puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
bartolome : ocenione przepisy
-
-
Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)
Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
-
Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą
Szczególnie ci, którzy uwielbiają musztardę, powinni być tym daniem zachwyceni! Ja je uwielbiam :) To był mój pierwszy przepis z boczniakami, który robiłam jeszcze na studiach...
-
Chilli con carne - troszkę oszukane ;)
autor: ~ań & jac
dieta: wegańska
Przepis pochodzi ze zbiorów mojej siostry i pierwotnie był oczywiście mięsny. Ja przerobiłam to na wege :)
-
Chleb gryczany z orzechami, gruszkami i syropem klonowym
Pyszny chleb o wyrazistym smaku, wilgotny dzięki gruszkom, z dodatkiem sporej ilości orzechów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Nie jest zbyt słodki, fenomenalnie smakuje z kremem czekoladowym ;-)
-
-
-
Falafel (felafel)
Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
-
Fasola mung jak na dalszym wschodzie (a'la dahl)
Jest to mój przepis inspirowany innymi typowymi przepisami na dahl, czyli popularną potrawkę ze strączków na bliskim i dalszym wschodzie. Fasolka mung w przeciwieństwie do innych strączków (może wyłączając soczewicę) jest lekkostrawna, szybko uwalnia energię. Polecam wszystkim.
-
Groch z cebulą
autor: pat
dieta: wegańska
ISIA: "Dobre na ciepło i na zimno."
-
Imprezowa sałatka makaronowo-puszkowa Agaty
Sałatka stworzona dla mnie przez moją przyjaciółkę Agatę. Bardzo kolorowa i bardzo mi smakuje!!! Doskonała na imprezy, nie nadwyręża domowego budżetu, z paczki makaronu wychodzi ogromna micha i większości osób bardzo smakuje.
-
-
Kotlety sojowe w pysznym sosie jabłkowym
Przerobione z niewegetariańskiego przepisu. Zaskakujące połączenie smaków to jest to, co tygrysy lubią najbardziej ;)
-
-
Krzepa Rzepi
Krzepiący sok z czarnej rzepy i cytryny. Postawi na nogi nawet umarłego. Ma wyrazisty, kwaśno-ostry smak. Doskonały na kaca.
-
Makaron żytni ze szpinakiem i tofu lub parówkami
Łatwe i szybkie danie - można przygotować poprzedniego dnia i odgrzać po powrocie z pracy.
-
Marchew na ostro (kuchnia krymska)
Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.
-
-
Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu
Można dodawać cebulę czy czosnek - ja nie stosuję tych antybiotyków na co dzień, żeby się nie uodparniać ;)
-
Sałatka ryżowa z ananasem, papryką i curry
autor: agama
dieta: ovo-wege
Sałatka ta jest idealna na różne przyjęcia. Wszyscy moi znajomi bardzo ją lubią. Przepis wyniosłam z domu więc nie wiem, kto może być jego autorem.
-
Sałatka selerowa na słodziutko
Zrobiłam miksa ze wszystkich, jakie znałam, sałatek z selera i wyszła smakowita, słodka sałatka, która smakuje wszystkim!
-
-
-
-
Zupa-krem kukurydziana z curry i mlekiem kokosowym
Świetna zupa na zimowy dzień :) Szybka i prosta do przygotowania, rozgrzewa no i ma śliczny żółty kolor :)
|