7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

basia, świetnie, jak komu wygodniej. dla mnie niemożliwe było z kolei zrobienie tego bez oleju - woda odparowywała zanim zrobił się budyń... tak czy siak cieszę się że się udało, to najwazniejsze! :D
patrycccja 2016-02-07 10:17:59.047

Patrycjo chcialam zrobic lukier z Twojego przepisu ale nie udał się.Zmieniłam kolejność:do mleka wsypałam skrobie i podgrzałam.Kiedy masa zaczęła gęstnieć mała strużką wlewałam olej stale mieszając.Udał się.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam
~basia 2015-12-20 22:44:37.411

kezia, spróbowałabym jeszcze raz. Malutki garneczek, mały palnik, nie podgrzewać zbyt intensywnie, cały czas mieszać. A jak nie to zrobić większą ilość bazy, np. 3 porcje, bo wtedy na pewno będzie łatwiej. A do lukru wykorzystać 1/3 masy. Musi się udać :)
Olej niestety jest potrzebny, bo masa i tak dość szybko wysycha, a bez oleju byłoby jeszcze gorzej.
patrycccja 2015-03-04 16:20:30.874

Mieszałam mieszałam, a i tak wyszła klucha :(
~kezia 2015-02-15 22:37:59.368

patel, nie próbowałabym, ale idę o zakład, że z wodą wyjdzie tak samo dobry. Że nie będzie różnicy. Myślę, że następnym razem - kiedykolwiek to będzie ;) - też zrobię z wodą.
patrycccja 2014-07-05 20:33:04.69

a jak się nie ma mleka i doda się wody to też zadziała? Czy mleko jest, w tym przypadku, niezbędne?
~patel 2014-07-05 15:38:04.128

Nie mam pojęcia jak zrobiłaś tak piękne zawijasy. Mi tak ładnie nie wyszło. :P No, ale lukier z kakaem i aromatem pomarańczowym jest przesmaczny :)
bonamartinka 2013-12-21 14:48:12.834

Dzięki odiga! Nie wiedziałam z tym mieleniem cukru. Mało go używamy i stoi, więc nie chciałam do kompletu dokupywać pudru, ale wiedząc to, co napisałaś, jednak będę kupować i jakoś postaram się resztę zużyć.. A z przepisu usuwam tę nietrafioną wskazówkę, coby nie uczyć ludzi złych nawyków :)
patrycccja 2013-12-20 13:18:30.633

Też robię lukier z samego cukru pudru i cytryny :)
Ale spróbuję ten bardziej skomplikowany przepis, bo brzmi pysznie.
Od siebie tylko dodam, żeby NIE mielić cukru w młynku do kawy, bo można bardzo szybko ten młynek zepsuć. Często zresztą piszą w instrukcji obsługi, żeby cukru tam nie sypać. Karmelizuje się pod wpływem ciepła i uszkadza silnik. :(
odiga 2013-12-19 19:37:36.986

Nasse, oczywiście, jeśli tylko zrobisz nieco rzadszy :)
Ola, kiedyś też taki robiłam, ale później przeczytałam radę, że "lepiej nie dawać cytryny, gdyż lukier wtedy pęka( na drugi dzień). polecam aromat, powiedzmy pomarańczowy.." (puszka.pl/przepis/5954-lukier.html). No i aromat pomarańczowy faktycznie jest w dechę! Dlatego go polecam w swoim przepisie :) Druga rzecz, to że taki lukier albo jest na tyle gęsty, że prawie od razu zastyga "na kamień" albo jest już na tyle rzadki, że się rozlewa i nie da się robić precyzyjnych wzorów... Co widać np. na moim zdjęciu do pierniczków pełnoziarnistych - miały być pętelki, a wyszło... też ładnie, ale na pewno nie pętelki ;) puszka.pl/przepis/img/7443-pierniczki_pelnoziarniste_ani_d_pszenno-zytnie_.html?elemId=3056
patrycccja 2013-12-18 17:20:11.336

A ja robię lukier z cukru i soku z cytryny. Tez fajny.
OlaKuczara 2013-12-18 11:27:09.358

Ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję, bo zawsze miałam problem z dobrym, wegańskim lukrem. Czy ten nadaje się też do polania nim drożdżówek lub ciast?
nasse 2013-12-18 10:23:49.145

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas