puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
amanii : komentarze użytkownika
Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska)
robiłam to juz jakiś czas temu, za moich wegedzieciakowych czasów :) wychodzą bardzo dobre, ale strasznie jest dużo babrania z tym i cała jestem uwalona mąką pod koniec :D ja, patelnia i pół kuchni. wałkowanie, podsypywanie mąką, smażenie, przewracanie, wszystko na raz - muszę to jeszcze potrenować :P
amanii
2013-04-24 13:59:20.593
Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych (wegańska)
@ agnmid, tru - Ja uwielbiam tłuste ciasto na pizzę, szczególnie jak się da zamiast oleju oliwę z oliwek (tak jak się powinno robić, ja podałam wersję ekonomiczną :P). Takie bez oleju jest zupełnie inne w smaku i teksturze. Jak ktoś dba o niską zawartość tłuszczu w diecie, to faktycznie przepis nie dla niego :D
amanii
2013-04-07 17:40:10.007
Zioła suszone... w lodówce (wegańska)
Tak tak, sama pomysł z wykorzystaniem tkaniny jest super. Na pewno wykorzystam, ale nie w lodówce :)
amanii
2011-10-24 15:07:36.528
Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska)
   
Ciasto jest genialne! Robiłam już wiele różnych podobnych, ale to ma naprawdę "babciny" smak, jest puszyste i mięciutkie. Wszystko wyszło idealnie, mimo że robiłam pierwszy raz i testowałam nowy piekarnik. A napój gazowany jako sekretny składnik jest rewelacyjny - nie dość że nadaje puszystości, to jeszcze jaka frajda przy robieniu. Syczy, pieni się, czułam się jak szalony chemik :D
Dzięki za przepis.
amanii
2011-10-19 14:13:44.636
Zioła suszone... w lodówce (wegańska)
Nie bardzo rozumiem, po co zajmować sobie miejsce w lodówce. Nie można takiego rulonu położyć albo powiesić w jakimś przewiewnym miejscu (np. zawiesić poziomo na nitce rozciągniętej we framudze okna)?
amanii
2011-09-28 20:44:52.453
Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą (wegańska)
Bardzo mi smakowało, ale następnym razem dokonam jednej zmiany: Zrezygnuję z zasmażki, boczniaki uduszę z cebulką podlewając jedynie bulionem i doprawiając musztardą, a następnie tylko delikatnie zagęszczę mąką. Myślę że to sprawi że danie będzie mniej "przaśne", bardziej delikatne i wykwintne. Wydaje mi się, że zamiast musztardy można użyć białego wina - powstanie wtedy bardzo pyszny sos, a potrawa zyska zupełnie inny charakter.
amanii
2011-08-21 15:23:49.103
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane) (wegańska)
Spróbowałam dziś rano z zimnym ryżem - faktycznie dużo lepiej, nie klei się tak. Ale mimo wszystko łyżka mąki to za mało na taką ilość rzadkiej masy - dosypywałam stopniowo, aż wyszło ciasto dobre do lepienia kulek. Spokojnie szklanka weszła.
Zjadłam w formie kopytek, z bułką tartą podsmażoną na oleju i cukrem :) smak dzieciństwa :)
amanii
2011-03-23 10:52:46.264
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane) (wegańska)
Zastanawiam się, czy w przepisie nie ma błędu i nie powinno być 1 szklanka mąki (zamiast 'łyżka'). Kluski się nie rozgotowały i wyszły przepyszne, ale musiałam dosypać sporo mąki, żeby w ogóle dało się je brać do ręki i nadziewać. Ciasto strasznie się lepiło, nie wiem czy tak powinno być.
Może zrobiłam coś źle? Miksowałam gorący ryż tuż po odcedzeniu i jeszcze ciepły połączyłam z mąką. Może powinnam go ostudzić wcześniej, żeby uniknąć tej lepkości?
amanii
2011-03-22 19:03:42.923
Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
@ michu i inni z octo-fobią ;)
Ocet jest niezbędny, żeby scięło się mleko. Inaczej będzie to po prostu mleko miksowane z olejem, na pewno nie wyjdzie majonezowa konsystencja. Nie czuć go w smaku więc bez obaw.
Ja zrobiłam ten majonez bez przypraw i czosnku (dodałam tylko sól), wyszedł idealny, dokładnie taki jak sklepowy. Jestem pewna, ze nikt by się nie zorientował, że to wegańska podróba :)
amanii
2010-08-10 09:11:07.238
Pasta słonecznikowa (wegańska)
Super pasta, jedna z lepszych jakie jadłam do chleba. Ma bardzo fajną konsystencję i smarowność dzięki właściwościom słonecznika. Ja nie dodałam pestek z dyni (nie miałam) ani przyprawy do masła, dodałam za to: prażony sezam i siemię lniane, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i sól. Zajadam właśnie na kanapce z razowego chleba, z czarnymi oliwkami :)
amanii
2010-04-27 13:21:32.85
|