7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
chez_paulinaData ostatniego logowania: 2016-06-30 00:00:00.0Napisz do użytkownika
Najnowsze komentarze użytkownika [10]Kalafior z patelni (wegańska)Przyłączam się do entuzjastycznych komentarzy. Kalafior pycha, łodygi/głąb również, no ale ja to lubię również na surowo. Znacznie smaczniejszy niż z wody/pary. Przygotowanie w woku wymaga więcej czasu - bardzo długo pozostaje chrupki. Dodałam pieczarki i - pod koniec - mrożony groszek i ulubione przyprawy. Smakował dużym i małym. Z pewnością do powtórzenia w różnych smakowych odsłonach. chez_paulina 2016-06-30 17:24:36.371 Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym' (wegańska) Pycha! Druga porcja dopiero się piecze, a pierwsza jeszcze gorąca, co nie przeszkadza przecież spróbować. :) Marchew utarłam, część grubo, nie miksowałam, nie odlewałam soku; dorzuciłam nieco dmuchanego amarantusa oraz - albowiem domownicy przepadają - sporo ziaren dyni. Nieco przesłodziłam smakowym mlekiem sojowym, ale jakoś to zniosę. ;) Dobrze wyrosły i pysznie smakują, słowem wchodzą na stałe do domowego repertuaru warzywnych słodkości. Teraz jeszcze tylko krem, który wypróbuję z ciekawością. Czy można go jakoś dosmaczyć na kwaśno? Przerobić na "lukier" cytrynowy? chez_paulina 2015-11-25 16:16:55.317 Ciasto "zeberka" (wegańska) Skuszona smakowitym zdjęciem i pięknym wspomnieniem z dzieciństwa (dopóki nie ujrzałam na własne oczy, jak sąsiadka piecze to pasiaste ciasto, byłam pewna, że to magia!), wypróbowałam przepis. Niestety, wyszedł mi zakalec. Ciasto najpierw wyrosło całkiem ładnie, a potem klapa. Generalnie zjem wszystko ;) ale zakalca na oleju nie polecam, zwłaszcza po serii całkiem udanych wypieków z puszki. :) Jedyna modyfikacja to zamiana kakao na karob. chez_paulina 2015-11-18 15:43:12.53 Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska) Nie jestem fanką ciasteczek, w znaczeniu: pieczenia, konsumpcji i owszem. ;-) Zbyt wiele porażek, generalnie im prostsze (w tym 2-składnikowe w ramach blw), tym gorszy skutek. Ale te ciasteczka można pożerać już na surowo (czego zwykle nie czynię). Dzięki spolegliwej konsystencji łatwo je uformować w kształt, który zachowają (rosną nieznacznie). Nie odpuściłam cukru, bo lubię intensywne smaki. Rodzynki okazały się żaroodporne i nie spiekły. Może warto dodać nieco więcej któregoś z mokrych składników (ale to lepiej stwierdzić organoleptycznie przed kolejnym pieczeniem). W dwóch słowach: smakowite - polecam. :) chez_paulina 2015-11-05 15:16:27.895 Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska) Czytajcie komentarze, ale nie zagalopujcie się jak ja. ;) "Na wszelki wypadek" dodałam 1/4 szkl. płynu (mleko ryżowe), no i pożeramy od wczoraj niezłą mamałygę. Na szczęście mamałyga jest również przepyszna. Z pewnością powtórzę ten wyczyn, ale już zgodnie z przepisem. :) Może znaczenie ma "mokrość" jabłek? Naprawdę bardzo smaczne, rodzynki i orzechy włoskie pasują znakomicie. chez_paulina 2015-11-04 15:43:44.291 |
Ulubione przepisy użytkownika [7]Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym' (wegańska)Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska) Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska) Ciasto z dyni (ovo-wege) Kalafior z patelni (wegańska) Keczup z cukinii (wegańska) Muffinki kakaowe (wegańska) |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |