puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
Chelonia : przepisy użytkownika
-
Bezglutenowe wegańskie pierogi z cebulą i wędzonym tofu
Gdy byłam na zwykłej diecie, pierogów nie robiłam, bo ogólnie nie byłam zainteresowana przesiadywaniem w kuchni i kulinarnymi eksperymentami. Zdarzyło mi się oczywiście pomocniczo lepić pierogi, przy okazji jakichś świąt i - z tego co pamiętam - nie było to łatwe. Dlatego bardzo się zdziwiłam, że pierogi bezglutenowe wyszły mi za pierwszym razem i to bez jakiejś walki i frustrujących momentów ;)
-
Bezglutenowy piernik że palce lizać!
Jak go zobaczyłam u weg-Anki, wiedziałam, że muszę zrobić wersję bezglutenową. Niby piernik jak piernik, ale coś w tym widoku śliwki zanurzonej w kakaowym cieście było niecodziennie smakowitego. Intuicja nie zawiodła. Rozpływa się w ustach, a śliwka (zanurzona w cieście) co któryś kęs smakuje jak płynna czekolada. Smakuje trochę jak bardzo udane pierniczki z nadzieniem (dawno temu jadłam takie glutenowe toruńskie, z nadzieniem i w polewie, i mi się po tym cieście przypomniały).
-
Łatwa pizza Chelonii (bezglutenowa, wegańska, bez pseudo sera)
Nie trafiłam jeszcze na wegański i bezglutenowy zamiennik sera, który by spełnił moje oczekiwania na pizzy czy w tostach. Próbowałam już z kupowanymi, jak i domowej roboty zamiennikami - za każdym razem żałowałam, że w ogóle położyłam to coś na pizzę ;) Stąd wzięła się potrzeba takiego skomponowania pizzy, by tego sera aż tak nie brakowało (zarówno smakowo, jak i w konsystencji). Zapewne każdy ma inne wyobrażenia na temat dobrej pizzy, ale polecam spróbować. A nuż się pokrywają z moimi ;)
-
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami
Skoro sama szefowa zachwala, to muszę spróbować - pomyślałam. A że jabłka mi już nieco spowszedniały (zimą jakoś więcej ich w mojej diecie), to postanowiłam poeksperymentować z innymi owocami. Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, bo ciasto - mimo paru istotnych zmian - wyrosło, szybko znika z foremki, a do tego jest bardzo łatwe.
-
Wrap z tempehem i jarmużem (wegański, bezglutenowy)
Wrapy to dobry pomysł na imprezę, a także na lunch do pracy czy na wycieczkę. Smakuje i na zimno i na ciepło, choć w tym pierwszym wydaniu 'naleśnik' zwykle robi się dosyć suchy, ale wystarczy chwila w mikrofalówce lub podgrzanie na patelni z odrobiną wody, by to zmienić.
-
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z przyprawą do piernika
Był w kuchni rabarbar i były truskawki. Chwila buszowania po sieci i znalazłam przepis na dżem, który okazał się tak pyszny, że na tych czterech słoiczkach nie poprzestanę ;)
-
Placki z ciecierzycy - wersja bazowa (bezglutenowe, sycące)
Mimo że autorka przepisu zrobiła je na słono, ja się uparłam na słodką wersję z musem truskawkowym. Niestety bez wprowadzenia zmian do przepisu bazowego, raczej na słodko smakować nie będą (na szczęście są sposoby, jak np. wysmarowanie placków syropem klonowym ;)
-
Wegańskie placki po węgiersku na szybko (bezglutenowe)
Placki po węgiersku zjedzone na mieście, to na razie, dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej, szczyt marzeń. Zostaje więc je robić w domu. Zwykle zajmuje dużo czasu zrobienie placka po węgiersku w klasycznym wydaniu, stąd pomysł na taką wersję.
Oczywiście można dodatkowo je sosem urozmaicić, ale te placki smakują tak wybornie, że aż szkoda ten smak jakimś sosem przyćmiewać.. Zresztą, sami sprawdźcie ;)
-
Wegańskie jajka bezglutenowe
Znalazłam na zagranicznym portalu przepis na wegańskie jajka. Jakież było moje zdziwienie, gdy jedząc to oszukane żółtko, naprawdę poczułam smak żółtka z jaja kurzego :)
Nie miałam zbyt dużych foremek (użyłam tacki stołowej na jajka), więc moje wyszły bardzo malutkie, ale jeśli komuś uda się zdobyć/zrobić większą formę, to to może być hit świątecznego stołu :)
-
Wzmacniająca sałatka z kalafiora
Szybka, prosta, a dająca bardzo dużo siły i witamin.
-
Bezmączne muffiny makowe z białej fasoli (bezglutenowe)
Miał być klasyczny makowiec, ale postanowiłam zrobić coś nietypowego. Tak oto trafiłam na przepis, który zmienił mój światopogląd... No, na pewno fasolopogląd ;) Nie dość, że pyszne, to jeszcze sycące, pożywne i można śmiało jeść, nie martwiąc się o dodatkowe kilogramy :)
-
Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu
Z chlebami bezglutenowymi nigdy nic nie wiadomo, jednak po dwóch, czasem niestety i trzech próbach, w końcu wychodzi taki, o jakim marzyliśmy. Warto więc próbować, a zacząć można np. od takiego bazowego przepisu, który powstał na skutek eksperymentowania z kilkoma innymi przepisami ;)
-
Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne)
Co tu dużo pisać - da się! :) Babciny przepis skutecznie przerobiony i nic tylko patrzeć, gdzie kilogramów przybywa ;)
-
Babeczki z nadzieniem (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne)
Miałam ochotę na szarlotkę, ale postanowiłam wykorzystać niedawno zakupioną blachę na muffinki i tak oto powstała szarlotka w kawałkach, a konkretnie w babeczkach ;)
Oczywiście nadzienie można zrobić wg uznania (np. masa makowa z bakaliami) :)
-
Mleko kokosowe
Dieta bez mleka krowiego nie jest dietą łatwą, zwłaszcza gdy przez wiele lat mleko to się spożywało, ale z czasem okazuje się, że jest wiele alternatyw, czasem znacznie smaczniejszych, niż mleko zwierzęcego pochodzenia. Jednym z dobrych przykładów jest mleko kokosowe, które nie dość, że jest smaczne i zdrowe, to jeszcze można zrobić je domowym sposobem i za dużo mniejsze pieniądze, niż w przypadku kupowania mleka gotowego :)
|