7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego- Komentarze do przepisu -
Luna7, bardzo dziękuję! Myślę, że widocznie w moim przypadku to była kwestia jakości wiórków. Spróbuję z jakimiś lepszymi:)
Alik 2012-04-22 08:55:55.253
Alik, przecież wszystko jest logicznie napisane :) Ja napiszę z własnego doświadczenia, bo przypadkiem mi wyszło przy robieniu jajek wegańskich na święta, a teraz widzę nawet specjalny przepis na masełko z wiórków :)
A więc tak: żeby otrzymać takie, jak na zdjęciu, należy wycisnąć to w pielusze tetrowej, samo się uformuje. Nie wiem, czy miksowałaś, jeśli tak i warstewka jest cieniutka, to cóż... to mogła być jakość wiórków. Kiedyś kupiłam takie najtańsze, co smakowały tak, jakby już z nich cały tłuszcz i aromat został odciągnięty, wygotowany. Może jeszcze napiszę, jak ja robiłam. Nie korzystałam wprawdzie z tego przepisu, ale robiłam mniej więcej to samo. Namaczasz wiórki w niedużej ilości wody, blendujesz, dolewasz wody, blendujesz. Tłuszcz jest lżejszy od wody, więc ucieka na wierzch, może zawierać nieco wiórków, ale generalnie jest to tłuszcz. Wiórki pływają sobie w wodzie i opadają na dno. Zbierasz wierzchnią warstwę łyżką, wrzucasz w tetrę czy inną ściereczkę, np. bawełnianą czy lnianą, odciskasz i masz :) W naczyniu zostaje mleko roślinne kokosowe z wiórkami. Możesz odcedzić wiórki, a mleko wykorzystać, a możesz też wymieszać z mąką i mieć ciasto na naleśniki kokosowe, swoją drogą przepyszne z truskawkowym musem :) Mam nadzieję, że nieco pomogłam, starałam się jasno i zrozumiale pisać :) Luna7 2012-04-22 01:09:02.363
A jak zrobić, żeby otrzymać mało w takiej formie jak na zdjęciu? Bo to wygląda jak przeciśnięte przez coś? Poza tym, zrobiłam wg tego przepisu z wiórek kokosowych, trzecią dobę mleczko stoi w lodówce a na nim tylko cieńka warstwa białej "skorupki" czyli masełka. Dlaczego tak mało? Proszę o jakiś komentarz. Pozdrawiam!
Alik 2012-04-21 20:50:22.834
a to super, dzieki wielkie :)
uwielbiam kokosy, wiec chyba nawet 100 g to za malo, robie z wiekszej ilosci :) ~gosc 2012-04-21 14:49:25.14
a ile masla mniej wiecej wychodzi z takiej ilosci? bo nie wiem czy od razu nie podwoic skladnikow :)
~gosc 2012-04-20 15:10:12.561
Jaka bomba! tego szukałam (o: Takie mleczko jest proste do wytrorzenia i przystępne cenowo a dodatkowo mąkę która powstanie można wykorzystać do wykonania ciastek owsianych z mojego dzieciństwa. Dziękuję za inspirację do dzielenia się przepisami.
Przepis na owsiane ciasteczka niedługo (o: AggaDuu 2012-04-19 07:04:58.581 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Jeżeli mają to być wiórki to muszą być najlepsze ( nie przerabiane) takie, które są po prostu drobniejszą formą płatków a nie z których już tłuszcz odciągnięto.
vegabutik 2012-04-23 11:20:37.593