Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne", co oznacza "papryki z mięsem".
Dot: "Baaardzo dobre. Ja to robię wodniste jak zupę, bo tak lubimy. I skrapiam swoje zieloną cytrynką. Można jalapenos na miseczce podać, coby wszyscy sobie dozowali ostrość. Dobre do nakarmienia tłumów."
Taki paprykarz to nie paprykarz do kanapek, według mnie. Może on raczej stanowić bazę gorącego dania, po prostu jako ryż, np. do duszonych warzyw czy kotlecików z tofu. Myślę, że może być również świetnym farszem, np. do gołąbków, choć wtedy może zajść potrzeba dodania jajka, aby farsz się nie rozsypał. Smacznego!
Ponieważ widzę, że afrykańska zupa ziemniaczana bije rekordy popularności, postanowiłam wrzucić przepis na północno-afrykańską zupę ziemniaczaną. Oba te przepisy są autorstwa Carolin Mueller Pawlak (co przy afrykańskiej zupie ziemniaczanej nie zostało zaznaczone). Ponieważ afrykańska zupa ziemniaczana ma już swoje grono zwolenników, może północno-afrykańska też je znajdzie...