7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
Luna7 : komentarze użytkownikaPieczony pasternak (wegańska) Polecam dodanie jakichś ziół, choćby prowansalskich :) Choć sam w sobie też ma ciekawy smak :) Robię też z czosnkiem, ale ja prawie do wszystkiego daję czosnek ;) Luna7 2012-05-02 09:07:56.682 Czekolada pitna (wegańska) Pyszne też z mlekiem migdałowym i kokosowym :) Luna7 2012-05-02 09:02:30.566 Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza) (wegańska & RAW) Co do połączenia ogórek + pomidor/papryka/cokolwiek z wit. C - nie stosuję, więc nie wiem, jak smakuje "prawdziwe" gazpacho. Ale to bez ogórka jest przepyszne :) Chociaż jak oliwa chroni wit. C, to może kiedyś spróbuję i z ogórkiem :) Luna7 2012-05-02 08:43:05.911 Rzodkiewki na grządce (z twarożkiem ziołowym) (lakto-wege) Przemyślne :) Ot, kanapki z rzodkiewką podane nieco inaczej ;) Przypomina mi to te różne kwiatki w doniczkach wypełnionych pokruszonym ciastem kakaowym z żelkowymi (niestety, z żelatyny) robalami w kremie pod pokruszonym ciastem ;) Albo moje oszukane jajka sadzone :) I wszystkie inne ciekawe pomysły :) Wygląda to naprawdę wspaniale ;) Ja bym tylko oberwała zewnętrzne listki rzodkiewek i zostawiła tylko te najmniejsze ze środka, bo obawiałabym się, że jednak by się poprzewracały tak posadzone ;) Luna7 2012-05-02 08:32:43.555 Smarowidło daktylowe / słód daktylowy (wegańska) Do chleba bałabym się użyć, daktyle są aż za słodkie ;) Ale do ciasta lubię dodać, zwłaszcza, gdy się nie kłóci z zamysłem (czasem chodzi o wygląd i potrzebne jest jasne ciasto) :) I ja nie gotuję daktyli, przeważnie tylko namaczam na parę godzin, więc wychodzi raw ;) Tylko jednak ciężko się miksuje, ale to dotyczy zarówno gotowanych, jak i namaczanych, przetestowane :) Luna7 2012-05-02 08:26:21.9 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) Wyszła mi jakaś mdła. Druga wersja (z podprażonych ziaren, zamiast namaczanych) jest wspaniała! :) Chociaż wtedy już nie jest raw ;) Luna7 2012-05-02 07:41:17.9 Pieczony ser sojowy (wegańska) Parę nowych wniosków: z agarem też wychodzi (tyle, ile w przepisie gumy), ze świeżymi drożdżami (2 x więcej), zamiast płatków i tofu (100 g) zamiast mleka (stwierdziłam, że bardziej chodzi o soję, niż o mleko). Jest nieco bardziej smarowne i jakby kruszące się (przy wyjmowaniu z formy - pewnie gotowe tofu zamiast mleka to coś takiego, jak gotowana ciecierzyca, a której się robi falafel - lekko nietrafione; ale wychodzi). Podczas pieczenia wygląda niepozornie, po wyłączeniu piekarnika okazuje się, że wyrosło po brzegi (surowego było ok. pół formy), ale po ostygnięciu wraca do starych rozmiarów ;) Można śmiało dodać dużą szczyptę soli do masy. I bez musztardy też wychodzi (myślałam, że jak przepis znam, to już mogę z pamięci, wszystko dodałam, jak trzeba, a o musztardzie zapomniałam...). Wychodzi ok. 180 g produktu. Z powodu dalszego braku mleka sojowego będę teraz próbowała z mlekiem orzechowym, może z migdałów ;) Luna7 2012-05-02 06:52:59.487 Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska) Przepis ciekawy, u mnie, niestety, nawet najmniejszy palnik dopuszcza co najwyżej upieczenie samego spodu, wierzch nie daje rady, a spód jest wtedy nazbyt spieczony i twardy :( Luna7 2012-05-02 06:39:29.018 Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW) Iwo-na - nie tylko wygląda ;) Jak tu przyszłam, to był tylko jeden przepis z nim, postanowiłam to zmienić, dodać własne, nieco wymyślić, a to akurat jest przetłumaczone - Niemcy używają go w kuchni jakoś znacznie więcej, niż my. Luna7 2012-05-02 05:59:08.174 Warzywny bulion instant (wegańska) Och, ja i tak używam kamiennej, a mimo to wiem, że czasem jednak ciut za dużo jej używam ;) A że wzbogacać można, to napisałam we wskazówkach, choć ten mi się wydaje bazą, a dodatki to poza, wedle uznania, właśnie do określonych potraw najlepiej ;) Chyba, że ktoś np., tak uwielbia bazylię, że daje ją dosłownie do każdej zupy ;) Luna7 2012-05-02 05:56:41.648 Pieczony ser sojowy (wegańska) HdZi, właśnie mi się tak wydawało, ale w oryginale było mąka (Guarmehl), więc przetłumaczyłam, jak stało ;) A gumę guar jak najbardziej kojarzę, kiedyś była sprzedawana w takich słoiczkach jako klej ;) Luna7 2012-04-30 19:01:30.318 Soczewica w sosie pomidorowym (wegańska) Niezły przepis, podobny do mojego, tyle że ja zawsze popdrażam soczewicę na początku, dorzucam cebulę i czosnek, a jak się zrumienią, to zalewam wodą i gotuję :) Potem, gdy wody braknie uzupełniam pomidorami (szybko się rozpadają), a przyprawiam najchętniej miętą, selerem lub lubczykiem, oregano i ostrą papryką ;) Ot, każdy ma swoją wersję, to raczej dość popularna potrawa :) Luna7 2012-04-26 18:44:52.596 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) Zapewne można ;) Tylko wtedy stracą na "meksykańskości" ;) No i pewnie innych przypraw trzeba będzie użyć, można coś dodać itp. ;) Chociaż ostra papryka mi tu bardzo pasuje, uwielbiam to ;) Ktoś nawet do tego pisał, że miksował kukurydzę z fasolą i wyszło, jak kotlety.Także z drobną soczewicą czy groszkiem też może wyjść "kotletowate" ;) Ja akurat wolałam całą fasolkę, fajne wyszło :) Luna7 2012-04-25 21:15:22.37 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) Ech, nie było tu proporcji, to ja wzięłam tak ze 100-150 g zwykłej i ok. 75 g kukurydzianej. Do tego z pięć łyżek oliwy (nie warto! I tak trzeba duuużo dać do smażenia, strasznie pochłania tłuszcz), oczywiście sól, łyżeczkę ostrej papryki. Do tego wlałam wodę od fasoli, a potem jeszcze dolewałam zwykłej. I urozmaiciłam papryką i cebulą, niezłe wyszło :) A sztuk to chyba z 15-20 mi wyszło, oczywiście małych, z łyżki lanych na patelnię :) Zdecydowanie to na 2 osoby, jeśli ma być jako samodzielne danie, a na 4, jeśli jako dodatek :) Luna7 2012-04-25 18:12:36.724 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) Naprawdę szybkie i dobre :) Fasolę dałam całą, do tego dorzuciłam jeszcze jako urozmaicenie pół czerwonej papryki i dwie cebule podsmażone na patelni. Niezłe jako samodzielne danie, ale podejrzewam, że z jakimś sosem + ziemniakami czy inną kaszą jako kotlet też byłoby dobre ;) Luna7 2012-04-25 14:56:54.071 Truskawkowy czar tarty (lakto-wege) Wygląda naprawdę kusząco :) Muszę wypróbować w sezonie ;) Luna7 2012-04-24 21:19:31.371 Kokosowe naleśniki (wegańska) A to ciekawe, bo ja robiłam to już parę razy (przeważnie na oko) i zawsze wychodziły, oczywiście przepyszne ;) Może nie zostawiłaś ciasta na pół godziny (dzięki temu gęstnieje), no nie wiem... ale bez zostawienia mogą co najwyżej smakować surowizną ;) Albo z mąką coś nie tak... ja dawałam taki garnuszek 0,5 l objętości, nie wiem, ile to wagowo... mi jeszcze nie udało się ich zepsuć ;) No i ja odebrałam jednak z wierzchu ten tłuszcz na czekoladę ;) Która też wyszła pycha ;) Nawet tak sobie właśnie pomyślałam, że mogłam tę czekoladę nieco rozrzedzić i zrobić z niej polewę do naleśników ;) Oprócz truskawek :) Ale to się nadrobi ;D Luna7 2012-04-24 21:14:09.044 Kokosowe naleśniki (wegańska) Daiana, zadam głupie pytanie... dodałaś mąki? ;) Luna7 