7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Świetny przepis na szybki smaczny obiad.
woman76 2015-07-01 19:24:30.35

tak do tygodnia czasu, oliwa i czosnek dobrze konserwują, tylko właśnie polecam zrobić na oliwie/oleju. warto dodatkowo polać oliwą wierzch, żeby zapobiec pleśnieniu.
majczi 2015-06-12 09:40:29.421

Kochani, jak dlugo mozna takie pesto przechowac?
~Arli 2015-06-10 18:01:30.704

Wlasnie zjedlismy. Cala rodzina nawet dzieci sie zajadaly. Dodalam parmezan. Nastepnym razem dodam otarta skorke z cytryny i moze losisia wedzonego. Dzieki za przepis -super.
~dkp 2015-05-09 15:50:55.815

Uwielbiam pesto, bazylia, natka, czosnek, zioła... Byle zielone ;) A pesto pietruszkowe wychodzi tak pyszne, że za każdym razem, jak je robię, mam ochotę skomentować i ocenić ten przepis :)
Luna7 2015-04-16 00:38:15.471


od lat robię takie pesto, ale również na oliwie. polecam tylko dodatek parmezanu lub płatków drożdżowych, nadających serowego konkretnego posmaku :). bardzo smaczne jest również pesto pietruszkowo-bazyliowe - oba zielska w równych proporcjach.
majczi 2015-04-11 19:58:17.023

Dodam moje zdjęcie z insta:
https://instagram.com/p/zhZHzbssBt/?modal=true
ewelinajiao 2015-02-25 13:35:05.1

Pomieszałam bazylię z chińską pietruszką (jest o wiele bardziej aromatyczna od polskiej), zrobiłam z ciemnym makaronem, dodałam pomidorki cherry, czarne oliwki i ser pleśniowy. Ekstra.
ewelinajiao 2015-02-25 13:01:11.357


Kto by pomyślał, że można tak nażreć się pietruszką! :D Przepyszne. Zostawiłam sobie część podprażonych pestek i orzechów, i dołożyłam do spaghetti z pesto. Pewnie ze smażonym tofu w panierce by jeszcze bardziej wymiatało, muszę spróbować. :)
martusiak 2014-07-06 18:16:58.997


Pyszne!!!
moskalek 2014-06-19 16:57:52.964

Dodałam przed zmiksowaniem 4 oliwki zielone (z tych smaczniejszych ;) Teraz to się oderwać od tego pesto nie mogę!
Chelonia 2014-03-29 13:24:30.033

Z tego co wiem, natka jest dostępna przez cały rok, a w każdym razie ja nie miałam z nią nigdy problemów ;) Jak nie ma na rynku, to w zieleniaku, zawsze gdzieś widzę :) Dlatego uznałam, że to całoroczny przepis ;) Musi znaleźć się w książce :D
Luna7 2013-12-14 18:19:15.27

@Luna7, ale się cieszę! :D Z tą książką to super pomysł! :) Zastanawiałam się, czy przepis nie jest zbyt sezonowy, bo w końcu dorodne pęczki pietruszki dostępne są tylko w pewnym okresie, ale z drugiej strony zieleninę można dostać cały rok albo wyhodować w doniczce... Więc w sumie przepis nadaje się do książki! Dzięki :)
@Ireth, mam nadzieję, że następnym razem jednak wam zasmakuje :) Sama, robiąc niby zgodnie z proporcjami, też otrzymuje pesto o różnym smaku - zależnie od tego, czy mocniej "uklepię" zieleninę, jak uprażę pestki i orzeszki... No nie zawsze wychodzi tak samo i nie zawsze równie pysznie. Choć ja już się tak uzależniłam od tego pesto, że zawsze mi smakuje :)
patrycccja 2013-12-14 17:24:10.996

Haha, za każdym razem, gdy to robię, mam ochotę tu zajrzeć i ogwiazdkować, a wtedy się okazuje, że już to zrobiłam ;)
Ten przepis nadaje się do książki kucharskiej, o której widziałam info na głównej. Jest nieskomplikowany, pyszny, z łatwo dostępnych składników... po prostu genialny! :D
Luna7 2013-12-14 02:08:14.797


