7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
Luna7 : komentarze użytkownikaOgórki po żydowsku (na zimę) (wegańska) A ja właśnie przed paroma dniami zrobiłam i dopiero będę miała okazję sprawdzić, czy takie pyszne ;) Luna7 2013-09-12 22:19:53.102 Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini (wegańska) Pychota! Uwielbiam! Zapomniałam dać mąki ziemniaczanej i nie miałam akurat curry. Wyszło mi za dużo twarożku i posmarowałam nim też wierzch. bo się za późno zorientowałam i miałam już kwiatki rozłożone. Połączenie gałki muszkatołowej i czosnku - jak zwykle pyszne! :) Luna7 2013-08-24 16:57:31.119 Dżem z bzu czarnego i marchewki (wegańska) Pierwsze słyszę! Tarnina, jarzębina, jałowiec - owszem. Ale dzika róża, głóg, czarny bez - nigdy! Przynajmniej zgodnie z moją wiedzą. Nie wiem, czy Gumowska ("Słońce w słoikach", str. 145, mniej więcej na środku strony) z 1988 roku jest wystarczająco stara i poważana, by zyskać miano wiarygodnego źródła, ale mimo to zacytuję: "Nie tylko trzeba uważać, aby nie zbierać kwiatów czy owoców dzikiego bzu z miejsc skażonych, ale trzeba zbierać owoce tylko wtedy, gdy są już zupełnie dojrzałe. Niedojrzałe zawierają kwas pruski i są trujące. Gdy dojrzeją, po tym toksycznym związku nie ma śladu i nawet dzieci mogą takie dojrzałe jagódki jadać." Zawsze jej wierzyłam i jakoś się nie zatrułam ;) I przynajmniej u mnie w porze przymrozków naprawdę nie ma co zbierać z bzu. Z jarzębiny zresztą też, więc ląduje w zamrażarce. Słyszałam, że jarzębinę można też sparzyć wrzątkiem i to również niweluje jej trujące związki, ale jeszcze nie próbowałam tej metody. Luna7 2013-08-22 17:53:40.787 Dżem z bzu czarnego i marchewki (wegańska) Z czarnym bzem absolutnie nie trzeba czekać do przymrozków. Zresztą, w przymrozkowej porze często są już jedynie jego resztki. Nie poleca się jedynie dużych ilości bzu na surowo. U mnie na podwórku właśnie dojrzewają pierwsze baldaszki. Muszę wypróbować ten przepis ;) Luna7 2013-08-21 18:17:03.056 Ocet jabłkowy (wegańska) Orzechova, ten glut jest jak najbardziej normalny i nazywa się macierzą :) Luna7 2013-08-15 18:50:12.809 Tort arbuzowy (wegańska & RAW) Tak myślałam, że pojawienie się na Puszce przepisu na ten tort to tylko kwestia czasu ;) Wygląda wspaniale :) Luna7 2013-08-15 12:10:59.925 Ketchup domowej roboty (wegańska) Ja robię bez pestek i skórek, bo dłużej trzyma :) Ale na krótkie spożycie taki z pestkami może być, o ile one nikomu nie przeszkadzają ;) W każdym razie mama zawsze mnie ostrzegała, że z pestkami krócej się da przechować. Luna7 2013-08-13 09:11:49.643 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Od znajomych z działki, od kogoś z wiejskiego ogródka... byle niepryskane ;) Tych miejskich raczej nie polecam, a zestawy do kiszenia widziane przeze mnie w sklepach i na rynku zawierają jedynie chrzan (na oko marnej jakości), koper, czosnek i są pozawijane w liście chrzanu, i spięte gumką. Wszędzie takie widzę. Możesz iść na najbliższy rynek, targ czy coś w tym stylu, zobaczyć, kto ma takie zestawy albo owoce, ale niedużo, bo wtedy najpewniej własne, a nie dostarczane skądś i zapytać o możliwość zamówienia takich liści ;) Luna7 2013-07-27 22:03:30.45 Smalec z fasoli (wegańska) Robię podobną pastę, ale daję cząber i sos sojowy. Nie powiedziałabym jednak, że smakuje smalcem, może dlatego, że nie znam jego smaku. Luna7 2013-07-27 15:23:52.763 Smalec z fasoli (wegańska) Zgadzam się z ostatnią opinią, dlatego też z mieszanymi uczuciami dodawałam przepis na moje oszukane jaja na słodko... z jednej strony mięsożercy dali się nabrać i pytali mnie, jak to zrobiłam, że zapiekłam jajka w foremkach od babeczek i jeszcze żółtko jest równo na środku, ale z drugiej... jakoś nie czuję ogromnej potrzeby imitowania mięsnych potraw, bo przecież istnieje wiele przepysznych wegańskich! :D Luna7 2013-07-27 15:22:41.141 Malezyjski sos z orzechów (wegańska) Aha, jeszcze napiszę, że najpierw prażyłam lekko zmielone orzechy i słonecznik, a następnie dodawałam resztę, bo lubię aromat prażonych orzechów. Na samym końcu dodawałam wodę dla regulacji płynności. Luna7 2013-07-27 15:18:11.558 Malezyjski sos z orzechów (wegańska) Dobre, dobre! Robiłam już parę razy, za każdym bez ziemnych, bo nie kupuję, zamiast nich dałam słonecznik. Ostrej papryki nie dawałam do całości, bo tata nie lubi. Połączenie kurkumy i cynamonu uważam za szczególnie udane, sama całość jeszcze odrobinkę dosoliłam, a cukru żadnego już nie dawałam, nerkowce są wystarczająco słodkie same w sobie. Podawałam do warzyw z ziemniakami (a potem z kaszą) jako sos. Robiłam