7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zupa przepyszna! Ja dodałam jeszcze wędzonego tofu.
Pycha 2012-11-18 11:46:50.02

Nie bzdura, tylko taka tradycja. Też musiałam się nauczyć gotować ulubioną potrawę wigilijną mojego męża, który jest z Bielska-Białej czyli" kapuśniorkę z fasolem: ;)
~żona 2010-12-13 15:13:41.488

Dzieciństwo spędziłem na Podkarpaciu stąd nie wyobrażam sobie wigilii bez kwasu (sam dodję tu: kwasu wigilijnego, ale w moich stronach rodzinnych mówiło się po prostu: kwas) Gotowało się go wyłącznie na wigilię.
Choć mieszkam obecnie w Gdańsku w mojej rodzinie na wigilię zawsze jest kwas.
Jest to "kapuśniak bez kapusty".
Oto przepis - taki jak przedyktowała mi moja (nieżyjąca już) Mama:

Dwie główki kapusty poszatkować, włożyć do odpowiednio dużego garnka (może być emaliowany), posolić, dodać trochę kwaśnego ciasta z dzieży (zastępczo chleba ?), zalać ciepłą wodą i odstawić pod przykryciem na ok 10 dni.

Z kapusty ugotować kapuśniak lub bigos.
Kwas przegotować, dodać tyle wody, by nie był zbyt kwaśny (a więc do smaku). Włożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę, pietruszkę i marchew (pokrojone niezbyt drobno). Grzyby suszone ugotować osobno (w kwasie źle się gotują) i wlać do kwasu. Dodać tłuszczu. Po jakimś czasie włożyć kaszę jęczmienną.
Na koniec zrobić zasmażkę i wlać do zupy (można nie dodawać zasmażki).

Moje uwagi:
UWAGA I: Kiszenie własnej kapusty jest konieczne, bo w sklepie kwasu się nie dostanie; ukiszoną kapustę odsączają i pakują w plasykowe worki "na sucho". Można sobie radzić zalewając "sklepową" kiszoną kapustę wodą i odcedzając.
UWAGA II: Ja do kiszenie nie dodaję ani ciasta (niby skąd ?!), ani wody. Ubijam drewnianą pałką tak aż kapusta sama puści sok.
UWAGA III: Cebulę dobrze jest po pokrojeniu przypiec na płytce.
UWAGA IV: Tłuszcz to masło, w oryginalnym przepisie dawano bodajże olej. Olej lniany.
UWAGA V: Ja (my, bo gotujemy wspólnie z żoną) nie daję (-emy) zasmażki. Tłuszcz (masło) dajemy jak nie zapomnimy. I tak wszyscy są zawsze zachwyceni.
~Testep 2003-09-09 00:00:00.0

Bzdura taki przepis , kto to znalazl , jako wigilijne to moze groch to tego dodac ,ale fasola
~goral 2001-12-30 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas