puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
Kociabanda : komentarze użytkownika
Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
Świetna modyfikacja: http://www.evenbetterfood.com/2016/10/18/zupa-z-dyni-i-soczewicy/
Podobny przepis, ale z użyciem dyni :)
Kociabanda
2016-11-08 00:27:47.446
Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
W przepisie nie ma soli. Robiłam już dahl z tego przepisu wielokrotnie i nigdy nie użyłam ani trochę, ale zastanawiam się czy to nie błąd? To nietypowe takie :) Zupa bez soli.
Kociabanda
2016-08-21 13:08:43.37
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
No właśnie ze względu na dziecko na łatwiznę pójść nie mogę. Kostki itp odpadają (zapomniałam, że w ogóle istnieją). Niestety zabrałam się za robotę zanim przeczytałam Twój wpis i narobilam się jak głupia. Najpierw wywar , potem druga włoszczyzna i osobno dodatki :( Bałam się, że jak nie zrobię najpierw wywaru to wyjdzie woda z warzywami. Wyszło całkiem dobrze, ale klełam samą siebie, że mnie w ogóle podkusiło się tego tykać :D Następnym razem spróbuję połączyć gotowanie wywaru z sukcesywnym dorzucaniem dodatków, choć trochę się boję, że z moimi talentami albo coś rozgotuję, albo czegoś niedogotuję. Do następnego razu jednak daleko, bo przy tym pierwszym wylałam siódme poty i mam chwilowego wstręta do ambitnych przepisów ;) Dziękuję za podpowiedź :)
Kociabanda
2016-08-15 20:38:32.666
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Jako kobieta słabo udomowiona i sierota w kuchni (omleta nie potrafię zrobić nie patrząc w szczegółowy przepis) czytam ten przepis i ogarnąć nie mogę :(
Czy ja dobrze rozumiem, że mam najpierw ugotować z włoszczyzny wywar (np tak jak zaleca moja guru (połowę Twoich przepisów mam w stałym użyciu odkąd urodziło mi się dziecko niespodzianka i zmuszona zostałam do zapoznania się z kuchnią) patrycccja), a następnie z drugiej włoszczyzny gotować zupę? W trzecim i kolejnych garnakach zaś niektóre dodatki do niej??? Do wloszczyzny dokupilam kalafior i fasolkę szparagową. Siedzę, gapię się w przepis i nic z tego nie kumam :( Mam wrażenie, że może mi garów w kuchni zabraknąć na ugotowanie tej zupy ;) Pomocy!
Kociabanda
2016-08-08 12:36:33.273
Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami (ovo-wege)
   
Poza kiełkami i kapustą dodałam pora. Wyszło super. Jakby nieliczyć trochę nietypowego dodatku, tzn kapusty, nie widzę różnicy między tym przepisem a naszym rodzimym omletem w wersji nie na słodko :) U mnie w domu rodzinnym najczęściej do ciasta dodawało się groszek, czerwoną paprykę i ser żółty lub rybę z puszki, ale faktycznie do omelta można wsadzić wszystko - nawet kapustę jak widać :) Sama bym na to nie wpadła, a wychodzi naprawdę ciekawie. Dziękuję :)
Kociabanda
2016-07-20 13:13:56.161
Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege)
Pomimo wielu wątpliwości w trakcie tworzenia, dałam jakoś radę i jestem bardzo zadowolona z efektu :)
Kociabanda
2016-06-26 22:47:03.583
Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege)
Za mało precyzyjny ten przepis dla kogoś kto robi chłodnik po raz pierwszy :( Nie wiedziałam np. czy mam botwinkę gotować od razu całą czy łodygi wcześniej, a liście razem z "zieleniną" dopiero dorzucić?
Kociabanda
2016-06-26 21:36:32.574
Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa (wegańska)
A jednak my po prostu nie lubimy rozmarynu. Wypróbowałam już trzy przepisy z tą przyprawą i za każdym razem kompletna porażka! Muszę spróbować tej lasagne z pominięciem rozmarynu :)
Kociabanda
2016-03-07 16:29:34.0
Risotto wegetariańskie po toskańsku (wegańska)
   
Zrobiłam. Rozmaryn to chyba nie moja, ani nie męża, ani nie dziecka przyprawa, bo już trzeci raz się okazuje, że dania z rozmarynem nikt nie chce jeść. W wersji z przepisu dla nas niezjadliwe. Sytuację uratowaly odrobinę kurkuma,carry i pieprz ziołowy... Nadal jednak jest słabo. Zaryzykuję chyba jeszcze sos sojowy i czerwoną paprykę...
Kociabanda
2016-03-07 15:57:59.915
Risotto wegetariańskie po toskańsku (wegańska)
O co chodzi z tą pastą pomidorową??? Chodzi o przecier?
Kociabanda
2016-03-04 21:29:26.211
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
   
