7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Migdałowe clafoutis z renklodami- Komentarze do przepisu -
Zielenino, dziękuję za odpowiedź. Ważna jak dla mnie informacja, że ciasto spożywa się na gorąco więc jak dla mnie możliwe do zrobienia tylko wtedy, jak mam gości na popołudniowej kawie i tylko takich co lubią śliwki.
Dla naszej dwójki stanowczo za duże, żeby spałaszować w całości na ciepło. Natka 2012-08-29 08:35:21.767
Natko, clafoutis to nie ciasto to forma deseru. Pochodzi z Francji, w naszej kuchni nie ma odpowiednika, więc dlatego używa się oryginalnej nazwy. To owocowe zapiekane w cieście ala naleśnikowym. Clafoutis je się na ciepło, na zimno nie jest smaczne.
zielenina_blog 2012-08-27 20:07:04.935
Nie obraź się, Natka, ale po tym pytaniu i tamtym o borówkę brusznicę zaczynam podejrzewać, że masz bana na google. Clafoutis to nie jest zwykłe ciasto ze śliwkami, ma inną konsystencję, ciężka, trochę naleśnikowo- zakalcowatą. Mi to w pewnym sensie nawet przypomina fritatę na słodko. No chyba, że wolisz nazwać ją "ziemniaczaną jajecznicą" ;). Nazwy niektórych dań nie mają w Polskim swoich odpowiedników, a niektóre zagraniczne nazwy popularnych posiłków się przyjęły i pewnie ich nawet nie zauważasz. Dlatego moim zdaniem nazwanie tego clafoutis zamiast "zakalcowaty pieczony omlet ze śliwkami" (chocby nie wiem jak smakowity, to po takej nazwie juz nikt nie zechcialby go zrobic) jest ok. pozdrawiam
~ksz 2012-08-22 15:55:37.06
Oświećcie mnie co oznacza słowo "clafoutis"?
Czy nie można prościej ciasto ze śliwkami? To samo dotyczy "chutney"..:/ Pomijając kwestie nazewnictwa ciasto wygląda bosko!! :) Natka 2012-08-22 09:46:47.528 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
zielenina_blog 2012-09-02 18:56:07.383