7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!- Komentarze do przepisu -Stale korzystam z tego przepisu :) Ostatnio zamiast ryżu daje kaszę jaglaną, zamiast granulatu sojowego czerwoną soczewicę i znacznie więcej sosu sojowego, a ciut mniej ziemniaków (żeby nie dzielić woreczkow robię podwójną porcję i wtedy 2 do 3 ziemniaków zamiast 4) i mniej bułki tartej. Też wychodzi świetnie :) Kociabanda 2016-02-07 17:37:18.395
W marketach spożywczych np. Lewiatan, Inter Marche, Kaufland itp powinien być granulat i inne wyroby sojowe. Jeśli nie ma, to trzeba pytać, na ogół sprowadzają wówczas.
Dana 2015-11-14 18:20:40.996
Gdzie kupic granulat sojowy?
~Dominika 2015-11-14 13:59:20.651
nic specjalnego. dużo roboty, a efekt końcowy niestety nie zachwyca.
chryste 2014-04-19 16:18:24.199
pyszne!
Również robiłam z kotletów sojowych i zamiast bułki tartej dodałam otręby. Troszkę się rozwalały przy smażeniu, pewnie dodałam zbyt mało ale i tak polecam! ;) Marcela 2014-02-24 13:58:46.706
Czy zamiast mąki moznaby uzyc otrębów owsianych lub innych? Czy to wyjdzie?
Maikekula 2013-10-13 10:18:19.314 Nie miałam czosnku ani pieprzu, ale i tak wyszły bardzo dobre. Myślałam, że będą się rozwalać na petlni ale nic takiego się nie stało, więc tym większy plus. Na pewno zrobię jeszcze raz! :D Katyusha 2013-10-01 16:30:26.372 Absolutna rewelacja! Dałem tylko trochę mniej bułki tartej (tak z 1/3 szklanki) i konsystencja też wyszła ok. Smakowo nie wiem czy bym się dał nabrać, że to mięso, ale na pewno burgery są przepyszne :) Avalo 2013-09-17 16:50:27.516 Zamiast granulatu sojowego użyłem kotletów sojowych i wyszło bardzo dobrze ;) pmiszcz 2013-09-02 15:28:06.663 Z rana facet stwierdził: ale mnie naszło na Maca. Powiedziałam: to zrobimy burgery. Pszłam więc do sklepu i zamiast kaszy gryczanej kupiłam jaglaną :D Cóż, stało się. Burgery nawet z jaglanką wyszły perfekcyjnie, do tego stopnia, że kiedy pół porcji przestało noc w lodówce, naprawdę masa smakowała jak mięso (dziwne uczucie). Zamierzam je zrobić po raz kolejny, tym razem z kaszą gryczaną :D Burgery miały być chwilą takiego samorozpieszczania się. Podane z wielką bułą, cebulą, rukolą, wege majonezem, pomidorem, kiszonym ogórkiem i keczupem smakowały idealnie. I były prawdopodobnie najlepszą rzeczą, jaką kiedykolwiek zrobiłam. I wątpię, żeby mojego faceta kiedykolwiek znów naszła ochota na Maca :D Gdyby się dało, oceniłabym na więcej niż 5. Dreu 2013-09-02 13:46:20.415
Ja mroziłam kiedyś po upieczeniu burgery buraczane to pewnie i te się da ;) Moja mama nie raz mroziła różne wegańskie rzeczy, zarówno przed jak i po upieczeniu i się dało, więc myślę, że i te burgery się dadzą zamrozić, ale nie próbowałam, więc gwarancji nie daję ;)
Nurkan 2013-08-17 02:35:34.349
uhhh,zrobiłam je ;). razem ze studzeniem skladników zajęło mi to ze dwie godziny, bo nic nie miałam z poprzedniego obiadu, także musiałam gotować ryż, ziemniaki i granulat. kaszy nie dodałam ze względów ekonomicznych (zostałoby mi 0,5 woreczka). burgery są dobre, nie rozwalają się. tylko że tej masy wyszło mi taaak dużo, a ja sama jedna niemięsna, zatem mam pytanie, czy takie kotlety można mrozić? przed smażeniem czy po? ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? nie zjem tego na pewno w przeciągu paru następnych dni :(.
majczi 2013-08-16 20:11:54.43
Można by było granulat zastąpić jakimś ziarnem np. soczewicą czy cieciorką potem przetestować i opisać efekty :-)
oliwka-oliwka 2013-08-14 10:15:08.217
Oliwka, na naszym facebooku pojawiają się pytania o to, czy da się zamienić granulat sojowy na coś zdrowszego... Masz jakiś pomysł albo doświadczenia w tym zakresie?
