puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
OWOCE EGZOTYCZNE
Rodzaj owocu Opis i Zastosowanie
Awocado To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w
tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go używać
zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być nieco
miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w temperaturze
pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo, witaminy
(C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz roślinny. Jadalny
jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku przypomina orzechy. Owoc
po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić sokiem z cytryny, gdyż pod
wpływem powietrza zmienia kolor na szary.
Banan milk Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego
człowieka). Ma ścisły miąższ pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można
jeść na surowo.
Belimbing Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające
cytrynę. Spożywa się na surowo, do sałatek i przetworów.
daktyl Ma dużą wartość odżywczą i jest ceniony jako nieobciążające żołądka i
jelit źródło energii.
Durian Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji.
Po malajsku "duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We wnętrzu,
podzielonym na wiele części, znajduje się jasnokremowy miąższ. Przyrządzany
jak jarzyna, dodawany do zup i sałatek.
Figa Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i
śródziemnomorskim. Do najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i
black mission z USA. Figa działa pobudzająco na trawienie i jest bogata w
cukier, prowitaminę A i sole mineralne. Spożywa się suszone i świeże. W
surowych miąższ wyjmuje się z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać wraz z
łupiną. Dodaje do potraw z ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana
również do produkcji dżemów.
Granat Owoc granatu właściwego , uprawiany na obszarze Morza Śródziemnego.
Z soku wyrabia się syrop - granadinę i galaretki.
Gwajawa pospolita Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty
miąższ o bardzo dużej zawartości witaminy C. Używany na kompoty i sok,
spożywany również na surowo.
Jabłko cukrowe Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji
i Ameryce Południowej.
Jack fruit Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma
podobny do brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów
sprzedawany zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo.
Dojrzały spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po
zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój.
Karambola Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp
Indonezji. Ma kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym
ma kształt gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany
do produkcji galaretek, dżemów i soków.
Kiwano Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma
delikatny smak. Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek owocowych i
napojów.
Kumkwat Mały, pochodzący z Chin owoc jest rodzajem miniaturowej pomarańczy o
słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywa się go na
surowo ze skórką. Sprzedawany świeży, w syropie i konserwowany.
Kwiat banana Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście
banana. Liście służą do zawijania potraw i do wyrobu jednorazowych "kokilek", w
których potrawy są gotowane na parze lub zapiekane. W kuchniach azjatyckich
wykorzystuje się także kwiaty banana.
Langsat Pokryty twardą, niejadalną skórka owoc drzewa rosnącego na Połwyspie
Malajskim. Biały miąższ składa się z kilku segmentów. Jest jędrny, ma
słodko-kwaskowaty smak i przyjemny aromat.
Liczi Owoc pochodzący z południowych Chin, zwany też chińską śliwką.
Spożywany na surowo i smażony w cukrze. Po wysuszeniu spożywany jako tzw.
orzech liczi.
Limona Mały, najczęściej zielony owoc podobny w smaku do cytryny, ale o
intensywniejszym aromacie. Pochodzi z Archipelagu Malajskiego, uprawiany w
krajach tropikalnych. Używany do przetworów, dodawany do lodów i sorbetów,
jest także składnikiem sosów i dań kuchni orientalnych.
Longan Pochodzi z Indii i Chin. Ma małe owoce o brązowej, zdrewniałej skórce i
kwaskowatym orzeźwiającym miąższu. W smaku podobne do liczi. Spożywane są na
surowo. Konserwowane w syropie, niekiedy smażone w cukrze, dodawane do sałatek
owocowych.
Mango Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i
soczysty. Spożywany na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik
pikantnych pikli i chutneyów. Zniedojrzałego mango można przygotować jarzynę. W
sprzedaży świeży, w puszkach, suszony i kandyzowany. Podawanie owocu mango: po
przekrojeniu mango na pół i usunięciu mocno przyrośniętej pestki, należy naciąć
miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry.
Mangostan właściwy Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo
oddzielających się cząstek. W smaku delikatny i słodki. Spożywany na surowo.
Przetwarzany na dżemy, galaretki i kompoty.
Marakuja Zwana też męczennicą jadalną. Pochodzi z Brazylii. Ma wodnisty
miąższ z dużą ilością pestek. Uprawiana w Ameryce Środkowej i w krajach
poludniowo-wschodniej Azji. Liczy ponad 300 odmian. Używana głównie do
wyrobu soków i lodów. Spożywana również na surowo.
Melon Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji. Wyróżnia się
kilka odmian. siatkowaty ma żółtawozielony miąższ, zimowy ma miąższ żółtawy, a
odmiany kantalupa - pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny. Hoduje się także
melony miniaturowe. Spożywane są na surowo, ochłodzone. Często do wydrążonego z nasion melona dodaje się małe lub pokrojowe w kostkę owoce, ocukrzone i skropione alkoholem, które przed podaniem wkłada się na 2-3 godziny do lodówki. Kostki melona można marynować w occie. Z zielonego melona przyrządza się konfitury, używane do ozdabiania ciast.
Miechunka jadalna Owoce rosnące w Afryce, Ameryce Południowej, Australii
i Azji. Wielkości czereśni, zielone lub czerwone w sztywnej, podobnej do
papieru powłoce. Mają kwaskowaty smak i aromatyczny zapach. Używane do
sałatek, tortów i kompotów. Sprzedawane w puszkach.
Nashi Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak
kwaskowatej gruszki i kształt jabłka.
Papaja Owoc tropikalnego drzewa podobnego do palmy. Pochodzi z Meksyku i z
zachodnioindyjskich wysp, gdzie ludność tubylcza nazywa go paw-paw. Ma smak
podobny do melona. Jest owocem cennym i ma wszechstronne zastosowanie. Czerwona
jest smaczniejsza niż żółta. Zawiera wiele witamin. Spożywany na surowo,
najlepszy z sokiem cytrynowym lub z limony. Można dusić. Zielone, niedojrzałe
owoce przygotowuje się tak, jak warzywa. Składnik sałatek egzotycznych.
Dodawany do przetworów i pikli. Sprzedawany w puszkach, w postaci soku lub
kandyzowany. Niedojrzałe owoce nadają się do gotowania, można je przyrządzać
tak samo jak warzywa dyniowate.
Persymona Owoc kaki, zwany także jabłkiem orientu lun hurmą wschodnią.
Pochodzi z Azji. Ma miąższ twardy, mączysty lub galaretowaty. Spożywany na
surowo lub suszony i kandyzowany, używany na galaretki i dżemy.
Plantan Banan skrobiowy. Nie wolno go spożywać na surowo, za to można do
przetworów, zup, potraw duszonych i do smażenia.
Pomelo Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym
miąższu. Jest to współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela - pierwotnej
formy grejpfruta. Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu
marmolady.
Rambutan Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z
Indonezji. Twarda skórka pokryta cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do
sałatek.
Salak Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty,
twardy miąższ składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak
i aromat przypominający truskawki.
Tamarillo Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i
miąższem o smaku przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem.
Dodawany do sałatek i zup.
na podstawie książek:
"Kuchnia wegetariańska" autorstwa Marka Łebkowskiego (Prószyński i S-ka)
"Kuchnia wegetariańska" autorstwa Isy Fuchs (Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne)
"Kuchnia wegetariańska świata" autorstwa Angeliki Ilies (MUZA S.A.) przygotowała Kropka
|