puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
ZBOŻA (całe ziarna) - CZAS GOTOWANIA
Lp. |
Rodzaj ziarna |
Czynności przed gotowaniem |
Objętość płynu na szklankę
ziarna |
Czas gotowania |
Szybkowar |
1 | Jęczmień | podprażyć | 4 szklanki | 50-60 minut | 20 minut | 2 | Kasza gryczana | podprażyć lub krótko podsmażyć | 2-2,5 szklanki | 20 minut | 8 minut | 3 | Kasza jaglana | można podprażyć lub krótko podsmażyć | 2,5-3 szklanki | 20 minut | 8 minut | 4 | Kukurydza | - | duża ilość wody | 5-10 minut | - | 5 | Owies | można podprażyć | 3 szklanki | 30-35 minut | 12 minut | 6 | Pszenica | moczyć przez 8-12 godzin | 4 szklanki | 50-60 minut | 20 minut | 7 | Ryż długoziarnisty | można podprażyć lub krótko podsmażyć | 1-2 szklanki | 25-30 minut | 10 minut | 8 | Ryż dziki | - | 3 szklanki | 50-60 minut | 20 minut | 9 | Ryż krótkoziarnisty | można podprażyć lub krótko podsmażyć | 1-2 szklanki | 20-25 minut | 8-10 minut | 10 | Żyto | moczyć przez 8-12 godzin | 3 szklanki | 50-60 minut | 20 minut |
Na podstawie książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo
WATRA, 1991) przygotowała Kropka
|