7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko owsiane w pół minuty

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

chciałam tylko uprzejmie podsunąć pomysł zmiany wyglądu strony na przyjemniejszy w odbiorze i odczycie. pozdrawiam ciepło :)
~pidi10 2015-01-04 23:39:45.632

A takie już gotowe mleko można normalne podgrzewać?
Etain 2014-12-16 21:09:55.325


od teraz moje ulubione mleczko własnej roboty, do tego cena i szybkość przygotowania pozytywnie powala!:) jem z nim muesli lub płatki, wiórki w ogóle mi nie przeszkadzają, a zamiast soli dodaję łyżeczkę cukru :)
Rastamari 2014-11-03 20:57:54.741

Odnośnie przecedzania mleka roślinnego - szukając przepisu na domowe mleko kokosowe, znalazłam super patent - zaparzacz do kawy/herbaty metro.gazeta.pl/Lifestyle/5,127257,12379161,Acesoria__czas_na_herbate.html?i=8, nie pamiętam na jakim blogu, ale jestem wdzięczna autorce za sprzedanie pomysłu - spróbujcie :-) (ja kupiłam w Tesco 1-litrowy)
edytor666 2014-10-16 00:54:18.346

@martusiak, robiłam na nim naleśniki z tego przepisu: puszka.pl/przepis/4233-nalesniki_w_10_minut.html - dodawałam całe "mleko" razem z owsianymi śmietkami. Za 1szym razem musiałam ciut rozrzedzić ciasto, za 2gim dałam po prostu 2 płaskie łyżki mąki mniej.
Żeby się ładniej rumieniły można dodać trochę cukru lub cukru pudru - kupne mleka roślinne też są zazw. dosładzane i nie przeszkadza to nawet przy wytrawnych farszach.
patrycccja 2014-10-05 18:36:31.83

patrycccja, do tej pory robiłam tylko sojowe i ryżowe. mam w domu maszynę do mleka sojowego i dlatego wydawało mi się chyba, że można je tylko na ciepło zrobić :-) Mleko z orzechów czy migdałów piłam u nas w machinie Organika we Wro, smakowało mi bardzo. I sama tez postaram się je zrobić, zachęcona sukcesem z owsianym. Tylko, że na pewno to mleko wygrywa ze względów ekonomicznych ;-) Do zrobienia kakao odcedzam dokładnie osad z płatków, natomiast do naleśników świetnie ta "papka" się nadaje, bo dodatkowo skleja ciasto.
papryka1988 2014-10-02 15:54:10.453

mnie ciasto na naleśniki wyszło a nie odcedzałam tego mleka
dariak1987 2014-10-01 21:10:52.665


Wcześniej jak robiłam sama mleko owsiane to moczyłam płatki na noc, wówczas mleko było za kleiste, a ten sposób jest idealny i przede wszystkim - szybki.
Mam pytanie - sprawdzają się w naleśnikach, ciasto wychodzi? Czy wówczas odcedza się mąkę owsianą, czy zostawia i zmienia proporcje zwykłej mąki?
martusiak 2014-10-01 17:35:48.843


Nawet do kawy daje radę :)
Sowa90 2014-09-27 15:59:24.812

papryka1988, ogromnie się cieszę :D A z ciekawości, jakie inne mleczka próbowałaś robić? Bo migdałowe czy z orzechów laskowych są po prostu genialne! No i równie szybkie w przygotowaniu :) Z nerkowców też b.dobre, ale nie tak jak z migdałów :)
patrycccja 2014-09-21 15:59:25.534

Pierwsze mleko własnej produkcji,które mi smakuje! I jakie szybkie w wykonaniu. Zrobiłam dziś je sobie do musli, dodałam tylko trochę ksylitolu dla podkręcenia smaku. I jaka oszczędność - w sklepie to najtaniej litr za 6 zł a tutaj za grosze można samemu. Dzięki patrycccja ! :)
papryka1988 2014-09-20 10:34:43.272

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas