
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków- Komentarze do przepisu -![]() martina 2013-10-13 20:15:47.155
Patrycja, jest bardziej cierpki niż biały sezam. Tahini nie używam do słodkich potraw, tylko do hummusu, baba ghanoush, różnych dipów i sosów, więc lekka goryczka mi nie przeszkadza, a nawet wzbogaca smak ;)
Ja sezam niełuskany kupuję albo w większych marketach (na pewno w Auchanie i Leclerku), albo w sklepach ze zdrową żywnością. Nie spotkałam się nigdy z takim sezamem na wagę :) nasse 2013-10-13 19:48:54.455 ![]() Jeszcze tak dla ścisłości - sezam może być beżowy lub czarny, a podobno może mieć też inne kolory. Kolor daje mu łuska. Po obłuszczeniu zawsze jest jednak jasno-kremowy. W sprzedaży w PL dostaniesz sezam zwykły (łuskany), a z rzadka również niełuskany (ciemniejszy beżowy, taki szarawy w odcieniu) lub czarny (de facto też niełuskany, ale to już w nazwie nie jest podkreślane, bo bardziej liczą się walory estetyczne). Mi chodziło o to, żebyś szukając niełuskanego nie rozglądała się tylko za czarnym :) patrycccja 2013-10-12 17:26:28.706 ![]() martina 2013-10-12 16:36:50.314 ![]() patrycccja 2013-10-12 16:14:34.424
Robię dokładnie tak samo, bez dodatku oleju - przy długim miksowaniu nie jest potrzebny. Ja jednak robię z niełuskanego, dzięki czemu ma prawie dwa razy więcej wapnia :)
nasse 2013-10-12 15:04:05.739 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
martina 2013-10-13 20:16:20.568