2012-04-24 18:52:28.632 Zupa krem z marchwi (wegańska) Świetna zupa :) Wprawdzie dodałam też ziemniaka, przez co jest jaśniejsza, ale i bardziej sycąca :) Por akurat mi wyszedł, to dałam cebulkę z patelni, której już nie miksowałam. No i obficie przystroiłam zieleniną - liśćmi czosnku, koperkiem i szczypiorkiem :) Ten aromat podsmażonej gałki jest świetny :) Luna7 2012-04-24 16:39:35.11 Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego (wegańska) Alik, przecież wszystko jest logicznie napisane :) Ja napiszę z własnego doświadczenia, bo przypadkiem mi wyszło przy robieniu jajek wegańskich na święta, a teraz widzę nawet specjalny przepis na masełko z wiórków :) A więc tak: żeby otrzymać takie, jak na zdjęciu, należy wycisnąć to w pielusze tetrowej, samo się uformuje. Nie wiem, czy miksowałaś, jeśli tak i warstewka jest cieniutka, to cóż... to mogła być jakość wiórków. Kiedyś kupiłam takie najtańsze, co smakowały tak, jakby już z nich cały tłuszcz i aromat został odciągnięty, wygotowany. Może jeszcze napiszę, jak ja robiłam. Nie korzystałam wprawdzie z tego przepisu, ale robiłam mniej więcej to samo. Namaczasz wiórki w niedużej ilości wody, blendujesz, dolewasz wody, blendujesz. Tłuszcz jest lżejszy od wody, więc ucieka na wierzch, może zawierać nieco wiórków, ale generalnie jest to tłuszcz. Wiórki pływają sobie w wodzie i opadają na dno. Zbierasz wierzchnią warstwę łyżką, wrzucasz w tetrę czy inną ściereczkę, np. bawełnianą czy lnianą, odciskasz i masz :) W naczyniu zostaje mleko roślinne kokosowe z wiórkami. Możesz odcedzić wiórki, a mleko wykorzystać, a możesz też wymieszać z mąką i mieć ciasto na naleśniki kokosowe, swoją drogą przepyszne z truskawkowym musem :) Mam nadzieję, że nieco pomogłam, starałam się jasno i zrozumiale pisać :) Luna7 2012-04-22 01:09:02.363 Biszkopt wegański (wegańska) A ja zrobiłam i wyszedł świetnie, piekł się 30 min. (pewnie to z powodu nagrzanego już piekarnika). Jedynie wyszło mi go nieco za mało i w za szerokiej blaszce był, ale to bardziej kwestia organizacji ;) Ba, niewegetariańska i niewegańska rodzina pytała, jak mi wyszedł taki biszkopt bez jaj :D Ja będę korzystać z tego przepisu, kiedy będę potrzebowała :) Luna7 2012-04-09 16:43:42.942 Wiosenny kosmiczny sos (wegańska) Och, rzeczywiście zapomniałam napisać, że robimy zasmażkę :) Wsypujemy do zrumienionej cebulki :) Dzięki za uwagę, nie mam pojęcia, jak to przeoczyłam :) Luna7 2012-04-08 21:51:44.519 Bułeczki bananowe z cynamonem i wanilią (wegańska) A to jeszcze naleciałość z wegetarianizmu - ciasto drożdżowe na słodko z dodatkiem jajek ;) Ponoć z jajkami ciasto drożdżowe wychodzi delikatniejsze. Luna7 2012-04-06 18:05:34.668 Żurek cały domowy (lakto-ovo-wege) A u mnie to i ogórki, i kapustę się kisiło, ba! buraki na barszcz wigilijny :) I wszystko to lubię, tylko za żurkiem nie przepadam, ale siłą rzeczy czegoś się nauczyłam ;) Lodówka to dobre miejsce ;) U mnie stoi w piwnicy ;) A propos innych kiszonek, to Twój żurek jest obecnie czymś takim, jak ogórki małosolne ;) Takie porównanie mi się nasunęło, bo ogórki ten dzień-trzy po zapakowaniu w słoiki też są niedokiszone, proces się zaczyna ;) Luna7 2012-04-05 21:28:33.628 Żurek cały domowy (lakto-ovo-wege) Ryfka, jak robiłaś to wczoraj, a dziś czuć kiszonką, to znaczy, że... żurek pracuje :) Kisi się, po prostu. Zazwyczaj żurek potrzebuje tak ze 2-3 dni w ciepłym miejscu, więc na Twoim miejscu ruszyłabym go dopiero jutro :) Luna7 2012-04-05 14:17:29.805 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |