7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kompot jabłkowo-śliwkowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Oczywiście kompoty można robić również na zimę, ale trochę w inny sposób: obrane, pokrojone owoce wkładamy do słoików, zalewamy gorącym syropem (woda, cukier, przyprawy) i pasteryzujemy. Polecam też owoce w soku własnym: owoce w dużym garnku podgrzewamy (nie za długo) w piekarniku, żeby puściły sok. Przekładamy je do słoików, zalewamy sokiem i pasteryzujemy. Czereśnie robione tą metodą są zimą obłędne...
Dana 2013-10-19 14:05:20.679

Nigdy nie robiłam kompotów na zimę, ale na pewno można zapasteryzować - jest wiele takich przepisów :)
patrycccja 2013-10-14 21:22:39.482

Dzięki, co prawda śliwki już mi wyszły, ale zastanawiam się, czy taki kompot przetrwałby zapasteryzowany, czy trzeba go zużyć od razu.
martina 2013-10-14 19:16:57.745

Magi, "Garnek dopełniamy wodą do 4L" ;) Dla jasności dopisałam też, że śliwki należy zalać wodą.
Martina, nie wiem dokładnie. Jak robię z samych antonówek to biorę chyba ok. 1,5 kg jabłek - tak mam zapisane.. Śliwki są chyba cięższe, więc może 1 kg śliwek i niepełny kg jabłek?
patrycccja 2013-10-14 18:53:35.478

ile owoców w kg?
martina 2013-10-13 22:32:35.557

Do owoców nie dodawana jest w ogóle woda? Nie przypalą się?
~Magi 2013-10-13 12:02:24.348

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas