Uwielbiam placki ziemniaczane. Te dodatkowo mają bardzo fajny smak wzbogacony aromatem pietruszki i uzupełniony delikatnym aromatem czosnku. Smakuje nawet osobom, które normalnie nie lubią pietruszki - przetestowane ;)
Sos ten jest dla mnie podstawą dla wielu innych potraw - w naszej rodzinie przygotowuje się go co najmniej od czasu, gdy byłam mała. Być może posiada jakąś nazwę - dla mnie jest to po prostu sos pomidorowy, jakiego nauczyła mnie moja mama, gdy dopiero uczyłam się gotować :)
Właściwie jest to "wynalazek uboczny", który powstał przy wymyślaniu manny z suszonymi śliwkami. Takie pseudo powidła bardziej przypominają prawdziwe, domowe powidła, niż te sklepowe! Pomysł wchodzi do mojego jadłospisu :)
Zdrowsza, a równie pyszna wersja typowych drożdżowych racuchów :)
Pachną dzieciństwem, smakują wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkiem jogurtu greckiego wymieszanego z miodem. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska.
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
To bardziej syta wersja surówki z kalafiora i pomidorów :) Doskonała letnia przekąska. Wystarczy podać ją z jakimś warzywem na ciepło (gotowana kukurydza, smażone plastry cukinii, pieczarki usmażone z cebulą) i obiad gotowy.