7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Kompot jabłkowo-śliwkowy- Komentarze do przepisu -
Nigdy nie robiłam kompotów na zimę, ale na pewno można zapasteryzować - jest wiele takich przepisów :)
patrycccja 2013-10-14 21:22:39.482
Dzięki, co prawda śliwki już mi wyszły, ale zastanawiam się, czy taki kompot przetrwałby zapasteryzowany, czy trzeba go zużyć od razu.
martina 2013-10-14 19:16:57.745
Magi, "Garnek dopełniamy wodą do 4L" ;) Dla jasności dopisałam też, że śliwki należy zalać wodą.
Martina, nie wiem dokładnie. Jak robię z samych antonówek to biorę chyba ok. 1,5 kg jabłek - tak mam zapisane.. Śliwki są chyba cięższe, więc może 1 kg śliwek i niepełny kg jabłek? patrycccja 2013-10-14 18:53:35.478
Do owoców nie dodawana jest w ogóle woda? Nie przypalą się?
~Magi 2013-10-13 12:02:24.348 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Oczywiście kompoty można robić również na zimę, ale trochę w inny sposób: obrane, pokrojone owoce wkładamy do słoików, zalewamy gorącym syropem (woda, cukier, przyprawy) i pasteryzujemy. Polecam też owoce w soku własnym: owoce w dużym garnku podgrzewamy (nie za długo) w piekarniku, żeby puściły sok. Przekładamy je do słoików, zalewamy sokiem i pasteryzujemy. Czereśnie robione tą metodą są zimą obłędne...
Dana 2013-10-19 14:05:20.679