puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
kasumi90 : ocenione przepisy
-
-
Ajwar
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
-
Aromatyczne ziemniaczki zapiekane
autor: pat
dieta: wegańska
gzy: Skwierczało a pachniało. Duuużo można zjeść.
-
"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty
autor: ~Kuna
dieta: wegańska
"Bandgobhi" to kapusta, "alu" to ziemniaki.
-
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)
Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
-
Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)
Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
-
Bhangra dip (z czerwonej soczewicy)
Pomysł urodził się z rozgotowania soczewicy na "coś do obiadu". Myślę, że można też nazwać to dahlem. Egzotycznie doprawione staje się wartościowym "niebem w gębie". Podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze (np. brokuł czy kalafior), grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków.
-
-
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek
autor: sowa
dieta: wegańska
Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)
-
Brokuły z kalafiorem w sezamie
Tę potrawę podaję jako przystawkę do obiadu. Można ją także potraktować jako sałatkę. Także dla dorosłych.
-
Brukselka duszona w marchewce
autor: ~wd
dieta: wegańska
Wiele osób chwali ten przepis. Niektórzy dzięki niemu odkryli że lubią brukselkę ;)
-
Cebulowy hummus
Najsmaczniejsze na grzankach razem z warzywkami.
-
Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Przepis nie jest mocno skomplikowany, choć czasochłonny.
Podawać z ryżem.
-
-
Ciasto marchwiowe z tartymi orzechami
Duże wegańskie ciasto marchewkowe bez jajek, bez mleka i bez zakalca.
-
-
Cukinia smażona (plastry)
Proste i błyskawiczne do zrobienia. Świetne jako jeden z elementów drugiego dania. Świetna również jako szybka przekąska lub kolacja. Lubię taką lekko obsmażoną, lekko chrupiącą, soczystą, gdzie słodki posmak cukinii idealnie współgra z odrobiną soli. Niebo :)
-
Curry z ciecierzycy i ziemniaków w pomidorach
autor: pat
dieta: wegańska
Iza: "Może być przygotowane dzień wcześniej - wtedy smakuje najlepiej. Może być podawane z ryżem lub chapati (hinduski chleb)."
-
Daal z czerwonej soczewicy (z dodatkiem przyprawy pięć smaków)
Daal idealnie nadaje się na wegetariański lunch do pracy. Ciepły smakuje pysznie zarówno jako bardzo gęsta zupa jak i drugie danie jeśli dodamy do niego dodatkowo ryż lub ulubiony rodzaj płaskiego chleba.
-
Dango - tradycyjny japoński deser
Siostra użyła mąki ryżowej pełnoziarnistej i pewnie dlatego wyszły lekko twardawe, jednak mi i tak bardzo smakowało :) Dodaję sos sojowy do wielu potraw, jednak nie sądziłam, że w wersji na słodko również się sprawdzi :)
-
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
Wczoraj i dziś nieprzytomnie się nimi opychałam korzystając z tego, że mama z siostrą wyprodukowały góry pasztecików - są niebiańskie! :) Pyszne i na ciepło i w temperaturze pokojowej, a nawet takie z lodówki, choć mama by mnie pewnie za to pogoniła ;)
-
Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia
Kuchnia arabska jest wspaniała. Zachód jako fastfood ma hamburgery, zapiekanki i frytki, a kraje arabskie falafle. Mniaam:)
-
Falafel (felafel)
Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie
Na obiad miało być coś innego, ale marchewka wybyła... Ponieważ przepis na kapustę białą z pieczarkami na maśle już wcześniej miałam na oku, a zawartość lodówki idealnie do przepisu akurat pasowała, toteż się pokusiłam i zrobiłam wersję wegańską. Cymes! Zwłaszcza że teraz kapusta jest młoda, soczysta i po prostu pyszna!
|