7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
Iwo-na : komentarze użytkownikaZiemniaki w mundurkach z twarogiem (lakto-wege) "Gzik z pyrami"! - jak ja to uwielbiam! Jestem wegetarianką z tendencją wegańską, czyli na codzień jem po wegańsku, ale dla takich dań, jak to, robię raz-dwa razy w roku wyjątek :-) Pochodzę z Gniezna - poznańskie :-) i jest to po prostu smak mojego dzieciństwa... O oleju nic nie wiem, a moja Mama dodawała do twarożku także cebulę. Ja dodaję jeszcze chętnie czosnek i zioła różne, nie tylko szczypior: zieloną pietruszkę, zielony seler, tymianek, trochę mięty i bazylii, rzeżuchę i inne świeże zioła, kto co ma w ogródku. Ten sposób poznałam w Niemczech i uważam, że zioła pasują świetnie zarówno do twarogu jak i do ziemniaków. Iwo-na 2012-06-20 00:36:00.515 Mleko sojowe bez soli i cukru (wegańska) Mleko sojowe zrobione w domu, wg przepisu: "zblendować namoczone ziarna soi, odcedzić mleko i je zagotować" nie smakowało mi dotychczas. Pewnie dlatego, że jestem rozpieszczona smakiem mleka sojowego z kartonika. Ale teraz odkryłam ten przepis - okarę gotować z mlekiem i potem odcedzić. I to jest to! Smak i konsystencja mleka porównywalne z kupnym! Polecam. Iwo-na 2012-06-19 23:38:42.81 Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa (wegańska) Ostatnio zwariowałam na punkcie tego typu zapiekanek. Ziemniaki można kombinować z różnymi warzywami, ewentualnie można je obsmażyć przed pieczeniem. Chociaż ja lubię najbardziej tylko ziemniaki, a inne warzywa lepiej jako dodatek. Mleko można troche zageścić mąką (2-3 łyżki na litr mleka). Osobiście zagotowuję mleko przed polaniem ziemniaków. Ziemniaki przygotowuje trochę inaczej: ścieram je na oczkach do ogórka, na cieniutkie plasterki (lub w malakserze). Wypełniam nimi pełniutką blaszkę i polewam sosem. Czas pieczenia pozostaje ten sam. Dla lakto-wege polecam koniecznie wypróbować, przygotowany w podobny sposób, "Kartoffelgratin", który znam z Niemczech: ziemniaki przygotowujemy w podany przeze mnie sposób, a z mleka gotujemy sos serowy. Zalewamy nim ziemniaki i na górę żółty ser. Pycha! Iwo-na 2012-06-19 23:26:55.217 Biszkopt wegański (wegańska) A co do proszku do pieczenia zamiast sody, to akurat dzisiaj pieklam ten biszkopt na prezent i musiałam dodać proszek, bo sody nie miałam. Ciasto wyrosło świetnie, tak więc polecam :-) P.S. I jeszcze jedno: OpenWorld możesz się podzielić tym przepisem z icantbelieveistvegan? Iwo-na 2012-06-05 01:20:42.268 Biszkopt wegański (wegańska) Hahahaha Dziewczyny! Mi też coś z tym blogiem nie pasowało, ale co tam! I z tym zamiennym stosowaniem... Hahahaha, ale ubaw :-) No nic życzę Wam mimo wszystko świetnych wypieków, bez względu na to z jakiego przepisu :-) Iwo-na 2012-06-05 01:12:48.597 Biszkopt wegański (wegańska) Poen World - cieszy mnie, ze biszkopt wyszedl :-) Smacznego! Iwo-na 2012-06-04 20:31:36.26 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) Np. ten: http://puszka.pl/przepis/6717-sos_chili_na_zimno-bez_gotowania_raw_food_.html ? Poza tym znajdziesz tu na puszce z pewnoscia jeszcze inne przepisy :-) Iwo-na 2012-06-04 20:29:56.834 Biszkopt wegański (wegańska) Biszkopt upieczony wg oryginalnych ilości z tego przepisu był dla mnie za niski, dlatego piekę go zawsze z 1,5 porcji. Podałam jednak oryginalne ilości, żeby każdy z Was miał możliwość powiekszać/zmieniać ilości z "pozycji startowej". A teraz jeszcze raz, mam nadzieję, że wyraźniej, przeliczenia ilości do tego przepisu: 2 filiżanki(150ml) maki - 1 filiżanka to 130g mąki x 2 = 260g x 1,5 porcji = 390g w przybliżeniu 400g mąki 1 filiżanka cukru - to 160g cukru x 1,5 porcji = 240g cukru 10 łyżek oleju - to (około) 125ml x 1,5 porcji = w przybliżeniu 190ml oleju 1,5 filiżanki wody/mleka to 225ml - x 1,5 porcji = 340ml w przybliżeniu 350ml wody/mleka. Przepraszam za problemy, dziekuję za odpowiedzi tych, którzy zrozumieli i pozdrawiam Was serdecznie :-) Iwo-na 2012-06-03 17:30:47.755 Napój-lek przeciw pasożytom jelitowym (wegańska) Przepis jest bardzo niedokladny. Brakuje informacji co zrobic z czosnkiem? (mysle, ze zabki powinny byc zmiazdzone) I w jakiej ilosci codziennie pic ten napoj? Przepis byl dodany przed jedenastoma laty, wiec nie spodziewam sie odpowiedzi, ale moze sprobuje cos z tym pokombinowac... ;-) Iwo-na 2012-06-01 22:15:22.45 Parówki domowej roboty (wegańska) LalaAla musisz improwizowac: - metalowe sito na garnek i przykryc metalowa miska, plastikowa dobrej jakosci tez wytrzyma; - jesli metalowego sita brak, to mozna gar obwiazac kawalkiem materialu i znowu przykryc miska. Garnek i miska musza miec ta sama wielkosc. Mnie zniecheca tylko ta folia aluminiowa, wiadomo, ze aluminium to nic dobrego, a nie bardzo wiem w czym mozna byloby te paroweczki zawinac? Chyba ,ze jakos by zdobyc ta plastikowa "zawijke" od oryginalnych, miesnych parowek... :-))) Iwo-na 2012-05-25 01:05:20.026 Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową (wegańska) kordonia - topinabur mozna kupic na Allegro.pl :-) Iwo-na 2012-05-04 17:03:54.036 Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW) To tylko tak dalej Luna7 :-) Na chefkoch.de masz baaaardzo duze mozliwosci ;-) Jest oczywiscie duzo innych "czysto" wegetariansko-weganskich stron, ktore polecam Ci poszukac. Widze po Twoich komentarzach i wstawianych przepisach, ze rzeczywiscie lubisz gotowac, tylko zastanawiam sie kiedy Ty to wszystko dajesz rade ugotowac i zjesc (jestes teraz bardzo aktywna na puszcze)? ;-) I jeszcze jedno - piekny masz nick, moja corcia ma na imie Luna :-)))) Iwo-na 2012-05-02 19:11:26.325 Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW) Luna7 - topinambur znam wlasnie z Niemczech, gdzie mieszkalam pare lat. Teraz siedze w Paragwaju i o topinambur moge tylko pomarzyc... :-( Czy Ty mieszkasz w Niemczech, bo korzystasz z niemieckich przepisow? Iwo-na 2012-05-02 15:35:08.087 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) Luna7 - ta smietana sama w sobie rzeczywiscie jest "jakas mdla" (ale ta oryginalna swoja droga tez). Po dodaniu smietany do potrawy nalezy po prostu ja jeszcze raz przyprawic. Chociaz Twoj pomysl z prazeniem ziaren jest dobry - wyprobuje na pewno i dam znac :-) Iwo-na 2012-05-02 15:31:44.1 Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW) Ciesze sie, ze topinambur zaczyna byc "promowany" na puszce :-) Warto zaprzyjaznic sie z tym warzywem! Powinien byc podstawa w kazdej zimowej kuchni w Europie. Ta surowka wyglada przepysznie - az slinka cieknie... Iwo-na 2012-05-02 00:19:13.45 Warzywny bulion instant (wegańska) Przepis brzmi swietnie! Dla wszystkich ktorzy zwracaja uwage na to co jedza i nie korzystaja z gotowych bulionow, ktore najczesciej zawieraja glutaminian i/lub srodki konserwujace, no i