Niestety, u mnie w domu sie nie sprawdzilo, nawet nie wiem dlaczego, bo wszystkie skladniki lubimy. Ale cos nie zagralo w nim. Sprobuje raz jeszcze, zmienie makaron i moze inaczej doprawie. Szkoda.
Ireth 2013-11-02 18:19:10.023

Potwierdzam ;) właściwie nie próbowałam go z innym chlebem, jak razowym na zakwasie... na takim chlebie z pomidorem, cebulką i odrobiną pieprzu jest przepyszne! :)
Jak dotąd jednak robiłam bez bulionu i soku z cytryny, sam słonecznik, natkę, oliwę, czosnek i sól daję i jest przepyszne :)
A z większą ilością oliwy lub z dodatkiem wody świetnie się sprawdza jako sos do surówek czy inny winegret :) Zwłaszcza pomidorowych :)
Luna7 2013-10-29 21:55:34.115

Znakomite pesto, również do pieczywa ciemnego.
Dana 2013-10-29 14:12:45.177

pyszne! zamiast bulionu - oliwa :)
franka-firanka 2013-08-17 17:59:44.364


To jest genialne, zakochałam się! <3 Zawsze uwielbiałam natkę, ale jakoś nigdy nie wpadłam na to żeby coś ciekawego z niej zrobić, tylko jadłam na surowo, ew. w sałatkach, zupach czy innych daniach gdzie była tylko dodatkiem i nie grała roli pierwszoplanowej ;)
Nurkan 2013-07-25 19:42:56.236

Też to robię i dodaję do kaszy jaglanej i wiecie co, staje się pyszna! czego o samej jaglance nie da się powiedzieć. A orzechy włoskie zawsze podpiekam, jest lepsze
~majana 2013-07-16 20:58:17.317

Też to robię i dodaję do kaszy jaglanej i wiecie co, staje się pyszna! czego o samej jaglance nie da się powiedzieć. A orzechy włoskie zawsze podpiekam, jest lepsze
~majana 2013-07-16 20:57:44.084

Pyszne! Choć, tak jak Yrsa, zamieniłam bulion na oliwę, bo pesto musi być na oliwce, bo w tłuszczach zachowują się wszystkie smaki. To dlatego przesmażanie warzyw nadaje zupom takiego smaku. Za to pomysł zrobienia pesto na mieszance orzechów i ziaren, zamiast na tradycyjnych orzeszkach piniowych wydaje mi się bardzo trafiony, bo to nadaje pesto charakteru. Do mieszanki dodałam od siebie jeszcze migdały. Pyszne, podane z makaronem, parmezanem i pomidorami. Na pewno to powtórzę :)
ryfka 2013-06-13 14:59:13.759

O Mamumńciu jakie to jest pyszne! Wymieniłam tylko bulion na oliwę i nie pożałowałam soku z cytryny. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania!
Yrsa 2013-06-06 16:56:38.321

Robię pesto z pietruszki od kilku lat w różnych wariacjach.
1. Odżywczo: Pęczek natki zmiksowany z pół puszki czerwonej fasolki (lub niepuszkowanej, wcześniej ugotowanej). Przyprawione obficie czosnkiem i sokiem z cytryny.
2. Aromatycznie: Pęczek drobno pokrojonej natki. Podsmażony chwilę na oleju (jak jest drobno krojona a nie zmiksowana to ma tendencję do przyklejania się w gardle, a chwila na oleju ją zmiękcza) z solą, mnóstwem mielonej papryki, czosnkiem i (dla wegetarian) wegetariańskim "parmezanem". Na talerzu obficie polane cytryną (koniecznie, bo smażenie zabija wit. C w pietruszce, a żelazo bez niej jest nieprzyswajalne)
3. Po najmniejszej linii oporu: Pęczek natki zmiksowany z oliwą. Wymieszany z czosnkiem, prażonym słonecznikiem, otrębami i tym co się akurat nawinie.
limesik 2013-06-03 11:40:06.785

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas