7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Pieczone chipsy z jarmużu- Komentarze do przepisu -
czy taki jarmuż w paczce z biedrinki (już podzielony na liście) nada się do tych chipsów?
majczi 2015-06-27 21:51:01.361
Wkleiłam komentarz na temat chipsów: puszka.pl/przepis/2143-jarmuz_z_makaronem_i_tofu.html a powinien być chyba tutaj. Grunt to pamiętać własne komentarze. Za bałagan przepraszam :)
"Donoszę, że z mrożonego jarmużu chipsy nie za bardzo wychodzą, są lekko gumiaste, nie tak chrupkie jak powinny być. I blachę ledwo doczyściłam :( Natomiast zupełnie przypadkiem okazało się, że chipsy jarmużowe można przechowywać w zamkniętym słoiku nawet rok. W zeszłym roku na działce u mojej przyjaciółki narwałam jarmużu, z którego hurtowo wyprodukowałyśmy chipsy. Jeden litrowy słoik został gdzieś zapomniany i dopiero teraz przy okazji kolejnego wyjazdu na działkę odnaleziony. Chipsy smakują jakby były zrobione przed chwilą. Rewelacja, bo to oznacza, że można sobie narobić na zapas :)))" Te chipsy ze słoika były pieczone z oliwą, solą, słodką papryką i chili w proszku. Słoik był szczelny, ale i tak jestem zdziwiona, że nie zjełczały i nie przestały być chrupkie. ~Marta 2015-06-27 19:30:08.132
UWAGA chipsy jarmużowe piecze się w 160 stopniach. Po ok. 12-15 minutach są gotowe. Ja raz w trakcie je mieszam. W ten sposób wychodzą chrupkie i nie przypalają się. 200 stopni do dobre do pieczenia ziemniaków albo chleba w foremce.
I nie rozumiem po co ta woda w mieszance do jarmużu. Skropić oliwą i posypać przyprawami, a potem wymieszać to dokładnie rękoma, żeby wszystkie liście się pokryły. Pyszne zdrowe, już nigdy nie kupię czipsów ziemniaczanych. ~Marta 2014-11-19 14:33:26.941 W końcu i ja ulegam jarmużowo-chipsowej modzie ;) Wyszły całkiem fajne - nie wszystkie chrupiące jak chipsy, ale i te mi smakowały. Jednak.. jednak pierwszą partię dokumentnie spaliłam! Co to za idiotyczny pomysł piec coś tak delikatnego jak liście w 200 stopniach? Oczywiście pro forma 1szą partię zrobiłam zgodnie z przepisem - już dużo przed czasem były zwęglone i gorzkie :/ Później piekłam w 150-160 st., po 3-4 min. mieszałam (liście przy brzegu szybciej się wysuszają) i dawałam jeszcze chwilę. Generalnie łatwiej zapanować nad chipsami z jarmużu toskańskiego (karbowane, wąskie i długie, ale nie pofalowane liście) niż takiego "krzaczastego" najpopularniejszego w PL. Z innymi kombinacjami przypraw, a nawet samą solą, też dobre, choć mniej aromatyczne :) patrycccja 2013-12-30 20:21:53.119 Robię chipsy z jarmużu, gdy tylko uda mi się go dostać - z płatkami drożdżowymi są pyszne, ale dla mnie mogą być nawet bez niczego, po prostu posmarowane cieniutko oliwą i wysuszone w piekarniku. Polecam wszystkim :) nasse 2013-07-31 15:53:39.009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Luna7 2015-06-27 22:17:31.379