7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Pieczony ser sojowy- Komentarze do przepisu -
A porównując do mlecznych oryginałów, to bardziej przypomina żółty ser, czy "smażony" taki z ukiszonego twarogu?
~Kacowski 2013-06-09 20:01:59.236
Na pewno ostatnio mieli w Evergreenie :) może inne sklepy internetowe też mają ;)
Luna7 2013-03-11 23:54:53.522
gdzie moge dostac make guar? :)
~iga 2013-03-05 09:34:29.174
Tak, 4 łyżki :) Napisz koniecznie, jak wyjdzie :) Mój ze świeżymi był ok, tylko nieco się rozpadał po wystygnięciu.
Luna7 2012-08-28 22:32:45.922
Ok to poeksperymentuje :P czyli 4 lyzki pokruszonych drozdzy z kostki tak ? pytam bo nie chce proporjci pomieszac :P
OpenWorld 2012-08-27 14:54:00.842
Chodzi o drożdże nieaktywne, czyli płatki drożdżowe. Można użyć aktywnych (świeżych), sama tak raz zrobiłam i napisałam o tym w jednym komentarzu. Po prostu wychodzi wtedy trochę taki bardziej kruchy, niż na płatkach drożdżowych.
Kminek i inne dodatki mile widziane :) To po prostu przepis bazowy. Myślę, że nie tylko z kminkiem, ale i z innymi przyprawami i ziołami wyjdzie super, np. z ostrą papryczką albo rozmarynem :) Luna7 2012-08-25 15:42:08.915
a chodzi o takie drozdze w kostce ? czyli 4 lyzli rozdrobnionych drozdzy tak ?
To drugie zdjęcie genialne - wyglada troche jak ser pieczony mojej babci z kminkiem . no wlasnie mozna tez dodac tu kminek ? OpenWorld 2012-08-20 12:46:12.194
Wiem, że są ciężko dostępne, sama ich wtedy nie miałam, więc użyłam drożdży aktywnych. Też wyszło ;) I dlatego napisałam w poprzednim komentarzu, że z aktywnymi też wychodzi (w sumie po pieczeniu w 180 st. też się robią nieaktywne) ;)
Luna7 2012-07-07 10:13:31.98
a ja mam pytanie odnośnie owych płatków drożdzowych. w oryginale występuję "Hefeflocken" - czyli kubek w kubek płatki. Widzę że u Ciebie poszły drożdze aktywne, a płatki to są drożdże nieaktywne nadające tylko smak "serowy". są jednak mega ciężko dostępne :/ www.evergreen.pl/platki-drozdzowe-drozdze-nieaktywne-p-482.html
~Hex 2012-07-06 09:06:01.711
Parę nowych wniosków: z agarem też wychodzi (tyle, ile w przepisie gumy), ze świeżymi drożdżami (2 x więcej), zamiast płatków i tofu (100 g) zamiast mleka (stwierdziłam, że bardziej chodzi o soję, niż o mleko). Jest nieco bardziej smarowne i jakby kruszące się (przy wyjmowaniu z formy - pewnie gotowe tofu zamiast mleka to coś takiego, jak gotowana ciecierzyca, a której się robi falafel - lekko nietrafione; ale wychodzi). Podczas pieczenia wygląda niepozornie, po wyłączeniu piekarnika okazuje się, że wyrosło po brzegi (surowego było ok. pół formy), ale po ostygnięciu wraca do starych rozmiarów ;) Można śmiało dodać dużą szczyptę soli do masy. I bez musztardy też wychodzi (myślałam, że jak przepis znam, to już mogę z pamięci, wszystko dodałam, jak trzeba, a o musztardzie zapomniałam...). Wychodzi ok. 180 g produktu.
Z powodu dalszego braku mleka sojowego będę teraz próbowała z mlekiem orzechowym, może z migdałów ;) Luna7 2012-05-02 06:52:59.487
HdZi, właśnie mi się tak wydawało, ale w oryginale było mąka (Guarmehl), więc przetłumaczyłam, jak stało ;) A gumę guar jak najbardziej kojarzę, kiedyś była sprzedawana w takich słoiczkach jako klej ;)
Luna7 2012-04-30 19:01:30.318
sprostowanie
to nie jest Mąka Guar tylko Guma Guar, przez to, że sprzedawana jest w postaci rozdrobnionego białego proszku często jw. jest mylona z mąka. Guma Guar ma inne właściwości niż mąka więc lepiej nie mylić jednego z drugim. HdZi 2012-04-30 16:05:55.256 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Luna7 2013-06-21 21:17:40.401