Stale korzystam z tego przepisu :) Ostatnio zamiast ryżu daje kaszę jaglaną, zamiast granulatu sojowego czerwoną soczewicę i znacznie więcej sosu sojowego, a ciut mniej ziemniaków (żeby nie dzielić woreczkow robię podwójną porcję i wtedy 2 do 3 ziemniaków zamiast 4) i mniej bułki tartej. Też wychodzi świetnie :)
Kociabanda
2016-02-07 17:37:18.395
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
   
Zamiast śmietany - śmietana z pestek słonecznika + por + koperek i do kopytek lub makaranu WYŚMIENITY!
Kociabanda
2016-02-07 15:52:42.842
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (wegańska)
   
Nie lubię suszonych pomidorów. Pastę zrobiłam z myślą o drugiej połowie i jestem bardzo miło zaskoczona! :)
Kociabanda
2015-12-17 17:15:46.033
Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Namoczyć granulat? Nie gotować w bulionie? Namoczyć w wodzie po prostu?
Kociabanda
2015-08-26 09:39:58.193
Zdrowa przyprawa do kazdej potrawy :) (wegańska)
Z biegiem czasu "pestkowa przyprawa" uległa modyfikacjom :) Podaję nowe proporcje:
100g pestek dyni (zmielić)
100g prażonych pestek dyni (zmielić)
100g pestek słonecznika (zmielić)
100g prażonych pestek słonecznika (zmielić)
100g sezamu (zmielić)
100g prażonego sezamu (zmielić)
50g mielonego siemienia lnianego (kupić zmielony i dosypać)
2x75g migdałów w płatkach (łatwiej je zmielić w młynku niż całe)
50g otrębów orkiszowych
Kociabanda
2015-08-24 09:34:51.113
Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
   
Świetny patent. Wszystkie zupy teraz tak zabielam.
Kociabanda
2015-07-09 11:42:15.59
Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska)
   
Pysznie :) Będę do niej wracać
Kociabanda
2015-06-17 11:20:38.253
Buraczki duszone z marchewką i słonecznikiem (wegańska)
   
Zrobiłam wersję z czerwoną fasolką. Wyszło super :)
Kociabanda
2015-05-08 23:46:59.33
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i ogórkiem kiszonym (wegańska & RAW)
   
Mąż na zakupach pomylił kukurydzę z groszkiem... Każdemu się zdarza, nie?
Nie wiem jak surówkasmakuje z kukurydzą, ale z groszkiem wyszła bardzo smacznie :) Następnym razem sprawdzę wersję z kukurydzą ;)
Kociabanda
2015-02-28 15:02:22.023
Buraczki duszone z marchewką i słonecznikiem (wegańska)
Jakieś proporcje by się przydały :(
Kociabanda
2014-12-27 23:01:50.722
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
   
Zrobiłam nieco łagodniej (bez papryczek) za to z fasolka szparagowa. Wyszło super :)
Kociabanda
2014-09-05 15:43:32.794
Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa po doprawieniu musi się nieco odstac i przegryzc z przyprawami. Początkowo doprawianie niewiele dawało. Dopiero po godzinie jest znacznie lepiej :) Z nijakiego budyniu w końcu zrobiła się calkiem przyjemna zupa krem :)
Kociabanda
2014-09-02 15:20:07.399
Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Stało się. Zrobiłam (podwójną porcję, by nie dzielić puszki kokosowego mleka). W pierszej wersji (zgodnej z przepisem + dwie duże marchewki) wyszło mdlo. Konsystencja zaś przypominała gęsty budyn :D W rondelku dogotowalam trochę wywaru (mam w lodówce wywar instant z tutejszego przepisu). Podbilo nieco smak, ale nadal łyżka w garze stoi, a zupa w smaku nadal jakas nijaka :( Walczę jeszcze, ale póki co mam duży gar dyniowo-imbirowego budyniu ;)
Kociabanda
2014-09-02 14:50:02.87
Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Biorę na warsztat. Mam zamiar jednak zamiast wody użyć wywaru. Dodam też ze dwie marchewy i być może ciut kurkumy (wydaje mi się, że będzie tu pasować). Obaczym jak wyjdzie :)
Kociabanda
2014-08-30 10:32:32.207
Warzywny bulion instant (wegańska)
Dzięki za tą informację :) Następnym razem tak zrobię. Teraz poradzilam sobie ciachajac warzywa na drobniejsze kawałki w robocie kuchennym, następnie je przesmazylam bez tluszczu na patelni i dopiero wtedy zblenderowalam :P Proporcje zastosowalam z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html z użyciem liści selera i czosnku, z tą tylko różnicą, że dałam więcej cebuli (podwójnie). Wyszło chyba nieźle :) ale jeszcze nie wypróbowalam w żadnej potrawie.
Kociabanda
2014-08-12 15:09:41.561
|