7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
Iwo-na : komentarze użytkownikaProste wegańskie ciasto z owocami (wegańska) Eksperymentalne mleko z prażonych orzeszków ziemnych i upieczone na nim ciasto okazało się wspaniałe :-) Z lenistwa i z przekonania, że to nie zaszkodzi i będzie smakować mleka nie odcedzałam ze zmielonych orzeszków ;-) I do tego jeszcze ciasto posypane(przed pieczeniem) orzeszkami ziemnymi... Zdjęcie załączam. Iwo-na 2012-10-20 21:38:37.494 Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane) (wegańska) Parę razy widziałam zdjęcie do tego przepisu na stronie głównej. Dziś miałam okazję przepis wypróbować i to tylko dlatego, że likwidowałam rośliny pomidora w moim ogródku na których były jeszcze zielone pomidory, które nie dałyby już rady dojrzeć. Efekt mile mnie zaskoczył :-) Bardzo dobre danie, godne polecenia. I jeszcze - panierka z mąki kukurydzianej okazała się też świetna! W ogródku rosną właśnie cukinie i ja już cieszę się na kotleciki obtoczone w kukurydzianej panierce :-) Iwo-na 2012-10-17 21:26:24.226 Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska) Polecam robić naleśniki z tą mąką na mleku orzechowym. I to w ten sposób, że odmierzamy ilość użytych do zrobienia mleka orzechów i doliczamy tą ilość jako "mąkę razową", a mleka nie odcedzamy po zmieleniu orzechów z wodą.(Mam nadzieję, że dosyć jasno się wyraziłam...;-)) Ja robiłam w ten sposób nawet na mleku z ziaren słonecznika i naleśniki były pyszne. Poza tym można ewentualnie dodać do ciasta troszkę sody oczyszczonej, wtedy naleśniki będą bardziej "pulchne". Tak robiła zawsze moja Mama smażąc zwykłe naleśniki. Ja tego nie stosowałam, ale przy tych bezglutenowcach i owszem :-) Ilość sody trudno określić: mniej więcej 0,5-1 łyżeczki na kilo mąki. Iwo-na 2012-10-16 19:01:50.226 Ciasto czekoladowe... z czekoladą (wegańska) Myślę, że nie ma przeszkód, żeby spróbować mąki orkiszowej. Sama piekłam je zawsze ze zwykłą mąką, ale wiem, że orkiszowa jest najbardziej porównywalna z białą ze wszystkich mąk razowych. Należy dodać ewentualnie trochę więcej płynu, bo mąki razowe potrzebują go więcej. Iwo-na 2012-10-07 13:31:25.96 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Faktycznie funkcjonuje. W normalnym wypadku, kiedy zabrałabym się do robienia masła orzechowego mikserem ręcznym, w momencie, kiedy mikser "zapchałby się" zrezygnowałabym z dalszych prób. Zachęcona jednak tym przepisem przyciskałam dalej jego włącznik i okazało się, że mikser rzeczywiście nadal pracuje! :-) Po jakimś czasie, z krótkimi przerwami w pracy miksera, zaczęło tworzyć się masło :-) Pięć gwiazdek za prostotę i genialność tego przepisu. Iwo-na 2012-10-04 20:05:07.599 "Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska) Za pierwszym razem zrobiłam sabdżi wg przepisu i wyszło bardzo dobre, ale najbardziej smakowały mi ziemniaki i kapusta. Dlatego następnym razem zmodyfikowałam przepis: używam tylko ziemniaków i kapusty, gotuję wg przepisu, dodaję trochę inne przyprawy z baraku dostępu do wymienionych(garam masala, chili, paryka, curry) i ostatecznie dodaję sporo wody żeby warzywa były w sosie. Wychodzi z tego bardzo smakowity "gulasz po indyjsku" ;-) Zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Dziękuję za inspiracje. Iwo-na 2012-10-04 15:11:57.564 Zasmażana kapusta kiszona (wegańska) Gotuję kapustę bez liścia i ziela(kiedyś zapomniałam dodać i okazało się, że tak mi lepiej smakuje:-)), nie odlewam wody. Smażę cebulę(dużo!) na złoto i dodaję mąkę(tyle by dobrze zagęścić wodę w której gotuje się kapucha) i taką zasmażkę dodaję do kapusty - wychodzi kapusta w kremowym sosie, przepyszna, że aż palce lizać! Podaję z ziemniakami, szarymi kluskami ziemniaczanymi; makaronem; gotowaną z mniejszą ilością wody wykorzystuję do krokietów, a z grzybami do pierogów; i jeszcze wersja z grochem... Przepis baza i do tego chyba tradycyja w Polsce. Polecam gorąco! Iwo-na 2012-10-04 00:02:25.861 Makaron z marchewką w sosie curry (wegańska) Dzisiaj zjedliśmy dokładnie ten sam sos(tylko marchewkę utarłam normalnie) z ziemniakami zamiast makaronu. Mniam, mniam! Iwo-na 2012-10-03 23:37:01.568 Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty (wegańska) Bardzo dobre. Proporcja 1:1 ziemniaki/kapusta okazała się dla mnie nieodpowiednia - za dużo kapusty, ale to zależy chyba od tego jak ukiszona jest kapusta. Natki i pieprzu cytrynowego nie miałam. Ziemniaki starłam na miazgę i w tym wypadku nie potrzebowałam wody. Mathilda pisze, że pasują do placków przeróżne dodatki. Dla mnie, następnym razem, koniecznie sos grzybowy(z suszonych grzybów leśnych) lub sos pieczarkowy. Iwo-na 2012-10-03 20:49:27.798 Groszek zielony z marchewką (wegańska) Marchewkę(pokrojoną w kostkę) i groszek ugotować do miękkości w normalnej ilości wody. Można użyć też groszku z puszki i wtedy wraz z zalewą dodać do marchewki na końcu gotowania. Marchewkę z groszkiem zagęścić mąką do konsystencji sosu, dosmakować solą, ew. bulionem warzywnym i pieprzem. Jem z ziemniakami jako samodzielne danie - palce lizać! Iwo-na 2012-09-24 16:36:53.736 Ciecierzyca w egzotycznym sosie (wegańska) W przepisie tym zainteresował mnie ten szybko samodzielnie zrobiony keczup... Któregoś dnia go zrobiłam i strzał w dziesiątkę!!! Keczup jest świetny! W sumie nie używałam keczupu zbyt często, a tu w Paragwaju przestałam go zupełnie używać, bo te dostępne w sklepach naszpikowane chemią. Teraz nadrabiamy zaległości :-) Dziękuję! Iwo-na 2012-09-21 19:53:35.737 Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska) Naleśniki usmażone, a efekt - ZACHWYCAJąCY!!! Miałam akurat w domu paragwajską mąkę kukurydzianą - ona jest inna jak ta zwykła(która też jest tu dostępna), jest świeżym produktem, o bardzo krótkiej przydatności i trzeba ją trzymać w lodówce; piszę o tym, bo być może miało to wpływ na konsystencję ciasta i smak moich naleśników :-) Chciałam z niej zrobić zwykłe tortilla, ale przygotowanie naleśników jest zdecydowanie łatwiejsze :-) A oto mój pierwszy miks: 300g skrobi ziemniaczanej 300g białego ryżu 400g w/w mąki kukurydzianej. Usmażone z tej mąki naleśniki w smaku nie odbiegają wiele od zwykłych naleśników!!! Genialne!!! Miałam 1 litr mleka i zrobiłam kilogram mąki. Zmieszałam to od razu licząc się z tym, że będę musiała dodać mleka, co w przypadku użycia normalnej mąki byłoby konieczne, bo ciasto z takich proporcji byłoby za gęste. Ku mojemu zdziwieniu ciasto wyszło bardzo rzadkie(nawet odrobinę rzadsze od tego które przygotowałabym z normalnej mąki)! Odważyłam się jednak usmażyć próbnego naleśnika bez dodawania mąki i funkcjonowało. Teraz myślę sobie czy przy takiej proporcji(1:1 mleko/mąka bezglutenowa) i przy rzadkości cista, mogłabym się odważyć dolać jeszcze mleka? (W przepisie na "naleśniki w 10 minut" proporcja jest inna, więcej mleka jak mąki.) Iwo-na 2012-09-07 20:04:25.035 Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska) Czy Ty jesteś Patrycccjo bezglutenowcem, lub masz bezglutenowca w domu? Czy tylko chcesz (ograniczyć)zrezygnować z niezdrowego glutenu? Jeśli pytania są zbyt osobiste to nie musisz odpowiadać :-) To co chcę napisać to głównie link do bardzo ciekawego wywiadu z William'em Davis'em (kardiolog, autor książki "Wheat Belly") na temat zbóż. Naprawdę warto przeczytać: http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Co do przepisu to wypróbuję z pewnością. Swoją drogą ciekawe czy znajdę mąkę ze słodkich ziemniaków w kraju w którym batata rosną niemalże jak chwasty...? :-) Tapioki za to mam pod dostatkiem :-) I jaka jest różnica między mąką a skrobią ziemniaczaną??? Do tej pory, muszę przyznać szczerze, żyłam w przekonaniu, że to jedno... Iwo-na 2012-09-07 01:46:31.127 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) Zrobiłam śmietanę wg wskazówek Luny7 i majczi. Z uprażonymi ziarnami śmietana smakuje zupełnie inaczej, nie jest źle, ale mi jest właśnie za mało "mdła", za mało "śmietankowa", to już zupełnie coś innego o dość wyraźnym własnym smaku. Ale nie powiem - jeśli zapomnę namoczyć ziarna to je podprażam ;-) majczi! - Twoja wersja jest genialna! Chyba powinnaś zamieścić osobny przepis, bo to już praktycznie zupełnie inna śmietana! Osobiście olej i sok z cytryny(nie tak dużo jak Ty) domiksowuję dopiero po odcedzeniu słonecznika. I wtedy mamy właściwie śmietanę z mleka słonecznikowego, a nie śmietanę słonecznikową :-) Dziękuję Dziewczyny! Iwo-na 2012-08-28 14:56:34.145 Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska) A! Miałaś na myśli Paragwaj :-) No cóż... ja byłam zawiedziona kiedy tu się przeprowadziliśmy - myślałam sobie Ameryka Południowa, Indianie, naturalny - "pierwotny" styl życia, może się czegoś nauczę. Okazało się, że ci ostatni "oryginalni" Indianie mieszkają tutaj w ... slamsach(najczęściej). No tak. Co do gryki to jej tu w ogóle nie ma, a ja za nią tęsknię :-) A z kukurydzy piecze się tutaj sopa paraguya lub chipa guazu (zobacz moje przepisy, niestety obydwa ciasta niewegańskie...). A dla Ciebie mam jeszcze jeden przepis na bezglutenowe naleśniki: http://www.chefkoch.de/rezepte/1102621216201363/Pfannkuchen-aus-roten-Linsen.html "300g czerwonej soczewicy, zmielonej(młynek do kawy podobno funkcjonuje) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 500ml wody gazowanej 2 łyżki oleju olej do smażenia Suche składniki wymieszać i powoli, ciągle mieszając zmieszać z wodą. Odstawić na 20 minut poczym domieszać olej. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli naleśniki mają czerwone lub różowe plamy są jeszcze nie usmażone. Po usmażeniu drugiego, trzeciego naleśnika nie potrzeba więcej tłuszczu do smażenia. Ciepłe naleśniki pozwalają się zawijać, zimne nie." Oryginalne, czyż nie? Iwo-na 2012-08-20 15:24:33.209 Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska) Oj tak - gluten, jakoś nie potrafię z niego zrezygnować, dlatego jem mąkę tylko raz w tygodniu :-) A czy to musi być mąka kukurydziana patrycccjo? Bo zdaje mi się, że łatwiej jest wyczarować coś bezglutenowego np. z mąką gryczaną(ziarna niepalonej kaszy gryczanej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) lub z mieszanką kilku mąk: kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, z ciecierzycy... Czy Ty znasz niemiecki? Bo na chefkoch.de jest jeden gościu, który podał sporo oryginalnych, bezglutenowych przepisów. Tutaj dla przykładu przepis na placki kukurydziane od niego: http://www.chefkoch.de/rezepte/1400601244969607/Mais-Tortillas.html "250g kukurydzy[!], drobno zmielonej 50g kaszy gryczanej, drobno zmielonej 700g wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 szczypta soli 1 szczypta cukru olej do smażenia Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przyryciem na dwie godziny. Ciasto powinno być bardzo rzadkie! Na rozgrzanej patelni z olejem rozlać bardzo cienko ciasto co wymaga wprawy i smażyć bardzo krótko z obu stron. Na dobrej patelni kolejne tortillas można smażyć bez oleju. Placki zdjęte bezpośrednio z patelni nie zawiną się, ale odstawione i ułożone jedne na drugim pozwalają się zawijać." Jeśli chciałabyś chętnie potłumaczę jakieś przepisy :-) Iwo-na 2012-08-19 16:00:17.323 Wegański ser (wegańska) Podobno nie ma głupich pytań :-) Co do topienia - osobiście nie zapiekałam go, ale pod wpływem temperatury konsystencja serka "rozpłynie się", przynajmniej trochę. Także można by powiedzieć, że serek się topi... Jeśli będziesz próbował/a to zamieść proszę komentarz, czy rzeczywiście sprawdza się do zapiekania :-) Iwo-na 2012-08-16 21:46:12.949 Wegański ser (wegańska) W internecie. Przykładowa strona: http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/produkt,-10554 Poza tym być może w jakiś dobrych sklepach ze zdrową żywnością, lub zapytać się w takim sklepie może sprowadzą :-) Iwo-na 2012-08-13 13:51:47.996 Gołąbki bez zawijania (wegańska) Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! W końcu będę mogła jeść częściej moje ukochane gołąbki. Co prawda kompletnie nie trzymałam się przepisu(gołąbków nawet nie zapiekałam, bo nie doczytałam...), zrobiłam sos i gołąbki po swojemu, ale tu nie o to chodzi, oceniam pomysł na gołąbki bez zawijania :-) Moje gołąbki są bardzo "skromne" - smażona cebula, utarta marchewka, ryż i kapusta. Wcześniej dodawałam też proteinę sojową, ale raz jej nie miałam, zrobiłam taką wersję i stwierdziłam, że jest super :-) Jem zawsze z ziemniakami - pycha! Iwo-na 2012-08-12 15:31:31.13 Domowy napój izotoniczny (wegańska & RAW) Myślę, że przepis nie tylko dobry dla sportowców. Z pewnością sprawdzi się świetnie dla wszystkich, którzy nie lubią pić czystej wody, potrzebują smaku :-) Iwo-na 2012-08-10 15:23:55.134 Paprykarz (pasta ryżowa z soczewicą) (wegańska) Paprykarz rzeczywiście w jakimś stopniu przypomina oryginalny rybny...:-) Ogólnie bardzo dobre smarowidło, z białym pieczywem pyszne! Iwo-na 2012-08-06 16:29:19.778 Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW) Dziwnograj - jak najbardziej można słonecznik zastąpić innymi ziarnami lub orzechami :-) Iwo-na 2012-08-04 18:08:39.272 Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska) Jak najbardziej chlebki te nadają się do jedzenia na zimno. Ja je jem zawsze na zimno :-) Przechowuję je do następnego dnia w plastikowym, zamkniętym pojemniku. Myślę, że do hummusu zamiast pity też będą pasować, bo one są tak jakby zamiennikiem pity. Iwo-na 2012-07-31 17:03:45.029 Biała kawa czyli Inka z mlekiem (wegańska) ~miłass - to musi być Twój wybór, czy ryby będą w Twoim jadłospisie czy nie, wsłuchaj się w siebie i odpowiedz sobie na pytanie czy ryby to żywe stworzenia...? Jak dla mnie ryba to jak najbardziej "żyjątko", które trzeba zabić żeby zjeść! Iwo-na 2012-07-30 15:16:46.069 Koktajl (smoothie) zdrowotny z dziko rosnącymi roślinami (wegańska & RAW) Zazu - rzeczywiście chodzi o smak rośliny i jej łykowatość, te młodsze są po prostu smaczniejsze. I nie chodzi tu tylko o to żeby cała roślina była młoda... Sama piję ten koktajl codziennie przez cały rok(mam tą możliwość tu w Paragwaju, gdzie zawsze jest zielono:-)), a np. pokrzywę zbieram zawsze w tym samym miejscu - kiedy zerwę liście z czubka rośliny po jakimś czasie wyrastają w tym miejscu świeże liście i tak mam zapewnione ciągłe młode roślinki. Ale starsze zrywam też chętnie, mam dobry, silny blender i on radzi sobie wyśmienicie nawet z łykowatymi dzikimi roślinami :-) Trzeba je tylko troche dłużej blendować i już :-) A smak koktajlu, gdyby rośliny okazałyby się zbyt gorzkie, można "regulować" większą ilością słodkich owoców. Iwo-na 2012-07-07 18:05:52.373 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |