puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
chez_paulina : komentarze użytkownika
Kalafior z patelni (wegańska)
   
Przyłączam się do entuzjastycznych komentarzy.
Kalafior pycha, łodygi/głąb również, no ale ja to lubię również na surowo.
Znacznie smaczniejszy niż z wody/pary. Przygotowanie w woku wymaga więcej czasu - bardzo długo pozostaje chrupki. Dodałam pieczarki i - pod koniec - mrożony groszek i ulubione przyprawy.
Smakował dużym i małym. Z pewnością do powtórzenia w różnych smakowych odsłonach.
chez_paulina
2016-06-30 17:24:36.371
Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym' (wegańska)
   
Pycha!
Druga porcja dopiero się piecze, a pierwsza jeszcze gorąca, co nie przeszkadza przecież spróbować. :)
Marchew utarłam, część grubo, nie miksowałam, nie odlewałam soku; dorzuciłam nieco dmuchanego amarantusa oraz - albowiem domownicy przepadają - sporo ziaren dyni. Nieco przesłodziłam smakowym mlekiem sojowym, ale jakoś to zniosę. ;)
Dobrze wyrosły i pysznie smakują, słowem wchodzą na stałe do domowego repertuaru warzywnych słodkości.
Teraz jeszcze tylko krem, który wypróbuję z ciekawością. Czy można go jakoś dosmaczyć na kwaśno? Przerobić na "lukier" cytrynowy?
chez_paulina
2015-11-25 16:16:55.317
Ciasto "zeberka" (wegańska)
   
Skuszona smakowitym zdjęciem i pięknym wspomnieniem z dzieciństwa (dopóki nie ujrzałam na własne oczy, jak sąsiadka piecze to pasiaste ciasto, byłam pewna, że to magia!), wypróbowałam przepis.
Niestety, wyszedł mi zakalec. Ciasto najpierw wyrosło całkiem ładnie, a potem klapa. Generalnie zjem wszystko ;) ale zakalca na oleju nie polecam, zwłaszcza po serii całkiem udanych wypieków z puszki. :)
Jedyna modyfikacja to zamiana kakao na karob.
chez_paulina
2015-11-18 15:43:12.53
Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska)
   
Nie jestem fanką ciasteczek, w znaczeniu: pieczenia, konsumpcji i owszem. ;-) Zbyt wiele porażek, generalnie im prostsze (w tym 2-składnikowe w ramach blw), tym gorszy skutek.
Ale te ciasteczka można pożerać już na surowo (czego zwykle nie czynię). Dzięki spolegliwej konsystencji łatwo je uformować w kształt, który zachowają (rosną nieznacznie). Nie odpuściłam cukru, bo lubię intensywne smaki. Rodzynki okazały się żaroodporne i nie spiekły. Może warto dodać nieco więcej któregoś z mokrych składników (ale to lepiej stwierdzić organoleptycznie przed kolejnym pieczeniem).
W dwóch słowach: smakowite - polecam. :)
chez_paulina
2015-11-05 15:16:27.895
Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
   
Czytajcie komentarze, ale nie zagalopujcie się jak ja. ;) "Na wszelki wypadek" dodałam 1/4 szkl. płynu (mleko ryżowe), no i pożeramy od wczoraj niezłą mamałygę. Na szczęście mamałyga jest również przepyszna. Z pewnością powtórzę ten wyczyn, ale już zgodnie z przepisem. :)
Może znaczenie ma "mokrość" jabłek?
Naprawdę bardzo smaczne, rodzynki i orzechy włoskie pasują znakomicie.
chez_paulina
2015-11-04 15:43:44.291
Keczup z cukinii (wegańska)
   
Bardzo smaczny, choć może nie przypaść do gustu keczupowym konserwatystom. ;-)
Dostępna w moich stronach wersja papryki nadała mu charakterrnego charakteru, co bardzo docenił mój dorosły współkonsument, natomiast dziecię ziało ogniem nieco mniej chętnie.
Miksować radzę po ugotowaniu, w przeciwnym razie ma się do czynienia ze zdradliwym gejzerem, jak w przypadku każdej chyba pulpy.
chez_paulina
2015-10-31 21:33:46.049
Ciasto z dyni (ovo-wege)
   
Baaardzo pyszne :) zarówno zaraz po, jak i nieco później...
Wilgotne i sycące, ale nie ciężkie, choć w trakcie przygotowania żywiłam niejakie obawy, czy wyrośnie. Wyrosło, a teraz znika w towarzystwie ulubionych smarowideł (ananasowego!), o różnych porach dnia. Z dodatkiem słonecznika i rodzynek; mąka mieszana.
Bardzo polecam, można ew. podkręcić smak w korzennym kierunku.
Brak jednej gwiazdki za jajka. (Jeśli ktoś ma pomysł, czym je zastąpić, chętnie przetestuję).
chez_paulina
2015-10-30 16:06:33.02
Muffinki kakaowe (wegańska)
   
Upieczone, zaraz pewnie znikną. :)
Użyłam mąkę pełną orkiszową, dosypując ponadto dwie dorosłe garście dmuchanego amarantusa i tyleż rodzynków, bo ciasto wydało mi się nieco zbyt mokre.
Pięknie wyrosły i dobrze smakują, minimalnie za słodkie.
Następnymi razami ;) spróbuję z dodatkiem kawałków owoców (jabłko, gruszka, borówka, brzoskwinia...).
Odnośnie komentarzy nt. mieszania ciasta muffinkowego:
wedle opinii znanych mi coolinarnych autorytetów + kilka lat własnych doświadczeń, ciasto na muffinki miesza się NIEDOKŁADNIE i KRÓTKO. Nie zaszkodzi mu późne dosypanie zapomnianego składnika. Mogą byc w nim grudki. To nie ma wpływu na wyrośnięcie ciasta.
chez_paulina
2015-10-26 16:05:09.721
Kapusta duszona z jabłkiem, do obiadu (wegańska)
Facet, i czym ty potem szorujesz te g... garnki?
chez_paulina
2015-10-26 14:02:32.822
Cytrynowo-makowe muffinki (wegańska)
   
Właśnie upiekłam i próbuję uratować choć jedną dla dziecia na podwieczorek!
Użyłam mak mielony (ze względu na przyswajalność wapnia) i nieco więcej niż w przepisie, mąka pół na pół z razową), łyżeczka proszku. Dodałam rodzynki i trochę dmuchanego amarantusa, gdyż sokiem z cytryny chlapnęłam zbyt hojnie.
Są po prostu pyszne, szczególnie polecam rozsMAKowanym w cytrynie.
chez_paulina
2015-10-20 15:36:17.918
|