7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym- Komentarze do przepisu -
ocet chyba musi wyparować trochę. ale wiesz, mąż nie potrafi się wysłowić na tyle, żeby mi to dokładnie wytłumaczyć.
jeszcze mają taką jedną przyprawę, którą dodaje się po soli, mogłabym Ci przesłać jej trochę, ale to priv. ewelinajiao 2015-03-07 13:37:25.661
ewelinajiao, a z czego wynika taka kolejność, że "najpierw dodaje się ocet, potem sól i potem sos sojowy"? Zazwyczaj takie "przykazania" mają jakieś uzasadnienie praktyczne - bardzo jestem tego ciekawa :) Dzięki za uwagę i pozdrowienia dla męża!
A czosnek faktycznie by pasował. Imbir i czosnek zawsze razem dobrze pasują :) patrycccja 2015-03-04 16:02:47.618
I tu pasowałby czosnek, orzechy w ogóle nie pasują. Nigdy nie widziałam orzechów w tego typu daniu a jadłam już kilkadziesiąt dań chińskich.
ewelinajiao 2015-03-03 17:36:51.521
Mój mąż Chińczyk mówi, że najpierw dodaje się ocet, potem sól i potem sos sojowy. Inaczej będzie się to mijało z kuchnią chińską.
ewelinajiao 2015-03-03 17:35:26.692
Dziękuję za odpowiedź. Dla mnie to ma znaczenie, bo sojowy z uwagi na swoją konsystencję nadaje się do innych zastosowań. Na przykład sojowy utrzymuje sajgonkę w środku w kupie (nie wysypuje się z niej wszystko), a ryżowy już nie.
limesik 2013-08-03 11:23:26.044
Hm, traktowane są razem dlatego że ja jednak nie czuję takiej różnicy w smaku jak ty :) Zastępowanie pszennego ryżowym jest wg mnie średnie... czasem daje radę, a czasem... kończy się jak zastępowanie pieczywa wafelkami ryżowymi ;) O tych różnicach, m.in. w łamliwości, wiem, ale mimo wszystko traktuję je dość zamiennie. Co widać również po powyższym przepisie ;)
Przyjmuję jednak uwagę i ... hm, za jakiś czas, nie obiecuję że szybko, postaram się odkręcić połączenie tych makaronów jako jednego składnika :) patrycccja 2013-07-31 14:12:24.95
Makaron ryżowy i makaron sojowy to dwie różne historie. Makaron ryżowy przypomina w użyciu i konsystencji zwykły makaron. Makaron sojowy jest przezroczysty i gumowaty bądź ew. w konsystencji kiszonej kapusty (w zależności od przygotowania).
Można je też różnie przygotowywać. Makaron ryżowy łatwo się łamie, gdy jest suchy. Z makaronem sojowym to nie ujdzie. Makaron sojowy można przygotowywać smażąc go w stanie suchym z warzywami (wtedy jest mniej gumowaty. Makaron ryżowy musi być wcześniej namoczony w wodzie, bo zrobi się klucha. To co je łączy to wygląd w paczce i to że oba są "błyskawiczne". Dlatego trochę przeszkadza mi, że te makarony są na puszcze traktowane zamiennie. Nawet nie da się wyszukać ich osobno "po składnikach". To jednak w smaku jest coś innego. Moim zdaniem makaronowi ryżowemu bliżej jest do zwykłego makaronu z durum niż do makaronu sojowego. limesik 2013-07-31 09:24:41.039 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2015-03-09 12:30:45.699