
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków- Komentarze do przepisu -![]() ewelinajiao 2015-03-07 13:35:26.647 ![]() patrycccja 2014-06-17 17:51:57.732
Ale z młynka do kawy to chyba wyjdzie miazga, a nie masło...tak mi się przynajmniej wydaje.
Przy okazji polecam połączenie masła orzechowego (kupuję ekologiczne w Roosmanie, z cukrem, ale jest bardziej słone niż słodkie na pewno) z kiełkami (zazwyczaj lucerny)- mega dobre. Najlepiej na bułeczkach z płatków jaglanych (zalewamy płatki jaglane wrzątkiem, formujemy bułeczki i pieczemy około pół godziny). ~hipiska 2014-06-17 15:25:31.043 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zrobiłam :) dość czasochłonne zajęcie,więc najlepiej wygospodarować jakiś wolny dzień na produkcję tego masła, żeby odbyła się ona bezstresowo i bezspinowo :P. w każdym razie - jest pyszne! najlepsze!!! zrobiłam z moich ulubionych orzechów, czyli z nerkowców, wcześniej uprażonych i gwarantuję, że nie jest wcale mdłe, wręcz przeciwnie, nawet bardziej mi smakuje niż tradycyjne z ziemnych. współlokatorom też zresztą ;). chciałam masło crunchy, więc dodałam potem tylko garść posiekanych, też uprażonych orzechów, do tego spora szczypta soli. jest klejące, aromatyczne i ciągnące, a położone na gorącą owsiankę rozpływa się :). na pewno będę częściej robić, na drugi ogień pójdą same migdały, nie mogę się doczekać :D majczi 2013-10-21 08:54:48.854 ![]() aberracja 2013-10-11 16:04:21.216 ![]() tubbsik 2013-09-28 19:19:00.425
Dzięki:) ja mam blender nieco słabszy i chyba z innymi ostrzami, pewnie stąd wynika różnica. jeszcze dopytam. jednorazowo ile mielimy orzechów? 0,5 pojemnika czy więcej?
~montreal 2013-09-24 12:06:34.338 ![]() tubbsik 2013-09-23 23:28:08.577 ![]() patrycccja 2013-09-23 22:20:16.636
mogę zapytać jakiej firmy modelu blendera używasz? ja mam brauna i nie mieli nawet siemienia :(
~montreal 2013-09-23 21:46:49.851 ![]() patrycccja 2013-09-23 19:33:49.137 ![]() martina 2013-09-23 00:42:49.54 ![]() Co do smaku całości to odrobina soli dobrze mu zrobi. Cukru nigdy nie dodaję. Kokosa też dotychczas nie dodawałam, ale warto spróbować. patrycccja 2013-09-22 22:16:54.263 ![]() Aaaa! Tyle możliwości! :) cottoncafe 2013-09-22 21:59:54.749
Genialne ! :)
~magda 2012-10-05 19:52:06.04 ![]() patrycccja 2012-10-05 14:21:08.495
czy ktoś próbował robić takie masełko z maszynce o niechlubnej nazwie "maszynka do mięsa"? pomyślałam, że może wstępne mielenie przeprowadziłabym właśnie w maszynce, bo mam bardzo słaby blender ręczny i trochę się o niego boję....
~znikam 2012-10-04 21:10:59.418 ![]() No i obie wersje - surowa i prażona są przepyszne :) Preferuję jednak surową :) A moja mama prażoną z dodatkiem soku z cytryny :) Luna7 2012-10-04 21:01:32.735 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faktycznie funkcjonuje. W normalnym wypadku, kiedy zabrałabym się do robienia masła orzechowego mikserem ręcznym, w momencie, kiedy mikser "zapchałby się" zrezygnowałabym z dalszych prób. Zachęcona jednak tym przepisem przyciskałam dalej jego włącznik i okazało się, że mikser rzeczywiście nadal pracuje! :-) Po jakimś czasie, z krótkimi przerwami w pracy miksera, zaczęło tworzyć się masło :-) Pięć gwiazdek za prostotę i genialność tego przepisu. Iwo-na 2012-10-04 20:05:07.599 ![]() Uwielbiamy łączyć takie masełko na złożonej kanapce z nutellą, czasem dodajemy też odrobinę płatków kukurydzianych dla chrupkosci. "Zalepa" lepsza niż przy krówce ciągutce :) Polecam! ryfka 2012-07-23 22:19:46.268 ![]() patrycccja 2012-07-12 19:05:47.403 ![]() Inon 2012-07-12 16:10:05.369 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() udało się! :) normalne pyszne masło orzechowe z tego co miksowałam, czyli orzeszków prażonych solonych i niczego więcej. rzeczywiście podczas miksowania pojawia się moment krytyczne, który należy przeczekać, miksować uparcie aż zaczyna pojawiać się błyszcząca masa:) super! dzięki za tak odkrywczy prosty przepis:) MEDeah 2012-07-12 13:55:22.989
Zrobiłam - wyszło świetne! Chociaż z dwóch garści wyszło go bardzo malutko. Ma ktoś doświadczenie z wytwarzaniem tego cuda w większych ilościach? Bo długi termin ważności kusi do zrobienia zapasu : )
~Gosia 2012-07-07 12:01:23.151 ![]() Kupuje sobie takie orzechy na wagę lub najtansze z biedronki najlepiej niesolone -bo sa bez oleju ale z solonych tez wychodza pyszne i sobie w mikserze tez z biedronki miksuje miksuje robie przerwy i po kilku minutach faktycznie zaczyna sie zmieniac konsystencja :) Ja zawsze jak mam ochote na maslo orzechowe to robie w taki sposob :) OpenWorld 2012-06-30 14:32:20.073 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~milenaczar 2015-05-13 22:00:12.196