7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru)- Komentarze do przepisu -
wielkie dzięki za odpowiedź! właśnie chodziło mi o te dwa musy, które podałaś ;). okej, czyli czekam do wczesnej jesieni i jadę z koksem, nie mogę się doczekać :D. może teraz pokombinuję coś z brzoskwiniami :).
majczi 2013-08-30 15:49:59.861
Na powidła najlepsze węgierki. Węgierki właśnie zaczęły się pojawiać, ale najlepsze są na koniec sezonu, kiedy są bardzo dojrzałe i nałapały się słońca. Wręcz żeby miały pomarszczoną końcówkę przy ogonku - to znak, że są idealne i słodziutkie :) Czyli 2ga połowa września na pewno, a czasem (zależy od roku) również na początku października.
Co do jabłek to ewidentnie jesień - tutaj ceny, z tego co się orientuję, nie będą się dramatycznie zmieniać. Raczej dostępne odmiany. Teraz jest sezon na antonówki. Nie trwa on zbyt długo, więc jeśli chcemy je zachować na później to polecam puszka.pl/przepis/5918-antonowki_w_sloikach_na_szarlotke_i_nie_tylko.html Mus jabłkowy robiłam z różnych odmian, najczęściej "dostanych", które nawet nie wiem jak się nazywają ;) Niestety nie potrafię powiedzieć, które się nadają, a które nie - sprawdziłam, że kosztele są przepyszne do jedzenia, ale po przerobieniu na mus robią się papierowe w smaku ;) Dodam jeszcze, że z czerwonych jabłek wychodzi mniej ładny (co nie znaczy że mniej smaczny!) mus. Ciemniejszy, lekko brązowy. A to moje ulubione przepisy: * puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html * puszka.pl/przepis/5337-mus_jablkowy_kokosowo-waniliowy-do_kanapek_nalesnikow_hit_.html - absolutnie uwielbiam! Uwielbiam!!! :D patrycccja 2013-08-30 15:33:56.239
hej Patrycja, mam pytanie - kiedy (miesiąc) najlepiej jest kupić śliwki aby były mocno dojrzałe i żeby robienie tych powideł wyszło najbardziej ekonomicznie? w sumie nigdy nie robiłam przetworów, śliwki w ogóle rzadko jem, więc nie wiem, widziałam że już niby są jakieś na targu, ale czy to już jest sezon?
to samo tyczy się jabłek (tu raczej o cenę chodzi, nie o dojrzałość ;)), bo chciałabym też zrobić mus bez cukru. pozdr. majczi 2013-08-30 10:12:44.217
Niezłe, niezłe... ale świeże powidełka śliwkowe są najlepsze! I najlepiej je jeść tylko ze smakiem! Inne dodatki nie są już potrzebne :)
Dana 2012-11-06 13:24:34.523
Hm, moje smaki. Mam już plany na przyszła jesień :) lub końcówkę lata - powidła czekoladowo - śliwkowe!!!
Dana 2012-10-20 18:34:50.842 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2014-08-31 17:32:46.611