sa wysoko przetworzonym produktem, bulion ten bedzie dobra alternatywa. Jesli uzyje sie soli himalajskiej lub chocby kamiennej, niejodowanej to nie trzeba AZ tak przejmowac sie duza zawartoscia soli :-) Mysle, ze bulionik mozna wzbogacac i zmieniac skladniki wedlug wlasnych upodoban - jest duzo mozliwosci. Iwo-na 2012-05-02 00:14:27.389 Makaron "samo zdrowie" ze śmietanowo-czosnkowym szpinakiem (lakto-wege) majczi - a ja uzylabym smietany slonecznikowej. W takich daniach jak to smietana slonecznikowa sprawdza sie u mnie w 100%. Przepis znajdziesz tu: http://puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html Iwo-na 2012-04-28 20:30:29.421 Biszkopt wegański (wegańska) OpenWorld - jesli do tego ciasta dodasz kakao to otrzymasz ciemny biszkopt na tort czekoladowy. Robilam tak juz wielokrotnie :-) Iwo-na 2012-04-11 20:56:05.085 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) Zrobilam pierogi wg tego przepisu takze z bialej maki (dla gosci) i ciasto wyszlo wspaniale! Jestem zachwycona prostota przygotowania, elastycznoscia i miekkoscia ciasta. Przepis jest po prostu genialny! Iwo-na 2012-04-11 20:49:55.33 Pączki wegańskie II (wegańska) Wystawilam paczki na zewnatrz do wyrosniecia, bo w sloncu bylo cieplej jak w kuchni :-) Osobiscie smaze paczki rzadko, bo za tluste, ale rodzina i sasiedzi przepadaja za nimi, a ja na szczescie nie mam problemow z ich robieniem :-) Iwo-na 2012-04-10 22:05:40.303 Biszkopt wegański (wegańska) OpenWorld zdjecie w przekroju dodaje. "majczi" swoj tort w barwach reggae [ http://puszka.pl/przepis/6934-tort_w_barwach_reggae.html ] piekla tez wg tego przepisu i zamiescila zdjecia w przekroju. Iwo-na 2012-04-10 21:53:26.789 Biszkopt wegański (wegańska) W komentarzu ponizej napisalam, ze mozna dodac ocet ze wzgledu na uzywana sode. Czytalam juz kilkakrotnie, tu na puszce, komentarze, ze tak nalezy robic. I jesli sprawdza sie to w 100% przy ciastach warzywnych, to w przypadku tego przepisu jest troche inaczej - po kilku probach stwierdzilam, ze biszkopt ten wyrasta lepiej bez octu! I jeszcze jedna rzecz wykrylam przypadkowo - raz sypnelo mi sie odrobine wiecej maki, zamiast podanej przeze mnie ilosci 380g dodalam 400g i te 20g maki bardzo dobrze wplynelo na efekt koncowy! :-) Iwo-na 2012-04-09 20:09:37.385 Biszkopt wegański (wegańska) majczi - jestem kompletnie zaskoczona Twoim niepowodzeniem...! Pieke ten biszkopt juz od dwoch lat i nigdy nie wyczuwalam smaku sody, zreszta 3 lyzeczki na (prawie) 400g maki to raczej nie jest duzo. Mozna byloby jednak sprobowac z mniejsza iloscia sody, nic nie stoi na przeszkodzie :-) Iwo-na 2012-04-09 19:26:20.012 Wegański sos czosnkowy (wegańska) OK! Teraz wszystko jasne! Ze tez sama na to nie wpadlam... ;-) Dziekuje bardzo za wyjasnienia! Iwo-na 2012-03-28 00:37:47.768 Biszkopt wegański (wegańska) katasia - dziekuje bardzo za wyjasnienia, swietnie mnie zrozumialas :-) ~Olalalala - a ja niejasno ujelam te 1,5 filizanki i 350ml. Chodzi mi o to, ze uzywam 1,5 filizanki x 1,5 porcji; to jest: 225ml x 1,5 = w przyblizeniu 350ml (a dokladnie 337,5ml). Ciasto rzeczywiscie ladnie wyrasta za kazdym razem. Mozna dodac jeszcze okolo lyzki octu, bo soda potrzebuje kwasu, ale bez tego tez sie udaje. Nastepnym razem zrobie zdjecie w przekroju. Pozdrawiam! Iwo-na 2012-03-28 00:34:43.616 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |