7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

Iwo-na : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5  


Wegański sos czosnkowy (wegańska)
Wszystko pieknie, sos z tych skladnikow bedzie z pewnoscia pyszny. Prosze mi tylko wytlumaczyc jakie blendery macie, ze miksuja Wam takie male ilosci? Ja musze do mojego wrzucic zdecydowanie wiecej(i potem jest tego za duzo...) zeby udalo sie skladniki dobrze zmiksowac. A moze istnieja jakies specjalne sztuczki, zeby dobrze zblendowac male ilosci?
Iwo-na 2012-03-26 17:43:59.509

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
No to ja juz tez dopisze swoje :-) Chleb wedlug tego przepisu wyszedl mi bardzo smaczny. Ale jadlam lepsze! Mam czesto takie wrazenie, ze top100 na puszka.pl powoduje, ze ludzie koncentruja sie na tam podanych przepisach, a juz tylko na tej samej puszce mozna znalesc przepisy podobne, ale znacznie lepsze... Poczytajcie Kochani inne przepisy puszkowiczow! Znajdziecie inne pyszne chleby.
Iwo-na 2012-03-19 13:34:59.508

Pączki wegańskie II (wegańska)
gosiat - nie zgodze sie z Toba, ze nadziewanie paczkow przed smazeniem i ich smazenie z konfitura jest trudne... Naprawde nic latwiejszego! Czasami przygladalam sie temu jak to robila moja mama. Po wielu, wielu latach sprobowalam sama zrobic paczki i nie mialam zadnych problemow. Nalezy mianowicie po pierwszym formowaniu kulek dac im troszke wyrosnac(ok.15 minut) - ciasto jest wtedy latwiejsze w obrobce. Rozplaszczamy kulke w dloni, nakladamy mala lyzeczke dzemu i zamykamy ten okrag ponad nadzieniem dobrze klejac brzegi i potem ostroznie kulamy w dloniach ciasto do powtornej formy kulki(niekoniecznie perfekcyjnej...). Pozostawiamy znowu na jakies 10 minut do wyrosniecia i dopiero potem smazymy.
Ja sobie nie wyobrazam paczka nadzianego po smazeniu...
Kiedys usmaze paczki wedlug proporcji z Twojego przepisu - brzmia calkiem zachecajaco :-)
Iwo-na 2012-03-14 22:30:38.797

Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
Uzywam zawsze swiezo zmielonej maki razowej. Pierogi lub makaron z tej maki wychodzily mi twarde, nawet bardzo, walkowanie bylo ciezkie. Zmienilo sie to na lepsze od kiedy znalazlam ten przepis :-) Robie je teraz w proporcjach skladnikow z tego przepisu, ale jeszcze dodatkowo po wymieszaniu lyzka odstawiam ciasto pod przykryciem na pol godziny (pomysl z przepisu: http://puszka.pl/przepis/5813-pierogi_ruskie_praktycznie_bez_wyrabiania-precyzyjne_proporcje.html ). Po tym czasie ciasto wyrabiam, dodajac juz zimnej wody, jesli to konieczne.
I tak moge cieszyc sie pelnoziarnistymi pierogami, samosami i domowym makaronem :-) Dziekuje!
Iwo-na 2012-03-04 19:09:42.483

Ciasto "zeberka" (wegańska)
Zebra upieczona, dzieciaki zachwycone wygladem :-) Ciasto pycha! Robilam z podwojnej porcji na normalnej duzej blaszce, musialam zrobic "dwa kola", ale wzorek i tak wyszedl cycus glancus ;-)Polecam!
Iwo-na 2012-03-04 18:33:17.829

Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem (wegańska)
Piekne zdjecie!
Iwo-na 2012-03-03 12:38:40.496

Ciasto "zeberka" (wegańska)
Zrobilas swoja zeberke po mistrzowsku! Jestem ciekawa jak mi wyjdzie... Jedno pytanie - tych kilka lyzek ciasta na przemian ciemnego i jasnego wlewac w srodek tortownicy?
Iwo-na 2012-02-29 21:22:59.044

Ciasto marchwiowe z tartymi orzechami (wegańska)
Sody dodaje zawsze dokladnie tyle samo co w przepisie, czyli w tym wypadku 2 lyzeczki i na te dwie lyzeczki - lyzke octu. Czasami dodaje nawet troszke wiecej sody(w innych przepisach, albo pol na pol soda+proszek) i nigdy jej nie bylo czuc.
Musze jeszcze dodac, ze uzywam zawsze do tego przepisu surowych orzeszkow ziemnych, moze sie okazac, ze to one maja jakis wplyw na jakosc ciasta... :-)
Jestem bardzo ciekawa czy Ci wyrosnie z soda - daj znac prosze.
Iwo-na 2012-02-23 21:20:06.545

Ciasto marchwiowe z tartymi orzechami (wegańska)
OpenWorld - pieklam juz wielokrotnie to ciasto i za kazdym razem roslo przepieknie, ale nie uzywalam proszku do pieczenia tylko koniecznie SODY OCZYSZCZONEJ! + 1 lyzka octu jablkowego(zeby soda pracowala). To na zdjeciu z cukinia to moj wypiek, ale z dynia i marchewka tez wyrasta. Przeczytalam kiedys tu na puszcze w komentarzach, ze ciasta warzywne powinno sie piec na sodzie, bo proszek nie radzi sobie z ciezkimi warzywami!
I nie wiem jaki likier masz na mysli?
Iwo-na 2012-02-23 16:18:13.711

Mus z zielonej papryki (wegańska)
Zrobilam! I to juz trzy razy. Z zielonej papryki i czerwonej rowniez. Obydwie wersje wysmienite, chociaz z czerwonej jakby ciut lepsza. Z czerwonej papryki mus robilam dwa razy, za drugim razem doprawiajac go jak ketchup - swietna, niemalze identyczna jak oryginal, zdrowsza alternatywa do tradycyjnego ketchupu. Jezeli uzyjemy wiecej wody do gotowania papryki to wyjdzie nam wspanialy sos do wszystkiego, np. do ziemniakow, makaronu, kotlecikow, plackow ziemniaczanych lub warzywnych.
Iwo-na 2012-02-15 16:07:29.723

Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz (wegańska)
Przepis zainteresowal mnie z dwoch wzgledow: zawartosc dyni i sa to kluchy, a ja uwielbiam kluchy :-) Techniczna strona wydawala mi sie skomplikowana, ale okazalo sie, ze tak nie jest. Uzylam swiezo zmielonej maki pelnoziarnistej i dodalam jej wiecej, bo ona tak nie klei, jak biala maka. Zrobilam tez podwojna porcje, bo nas dwie rodziny glodomorow i prazuchow bylo duzo za duzo! Tak wiec uwaga - porcja jest duza. Kluski polewalismy cebula usmazona na zloto. Polecam te prazuchy :-)
Iwo-na 2012-02-15 15:59:16.044

Jabłecznik z przecierem jabłkowym i bakaliami (wegańska)
Mialam troche technicznych problemow z przykryciem gory. Ale to chyba dlatego, ze wzielam duza blaszke i 1/4 ciasta na ta powierzchnie byla za mala. Nastepnym razem wezme polowe ciasta na spod i polowe na gore. Ciasto upieklam z dzemem z guajaby. Krotko mowiac - bylo pysznie! :-)
Iwo-na 2012-02-14 17:21:22.003

Surówka z kalafiora i papryki z oliwkami (wegańska & RAW)
goosha - kalafiora nie trzeba gotowac, to jest surowka. Zapewniam Cie, ze kalafior na surowo jest przepyszny!
Iwo-na 2012-02-11 15:32:38.011

Ciasto ze śliwkami (wegańska)
patryccjo! Mam dla Ciebie odpowiedz podana po latach: "160 g cukru pudru (nie musi być)" - mysle, ze to "nie musi byc" odnosi sie do PUDRU, a nie cukru. Znaczy sie moze byc zwykly krysztal :-)
Dzisiaj znalazlam niemalze identyczny przepis: http://puszka.pl/przepis/4685-jablecznik_z_przecierem_jablkowym_i_bakaliami.html
Iwo-na 2012-02-09 20:37:35.446

Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek) (wegańska)
Kucharz w restauracji, w ktorej pracowalam gotowal na tym bulionie zupe-krem szparagowa. Mozna ja ugotowac podobnie jak ten sos, dodajac troche mniej maki, pomijajac sok z cytryny i galke, a dodajac garsc pokrojonych w talarki szparagow.
Iwo-na 2012-02-08 19:09:40.138

Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek) (wegańska)
Znam to z niemieckiej kuchni. Na takim bulionie swietny jest sos beszamelowy, a la holenderski, ktory wspaniale pasuje wlasnie do szparagow! Wersaja weganska: http://puszka.pl/przepis/6816-sos_beszamelowy_do_szparagow_i_zupa-krem_szparagowa.html
Kiedys zaprosilam moja niemiecka rodzine na obiad i zaserwowalam szparagi wlasnie z tym sosem - wszyscy byli zachwyceni, a to nielada wyczyn u zajadajacych sie szparagami Niemcow.
Iwo-na 2012-02-08 19:06:04.435

Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Swietny przepis! Nawet moi sasiedzi, ktorzy maja wlasne, "szczesliwe" kury i jajka od nich, smaza tylko te nalesniki, bo wszystkie inne do kitu! ;-) Osobiscie wyprobowalam juz sporo przepisow na weganskie nalesniki i dopiero tutaj znalazlam czego szukalam. Dziekuje!
Iwo-na 2012-02-06 23:22:10.4

Zupa ziemniaczano-warzywna z kapustą zaprawiana mlekiem (wegańska)
ale dodaje troche wiecej przypraw i warzywa moga byc takie jakie sie ma w domu. Najlepsze w tej zupie jest to mleko zmiksowane z czescia warzyw :-)
Iwo-na 2012-02-06 23:06:23.729

Mus z zielonej papryki (wegańska)
mathilda - piekne masz nogi :-) pewnie dlatego, ze tak lubisz liczyc kalorie ;-) To nie sa zlosliwosci. Podajesz swietne przepisy i robisz piekne zdjecia. A ten mus ugotuje z pewnoscia, bo zielonej papryki u nas za trzesienie, a ja jestem na etapie "adziki", "ajvaru" i tym podobnych past, tak ze przepis jak znalazl :-) Po ugotowaniu dam znac jak smakowalo.
Ale pieprz cytrynowy musze pominac. I nie dodawac tak zupelnie nic soli?
Iwo-na 2012-02-05 19:18:52.003

Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami (wegańska)
agnmid ;-) pozdrawiam i zycze smacznego!
Iwo-na 2012-02-05 19:02:42.589

Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami (wegańska)
Surowa to ona nie jest, bo usmazona :-)
Iwo-na 2012-02-05 12:59:01.03

Wegański tort czekoladowy z wiśniami (wegańska)
Trort czeka w lodowce na gosci w Nowy Rok:-) Tylko, ze krem mi nie wyszedl wedlug przepisu.... - ratowalam go po swojemu. "3 szklanki mleka" to 750ml, czy sie myle? Rozpuszczone czekolady nie zagescily tego mleka, a budyn dodany nawet w calosci tez nie dal rady - masa byla mocno plynna! Jak Wam to wyszlo? OpenWorld prosze o szegoly.
Ostatecznie nastepnym razem wezme do kremu: ok.350ml mleka, czekolady i budyn(+ew.cukier do budyniu) i wtedy krem powinien sie udac.
Iwo-na 2011-12-31 00:45:04.565

Placki z dyni (wegańska)
Musze jeszcze dodac, ze placki zamaczalismy w sosie czosnkowym (mozna go robic na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu). Dla mnie pychota! Tak tez jem zawsze placki ziemniaczane.
Iwo-na 2011-12-22 18:36:21.363

Placki z dyni (wegańska)
Dzisiaj usmazone :-) Nie zajrzalam do przepisu i pominelam make kukurydziana, a pszennej nie dodalam wcale tak duzo, starlam rowniez cebule razem z dynia, bo nie lubie na slodko...hmmm Chyba zrobilam je zupelnie inaczej, ale zainspirowal mnie ten przepis :-) O! Soda tez jest w przepisie... No nic :-) Placuszki wyszly pyszne i wchodza na stale do naszego menu, bo dyni u nas dostatek.
Iwo-na 2011-12-22 00:16:11.97

Migdałowy brownie (wegańska)
OpenWorld - mysle, ze spokojnie mozesz zastapic wode mlekiem! Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze najczesciej, w takich ciastach jak to, ciasto smakuje lepiej z mlekiem jak z woda. A swoja droga swietny przepis! :-)
Iwo-na 2011-12-20 19:45:24.86

 1 2 3 4 5  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas