7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Płaski chlebek z patelni (do zawijania)- Komentarze do przepisu -
O! Tylko z mąki żytniej - na pewno nie! Ewentualnie z małą częścią mąki żytniej, ale i tu nic nie mogę gwarantować, bo z tego co wiem żytnia nie lubi drożdży.
Iwo-na 2013-05-14 15:32:21.125
chlebki wyszly pyszne, sa bardzo latwe do zrobienia zjedlismy z hummusem i baba ganoushem, do tego oliwki i pieczona papryka.
aleksandra 2012-10-06 22:27:34.854
Tak, młynek do kawy jest genialny do robienia mąki z ziaren zbóż, siemienia, fasolek i grochu, a nawet niektórych orzechów :) A te naleśniki tez na pewno wypróbuję :) Trochę mi przypominają nader oryginalne placki, które ostatnio robiłam pierwszy raz, również z czerwoną soczewicą: puszka.pl/przepis/7205-uttapam_czyli_bezglutenowe_indyjskie_omlety_ze_straczkowcow_i_ryzu.html Dzięki! :)
patrycccja 2012-08-20 22:40:17.393
A! Miałaś na myśli Paragwaj :-) No cóż... ja byłam zawiedziona kiedy tu się przeprowadziliśmy - myślałam sobie Ameryka Południowa, Indianie, naturalny - "pierwotny" styl życia, może się czegoś nauczę. Okazało się, że ci ostatni "oryginalni" Indianie mieszkają tutaj w ... slamsach(najczęściej). No tak.
Co do gryki to jej tu w ogóle nie ma, a ja za nią tęsknię :-) A z kukurydzy piecze się tutaj sopa paraguya lub chipa guazu (zobacz moje przepisy, niestety obydwa ciasta niewegańskie...). A dla Ciebie mam jeszcze jeden przepis na bezglutenowe naleśniki: www.chefkoch.de/rezepte/1102621216201363/Pfannkuchen-aus-roten-Linsen.html "300g czerwonej soczewicy, zmielonej(młynek do kawy podobno funkcjonuje) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 500ml wody gazowanej 2 łyżki oleju olej do smażenia Suche składniki wymieszać i powoli, ciągle mieszając zmieszać z wodą. Odstawić na 20 minut poczym domieszać olej. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli naleśniki mają czerwone lub różowe plamy są jeszcze nie usmażone. Po usmażeniu drugiego, trzeciego naleśnika nie potrzeba więcej tłuszczu do smażenia. Ciepłe naleśniki pozwalają się zawijać, zimne nie." Oryginalne, czyż nie? Iwo-na 2012-08-20 15:24:33.209
Iwo-na, nie, absolutnie nie muszą być kukurydziane! Po prostu pomyślałam, że w tamtych rejonach (bo jak rozumiem mieszkasz w Paragwaju) łatwiej o kukurydzę niż np. grykę ;) Więc przepis idealnie pasuje - wielkie dzięki za tłumaczenie, bo niemieckiego nigdy się nie uczyłam i zostaje mi G.Translator albo nękanie znajomych ;) Ale z twojej uprzejmej propozycji też w razie czego chętnie skorzystam - jakby co to się odezwę. Jeszcze raz dzięki :)
patrycccja 2012-08-20 08:27:57.334
Oj tak - gluten, jakoś nie potrafię z niego zrezygnować, dlatego jem mąkę tylko raz w tygodniu :-)
A czy to musi być mąka kukurydziana patrycccjo? Bo zdaje mi się, że łatwiej jest wyczarować coś bezglutenowego np. z mąką gryczaną(ziarna niepalonej kaszy gryczanej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) lub z mieszanką kilku mąk: kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, z ciecierzycy... Czy Ty znasz niemiecki? Bo na chefkoch.de jest jeden gościu, który podał sporo oryginalnych, bezglutenowych przepisów. Tutaj dla przykładu przepis na placki kukurydziane od niego: www.chefkoch.de/rezepte/1400601244969607/Mais-Tortillas.html "250g kukurydzy[!], drobno zmielonej 50g kaszy gryczanej, drobno zmielonej 700g wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 szczypta soli 1 szczypta cukru olej do smażenia Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przyryciem na dwie godziny. Ciasto powinno być bardzo rzadkie! Na rozgrzanej patelni z olejem rozlać bardzo cienko ciasto co wymaga wprawy i smażyć bardzo krótko z obu stron. Na dobrej patelni kolejne tortillas można smażyć bez oleju. Placki zdjęte bezpośrednio z patelni nie zawiną się, ale odstawione i ułożone jedne na drugim pozwalają się zawijać." Jeśli chciałabyś chętnie potłumaczę jakieś przepisy :-) Iwo-na 2012-08-19 16:00:17.323
Ja robię je bez drozdży , ciasto jak na makaron. Dla jednej osoby ze szklanki mąki, wyrabiam z wodą, krótko z 5 min. i na koniec ręce zwilżam olejem i jeszcze wyrabiam ciasto. Pozostawiam na 10-15 min.Rozwałkowuję i na patelnię bez oleju.
~elzbieta 2012-08-19 05:38:13.771
Iwo-na, masz może przepis na podobne placki, tylko z mąki kukurydzianej? Generalnie chodzi o to, żeby było bez glutenu :)
patrycccja 2012-08-18 22:11:22.923
Także potwierdzam, że chlebki wyśmienite! Robi się prosto i bezproblemowo,choć ja wszystko wyrobiłam łapkami - bez miksera. Na pewno będę korzystać z tego przepisu nie raz. :)
barianna 2012-08-02 01:49:00.801
Jak najbardziej chlebki te nadają się do jedzenia na zimno. Ja je jem zawsze na zimno :-) Przechowuję je do następnego dnia w plastikowym, zamkniętym pojemniku. Myślę, że do hummusu zamiast pity też będą pasować, bo one są tak jakby zamiennikiem pity.
Iwo-na 2012-07-31 17:03:45.029
:) Czy one są też dobre np następnego dnia na zimno? Czy nadają się raczej na ciepło i z farszem? Pomyślałam, żeby je przygotować zamiast pity do hummusu. Myślisz Iwo-na, że się nadadzą?
barianna 2012-07-31 16:25:20.715 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Anita 2013-05-30 14:38:57.337