Nurkan 2013-08-13 17:12:53.402
Patrycccja dziękuje bardzo za poprawienie teraz już wszystko jasne ;-) Nurkan ciesze się że smakowały ;-)
oliwka-oliwka 2013-08-13 12:27:43.244
Oliwka-oliwka, sorry, źle zrozumiałam przecinek, stąd ta zmiana na "+". Dla mnie przecinek oznacza wymienianie kolejnych składników i obawiam się że przy twoim zapisie również sporo osób źle by to odczytało, więc koniec końców na dobre wyszło, bo teraz przynajmniej przepis jest jednoznaczny :)
patrycccja 2013-08-13 09:56:42.247
No własnie się obawiałam, że nie wyciągnie wody z mokrych składników i w ogóle nie miałam granulatu sojowego ani nie chciało mi się jeździć po sklepach i go szukać. Zamiast tego dałam 21 ugotowanych w bulionie kotletów sojowych i zmieliłam je po ugotowaniu ;) Oprócz soli i pieprzu dodałam też pieprz ziołowy i jakąś przyprawę o mięsa mielonego. ;) Znajomi, których częstowałam byli zachwyceni :D Mi oczywiście też bardzo smakują. :)
Nurkan 2013-08-13 02:21:04.807
Ja robiłam z granulatu ugotowanego tylko. W przepisie podałam 2 szklanki ugotowanego co odpowiada 1 szklance suchego ale widze że dodano plus +. Niech się ktoś wypowie jak wyszły z tym suchym jak robił ;-)
oliwka-oliwka 2013-08-12 10:29:28.194
No pewnie, wciągnie wodę z mokrych składników, a ugotuje się przy smażeniu/ pieczeniu
efedrina 2013-08-12 09:51:18.013
Bardzo , bardzo dobre, a skoro nawet mnie się udały to znaczy, że również trudno je zepsuć ;]
~ynyanq 2013-06-05 19:19:51.948
zamiast soi dałam fasoli czerwonej zamiast bułki tartej make z cieciezycy a reszte zgodnie z przepisem i wyszly najlepsze burgery jakie do tej pory jadlam, nie rozpadaja sie elegancko formuja nawet bez uzycia nakretki ( kumin mi tam troszke zepsul smak)
~dorx15 2013-02-23 19:55:32.995
"1/2 woreczka ryżu" - ile to z grubsza? Nigdy nie kupowałem woreczkowanego, wiec nie bardzo wiem ile odsypac :)
wilk 2013-01-09 11:28:45.008
Akurat 34°C w cieniu nie zaliczyłabym do plusów, ale mango z własnego drzewa - mmm...
Oj, a myślałam, że akurat jaglankę tam macie... dlatego zaproponowałam. Tak mi się skojarzyło, że jest uprawiana w ciepłych krajach - ale sprawdziłam właśnie - a to Afryka (i trochę Azja) celuje w uprawie jaglanki. Cieszę się, że pomogłam :) Luna7 2012-12-18 09:47:05.922
Niestety o kaszy jaglanej mogę też zapomnieć... Jedyne dostępne "kasze" tutaj to ryż i kaszka kukurydziana. I to nie jest ta dobra strona Paragwaju :-( Na szczęście ma on wiele innych dobrych stron, np.: u nas dzisiaj 34°C w cieniu, a na śniadanie jadłam mango z własnego drzewa :-))))
Wagę kuchenną mam i będę mogła odważyć 50g - dziękuję! Iwo-na 2012-12-16 18:33:51.086
Woreczek ma 100g, a więc pół woreczka to 50g suchego - ale, niestety, objętościowo tego nie podam, bo pojęcia nie mam. Ale może to wystarczy, jeśli masz jakąś małą wagę kuchenną ;)
Ja bym kaszę gryczaną zastąpiła jaglanką :) Luna7 2012-12-16 18:00:52.689
Ok, dzięki za odpowiedź :-) Mam tylko jeszcze jedno pytanie: ile suchego(lub objętościowo ugotowanego) ryżu to pół woreczka? Chociaż w przybliżeniu proszę. Ryżu w woreczkach nie gotuję już od ponad 10. lat, a tu w Paragwaju po prostu go nie ma - ryż kupuje się najczęściej z worka, na luz :-)
Iwo-na 2012-12-16 17:06:34.442
Pomysłu na zastępstwo nie mam ale możesz pominąć poprostu kasze i zrobić z samego ryżu np. pełnoziarnistego Nie wiem jak wpłynie na smak ale złe nie powinno być ;-) Pozdrawiam
oliwka-oliwka 2012-12-15 10:54:31.085
Czy ma ktoś pomysł czym zastąpić kaszę gryczaną? Nie ma jej tutaj w Paragwaju :-( A może ją po prostu pominąć?
Iwo-na 2012-12-14 23:10:22.3
taaaak! idealne te kotlety! od dawna wlasnie takiego przepisu szukalam,przepyszne sa :)
dzieki :) *cebule troche najpierw zeszklilam na oliwie dodalam pieczarki i pestki slonecznika :) Namaste 2012-12-14 02:43:19.275
Warto spróbować, pewnie też będzie dobre ;-) Na konsystencji napewno nie ucierpią bo nie wiąże on tu masy może co nieco odbiegnie od smaku orginału i to wszystko ;-)
oliwka-oliwka 2012-10-16 20:23:16.577
Może być bez tego granulatu sojowego?
~Rrrrekin 2012-10-16 14:30:32.792
Zapewniam że wcale ziemniaków nie czuć, a są naprawdę godne polecenia.
oliwka-oliwka 2012-10-12 20:07:02.904
Wygladaja troche jak mięsne :P Ciekawe jak smakują ?
Troche ziemniaki mnie odstraszaja ale jak ich nie czuc w tych kotletach to moze kiedys zrobie :P OpenWorld 2012-10-12 19:43:44.983 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~majczi 2016-08-12 22:43:52.175