puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
KIEŁKI - HODOWLA
>> zobacz też: kiełki - hodowla (opis)
Lp. |
Rodzaj kiełków |
Czas moczenia |
Czas kiełkowania |
Uwagi |
1 | Lucerna (alfalfa) | 5-6 godzin | 5 dni | - | 2 | Ciecierzyca | 12 godzin | 3 dni | wyrośnięte są gorzkie | 3 | Dynia | 12-16 godzin | 3 dni | po wykiełkowaniu usunąć łupiny | 4 | Fasola | 12 godzin | 5 dni | na surowo niejadalne | 5 | Fasola mung | 12 godzin | 5 dni | łatwe do wyhodowania | 6 | Gorczyca | 12 godzin | 6-12 dni | - | 7 | Groch | 12 godzin | 3 dni | - | 8 | Jęczmień | 12 godzin | 2-3 dni | - | 9 | Owies | 4 godziny | 2-3 dni | - | 10 | Proso | 8 godzin | 3 dni | - | 11 | Pszenica | 12 godzin | 2-3 dni | - | 12 | Rzeżucha | 6 godzin | 8 dni | - | 13 | Rzodkiew | 4 godziny | 2 dni | chroni przed pleśnią | 14 | Siemię lniane | 4 godziny | 2 dni | kiełki trzeba wypłukać ze śluzu | 15 | Słonecznik | 12 godzin | 2-3 dni | wyrośnięte są gorzkie | 16 | Soczewica | 12 godzin | 3 dni | łatwe do wyhodowania | 17 | Soja | 12 godzin | 3 dni | trochę śluzu | 18 | Żyto | 12 godzin | 2-3 dni | - |
Na podstawie książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Dagmar Von Cramm (Oficyna Wydawnicza MAK, 1991) przygotowała Kropka
|