7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

creedd : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 23
  • Bananowa improwizacja z grilla
    autor: qrczaque dieta: wegańska
    Wymyśliłam bananki podczas wizyty (a raczej wizytacji...) cioci i wujka, zaciętych mięsożerców. Ponieważ przyjechałam dosyć niespodziewanie, nie mogłam sobie przygotować nic na grilla. Była sobota, w okolicy otwarty może 1 mały sklepik. Ciocia oczywiście naprzywoziła kiełbas, kotletów i zaczęła perorować że "jak ja mogę tak nic nie jeść, zagłodzę się bo przecież na grillu to kiełbasę się robi". Skończyło się na grzankach z czosnkiem i pomidorami, zapiekanym czosnku i ziemniakach no i właśnie banankach, których ciocia i tak nie spróbowała bo "przecież w bananach są lambie:. A BANAN JEJ W OKO!!!
  • Bananowe tahini - krem (deser "sezamkowy")
    autor: Rena dieta: wegańska
    Smakuje jak koktajl waniliowy!
  • Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański)
    autor: RAWolucja dieta: wegańska & RAW
    Pyszny i kremowy, a bez mleka ;)
  • Curry z ciecierzycy i ziemniaków w pomidorach
    autor: pat dieta: wegańska
    Iza: "Może być przygotowane dzień wcześniej - wtedy smakuje najlepiej. Może być podawane z ryżem lub chapati (hinduski chleb)."
  • Curry z dyni z czerwoną soczewicą
    autor: joa dieta: wegańska
  • Falafel (felafel)
    autor: lolituma dieta: wegańska
    Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
  • Fasolka po bretońsku (z warzywami)
    autor: Rena dieta: wegańska
  • Kasza gryczana - przepis podstawowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :) W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
  • Kluski gryczane
    autor: kittie dieta: wegańska
    Ta potrawa pochodzi z Podola i jest wspaniała. Kluski można serwować zamiast ziemniaków lub jeść same. Pycha.
  • Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem
    autor: Greenswithbeans dieta: wegańska
    Zdrowe, mocno kokosowe. W smaku przypominają trochę kruche zbożowe ciastka ze sklepu, a nawet... kokosanki :)
  • Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach
    autor: pat dieta: wegańska
    Langosze jada się złożone na pół z różnymi dodatkami. Mogą być po prostu posmarowane sosem czosnkowym lub jakimś innym sosem, a mogą mieć w środek nawrzucane przeróżne dodatki. Wychodzi pycha!
  • Mleko sojowe i tofu
    autor: ~Rianna dieta: wegańska
  • Naleśniki pszenno-gryczano-cynamonowe
    autor: ~sue dieta: wegańska
    Potrawa, z racji na dość długi czas przygotowania, idealna na leniwe weekendowe śniadanka we dwoje :) Smakuje wspaniale z gorącą herbatką. Życzę smacznego!
  • Naleśniki z pieczarkami
    autor: Rena dieta: wegańska
  • Przysmak porowy do smarowania chleba
    autor: pat dieta: wegańska
  • Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
  • Rolada z sera żółtego
    autor: ryfka dieta: lakto-ovo-wege
    Świetna jako przystawka.
  • Smalec wegetariański
    autor: ~Andre dieta: wegańska
    Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.
  • Sos a la serowy do makaronu
    autor: veganjihad dieta: wegańska
    Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :) Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos.
  • Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
    autor: pat dieta: wegańska
    Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
  • Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Papier ryżowy wystarczy namoczyć w gorącej wodzie - nie trzeba go smażyć, piec ani nawet gotować dodatkowo na parze. Dodajmy do tego różne warzywa i coś konkretniejszego jak tofu, a dostaniemy pyszny, atrakcyjny, sycący, wegański, bezglutenowy, niskotłuszczowy, a do tego idealnie sprawdzający się w upały posiłek :) To również doskonała lekcja wstępna zanim weźmiemy się za smażenie sajgonek :D
  • Surówka z selera wyszczuplająca, z jabłkiem i czarną rzepą
    autor: Rena dieta: wegańska & RAW
    Surówka pobudza trawienie, wpływa żółciopędnie, żółciotwórczo (zasługa przede wszystkim czarnej rzepy) i oczyszczająco na organizm. Poprawia pracę jelit i usuwa zaparcia. Sprzyja ładnej figurze. Podana jako przystawka do obiadu zdecydowanie ułatwia trawienie tłuszczów.
  • Szarlotka Wandy (sypana)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas