoby się więcej wody. Niemniej wyszło bardzo smaczne i na pewno będzie powtórka :)
sunflower_ren 2012-03-22 09:24:24.628

Zebra upieczona, dzieciaki zachwycone wygladem :-) Ciasto pycha! Robilam z podwojnej porcji na normalnej duzej blaszce, musialam zrobic "dwa kola", ale wzorek i tak wyszedl cycus glancus ;-)Polecam!
Iwo-na 2012-03-04 18:33:17.829

Ciesze się , że Ci sie ciasto spodobało :)
Tak - ja w srodek wlewalam - wtedy rozchodzi sie ciasto w miare rownomiernie.choc raz nie wyszlo mi tak ladnie jak na zdjeciu ale to kwestia wprawy :P
OpenWorld 2012-03-01 10:01:15.582

Zrobilas swoja zeberke po mistrzowsku! Jestem ciekawa jak mi wyjdzie... Jedno pytanie - tych kilka lyzek ciasta na przemian ciemnego i jasnego wlewac w srodek tortownicy?
Iwo-na 2012-02-29 21:22:59.044

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas