7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej)- Komentarze do przepisu -
Poszukiwałem dobrej pizzy ta jest wyśmienita
ja dodałem jescze paptyke na wierzch pycha pycha ~Artur28 2005-08-24 00:00:00.0
Pizza rzeczywiście ma boski smak i jest grzechu warta. Niestety 10 dekagramów mąki to za mało, musiałam dosypywać, ale naprawdę warto było. Mój narzeczony po zjedzeniu pizzy, spojrzał na mnie z nowym żarem;)
~Wiedźma Katarzynka 2005-03-02 00:00:00.0
P i z z a
Potrzebne nam będą składniki: CIASTO 2 szklanki mąki ( zwykłej ) 0.5 szklanki przeciśniętych przez Praskę ostudzonych!! Ziemniaków ( jak na Puree ) 1 łyżka stołowa Oliwy z Oliwek 1.5 łyżeczki soli ok. 25 g drożdży prasowanych ( nie suszonych ) SOS Przecier Pomidorowy (najlepiej 30% ) Oregano Bazylia Czosnek Cebula Mozzarella Zwykły żółty ser ( najlepiej Parmezan ) Tabasco F AR S Z Hmm co kto lubi ? Ale nie powinno zabraknąć oczywiście Papryki i koniecznie Mozzarelli Białej Do dzieła!! Do połowy szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże i łyżkę stołową mąki. Odstawiamy na bok na jakieś 10min, wysypujemy na stół mąkę i robimy w niej dołek do którego wlejemy rozczyn drożdżowy, sól, olej, ( można dodać odrobiny papryki i ziół ) wyrabiamy podsypując mąką aż nabierze odpowiedniej konsystencji ( nie klei się do rąk ) i ciacho gotowe, gdy posiadamy robot kuchenny do mieszania ciasta drożdżowego to wtedy idzie to dużo szybciej i przyjemniej porostu wrzucamy wszystko i mieszamy na odpowiedniej prędkości ?. Na pewno wydaje się Wam ze Ziemniaki w Pizzy popsują jej smak , nie jest tak ponieważ są niezauważalne, jednak nadają ciastu odpowiednią konsystencje i niwelują ostry zapach drożdży. Sos ? przecier pom. rozcieńczamy w wodzie aby nie był taki gęsty i dodajemy do niego wcześniej lekko podsmażoną cebulkę, zioła, czosnek co kto lubi. ( można zmiksować ) Warto też jak w Pizzy mają się znaleźć papryka i pieczarki podsmażyć je aby pozbyły się nadmiaru wody ( w przeciwnym razie przy większej ilości warzyw zamiast Pizzy wyjdzie nam zupa ). Najlepiej do pieczenia Pizzy nadają się Specjalne Teflonowe Tacki, które tylko smarujemy olejem, gdy mamy zwykłą blachę trzeba ją jeszcze posypać mąką. Gdy nałożymy już ciasto na blachę ( proporcje są na 2 średniej grubości krążki ) to zostawiamy je na ok. 10min. Ciasto smarujemy lekko oliwą z Oliwek i potem sosem, na sos nakładamy cienkie plasterki Mozzarelli, później paprykę pieczarki Szynkę ( po prostu co lubicie ) skrapiamy to Tabasco i znowu gdzie niegdzie Plasterki Mozzarelli, na samą górę ścieramy na drobno żółty ser ( Parmezan ) i jeszcze na koniec odrobina Oregano. Rozgrzewamy Piekarnik na ok. 250 stopni ( najlepsze są małe elektryczne ) w standardowych gazowych trudno uzyskać wysoką temperaturę. W Pizzeriach temp. wynosi ok. 320 stopni dlatego Pizza piecze się 4- 6 min. My Pieczemy ok. 16min. przed wyjęciem zaglądamy i sprawdzamy czy jest roztopiony i gdzie niegdzie zarumieniony ser. G O T O W E!! ~iforjay 2004-09-12 00:00:00.0
Pizza smakowita mi wyszła. a tak przy okazji proszę żeby ktoś z was zamieścił na tej stronie w miare możliwości przepis na pizze polską. Proszę was! Z góry dziękuję.
~falak 2004-08-20 00:00:00.0
przepis smakowity, ale czy nikt nie zna przepisu na pizze na cienkim spodzie? bo od ponad 4 lat jestem weganką, a pamietam jak mi kiedys smakowala taka pizza.
~Ewa 2004-08-13 00:00:00.0
Przepis cool :) Ale przypominam ze ciasta ni pizze nigdy nie walkujemy.
~Yashi 2004-05-09 00:00:00.0
pycha...to jest grzech
~Smakosz 2004-01-20 00:00:00.0
Bardzo zachęcający początek. Ide odrazu to próbować.
~Traczu 2003-03-02 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Kasia 2011-06-16 18:54:30.644