7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

Avka : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 15
  • Burgery z buraków
    autor: vegabutik dieta: wegańska
    Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
  • Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek)
    autor: Zanetak dieta: wegańska
    Tosty francuskie oryginalnie są daniem wegetariańskim – zawierają jajka, często masło . Ten słodki, śniadaniowy przysmak da się je jednak z powodzeniem przerobić na wegański, równie smaczny.
  • Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
  • Kotlety z marchewki i płatków owsianych
    autor: Lily dieta: wegańska
    Proste i szybkie w przygotowaniu kotlety, zwłaszcza jeśli mamy ugotowaną wcześniej marchewkę.
  • Pasztet z grochu z zielonym pieprzem
    autor: sowa dieta: wegańska
    Jest doskonały z sosem tatarskim lub świeżymi ogórkami.
  • Placki z jabłkami (szybkie)
    autor: erwilka dieta: wegańska
    Słodkie, smaczne i smakują prawie jak jabłecznik :)
  • Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami)
    autor: Olga dieta: wegańska
    Długo kombinowałam jak zrobić naprawdę dobre ciasto ucierane po wegańsku i w końcu jest:)
  • Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    - Chyba zamówię pizzę. - Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto? Kiedy talerze są już prawie puste: - Dobrze, że nie zamówiłem pizzy. - Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza???? - Lepsze. Jest jeszcze? ;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :) Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
  • Pyszne, twarde tofu bez cytryny
    autor: martina dieta: wegańska
    Pyszne, twarde tofu bez okropnego posmaku cytryny. Można kroić w kosteczkę lub cienkie plasterki. Z 1 szklanki soi otrzymałam ok. 350 g twardego tofu!
  • Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń
    autor: chojnac dieta: wegańska
    Przerobiłem klasyczny przepis na sernik z tofu z Uczty Wege tak, żeby przypominał ten mojej mamy. Kilkanaście zjedzonych serników i idealny przepis opracowany :) Koniecznie nieco grubszy spód, żeby ciasto było wyczuwalne w smaku. Masa serowa o jednolitej konsystencji, bez cząstek owoców, ewentualnie z rodzynkami. Na górze żadnej kruszonki - jeśli już, to polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów. Zazwyczaj znika w 1 dzień ;)
  • Sos winegret (vinegrait, vinaigrette)
    autor: Rena dieta: wegańska
    Klasyczny francuski sos do sałatek.
  • Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy :) Jest błyskawiczna w przygotowaniu i przepyszna! Już podstawowa wersja jest super, a z płatkami drożdżowymi to po prostu doskonałość. Coraz bardziej je lubię i cenię :)
  • Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)
    autor: Sowa90 dieta: wegańska
    Banalnie prosta i pyszna wegańska pasta z wędzonego tofu, smakuje niemal identycznie jak pasta z twarogu i makreli.
  • Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!
    autor: patrycccja dieta: wegańska & RAW
    Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)
  • Zupa gulaszowa
    autor: Natka dieta: wegańska
    Gęsta, przepyszna zupa.





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas