puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
ROŚLINY STRĄCZKOWE (suche nasiona) - CZAS GOTOWANIA
Lp. |
Rodzaj strączkowych |
Czy moczyć (8-12 godzin) |
Czas gotowania |
Szybkowar |
1 | Bób | tak | 1,5 godziny | 40 minut | 2 | Fasola adzuki | tak | 45 minut | 15 minut | 3 | Fasola biała | tak | 60-90 minut | 25-30 minut | 4 | Fasola cannellini | tak | 45-50 minut | 15 minut | 5 | Fasola czarna | tak | 50-60 minut | 20 minut | 6 | Fasola czerwona | tak | 45-50 minut | 15 minut | 7 | Fasola flageolet | tak | 45-50 minut | 15 minut | 8 | Fasola mung | tak | 30-45 minut | 15 minut | 9 | Fasola perłowa | tak | 50-60 minut | 20 minut | 10 | Fasola pinto | tak | 60-90 minut | 25-30 minut | 11 | Fasolnik chiński | tak | 45-50 minut | 15 minut | 12 | Groch włoski * | tak ** | 60-90 minut | 25-30 minut | 13 | Groch (całe ziarna) | tak | 60-90 minut | 25-30 minut | 14 | Groch (połówki) | nie | 40-45 minut | - | 15 | Lędźwian | tak | 50-60 minut | 20 minut | 16 | Soczewica (całe ziarna) | nie | 30-45 minut | 12-15 minut | 17 | Soczewica (połówki) | nie | 15-30 minut | - | 18 | Soja | tak ** | 2-2,5 godziny | 45-50 minut |
* - groch włoski to inaczej ciecierzyca, zwana również potocznie (i niepoprawnie) cieciorką.
** - zamiast moczyć 8-12 godzin można zagotować, odstawić już tylko na 2 godziny, i gotować jeszcze godzinkę. Dla spokoju
sumienia (i żołądka) można soi dodać kwadransik.
UWAGA:
1. Należy wylać wodę z moczenia i do gotowania wlać świeżą.
2. Pierwsze 10 minut gotowania wszystkich strączkowych, z wyjątkiem soczewicy i
grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu
rozłożenia toksycznych substancji.
3. Soja powinna gotować się na dużym ogniu przez godzinę.
4. Chociaż soczewica i połówki grochu nie wymagają moczenia, ugotują się
szybciej, jeśli zaleje się wrzątkiem i zostawi na 15-30 minut, przed gotowaniem
należy odcedzić.
Na podstawie m.in. książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo
WATRA, 1991) przygotowała Kropka
|