kiedyś budyń z nerkowców i zauważyłam, że po podgrzaniu ładnie gęstnieją ;) Luna7 2013-07-27 15:16:37.591 Surowe (RAW) ciacho kwiatowe (wegańska & RAW) Prawda, poza tym można się wybrać na tereny może niekoniecznie podmiejskie, a bardziej wiejskie i samodzielnie uzbierać, ale to już z dzikich kwiatów (i wtedy lepiej się znać, co by takiej choćby naparstnicy sobie nie narwać ;)), jak np.: bodziszek łąkowy, koniczyna czerwona, cykoria podróżnik, mak czerwony, ślaz, wiesiołek, dzika róża, róża pomarszczona (rosa rugosa), rumianek, dziewanna wielkokwiatowa, czarny bez, stokrotki... i z pewnością wiele innych, których akurat nie potrafię tak od razu z pamięci przywołać ;) Luna7 2013-07-25 22:18:31.173 Ocet jabłkowy (wegańska) Orzechova, a były niepryskane? Z tego, co wiem, przetwory takie, jak ogórki i kapusta kiszona, buraki kiszone na barszcz, octy wszelakie i inne wymagające fermentacji udają się z niepryskanych owoców i warzyw. Z pryskanych przeważnie po prostu gniją i pleśnieją. Te niepryskane też mogą się zepsuć, jak nie przestrzega się zasad higieny przy przetwarzaniu, ale o to Cię nie posądzam ;) Luna7 2013-07-19 16:41:31.517 Lody bananowo-wiśniowe (wegańska & RAW) Obstawiam, że ok. 200 g, bo mrożonki przeważnie sprzedają po 400-500 g :) Luna7 2013-07-17 22:26:07.488 Bób - jak gotować, do czego wykorzystać (wegańska) Bób generalnie ma swój charakterystyczny zapach... jak kalafior czy kapusta... więc nie wiem, czy to to. Jednym śmierdzi, inni prawie nie czują ;) Jeśli kupiłaś jasnozielony lub biały, bez plam i bez śluzu (jak był ciemniejszy, to mógł być dobry, ale po prostu utleniony), to powinien być świeży, a przynajmniej niezepsuty. Luna7 2013-07-17 22:22:54.242 Wegańskie bezy (wegańska) Dałam, dałam. Jako, że skład Bezglutena średnio mi się podobał, a skrobi kukurydzianej specjalnie nie lubię, dałam ziemniaczanej. 5 minut po wstawieniu do piekarnika oklapły. A naprawdę długo ubijałam... jak znowu mnie najdzie na takie coś, dodam chyba szczyptę soli i wsadzę na wyższą temperaturę. Odparowany był tak, że łyżka stała, wyszło mi tego nawet mniej, niż szklanka, bo się trochę zgapiłam, więc za rzadkie być nie powinno... Luna7 2013-07-16 22:47:00.023 Wegańskie bezy (wegańska) Nie wiem, co zrobiłam źle... stosowałam się do przepisu, a wyszły mi cienkie opłatki :( Ubijałam jakieś 20 minut, nadal nie było sztywne, mimo to małą łyżeczką nałożyłam na papier do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Może to dlatego, że nie był nagrzany. Może powinnam ubijać jak białka, do sztywności. Bo to przecież raczej nie dlatego, że siemię było brązowe, a nie złote..! Luna7 2013-07-07 23:55:54.639 Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami (wegańska) Oho, ja też zrobiłam ją dziś na obiad! Bakłażana podsmażyłam naprawdę porządnie i jego smak u mnie wcale się nie zgubił. Podałam z razowym żytnim makaronem. Luna7 2013-07-05 18:16:07.634 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) Monk, przeczytaj może jeszcze raz komentarze :P Luna7 2013-07-04 14:57:00.289 Tarta jaglana z botwinką, szparagami i twarogiem migdałowym (wegańska) Siedzi w piekarniku z młodą cebulką i botwinką, spód gryczano-jaglany, śmietana słonecznikowa :) Luna7 2013-07-02 13:42:02.939 Tarta jaglana z botwinką, szparagami i twarogiem migdałowym (wegańska) Właśnie rozważałam zamiast szparagów różyczki kalafiora ;) Albo może młodą cebulkę... no nic, pokombinuję jeszcze ;) Luna7 2013-07-02 12:01:07.941 Tarta jaglana z botwinką, szparagami i twarogiem migdałowym (wegańska) Ooo, brzmi zachęcająco... jak myślicie, da się zamiast zielonych szparagów użyć białych, czy lepiej kombinować z jakimś innym zastępnikiem (albo dać samą botwinkę, tylko więcej)? Luna7 2013-07-01 22:46:00.837 Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW) Nie wiem, czy tak ma być, ale mój twarożek z nerkowców miał bardzo wyraźną nutę słodyczy... może ta odrobina soli z wody od ogórków tylko uwypukliła zwykłą słodycz nerkowców... no nie wiem. Ale i tak był z ogórkiem kiszonym na wierzchu całkiem smaczny ;) Nie powiedziałabym, że smakuje, jak zwykły, ma raczej swój niepowtarzalny smak ;) Przynajmniej mój ;) Nastawiłam właśnie wersję ze słonecznikiem, będzie na śniadanie ;) Wody od ogórków dałam tyle, by przykryła ziarna, a potem jeszcze dolałam troszkę. A pomysł, żeby w sezonie zimowym użyć wody od kiszonej kapusty, jest super! :D Muszę koniecznie wypróbować :) Luna7 2013-07-01 22:40:24.138 Rabarbarowy sernik z nerkowców (wegańska) Z uwzględnieniem polewy rabarbarowej raw to to nie jest... ale bez - owszem ;) Luna7 2013-06-30 19:42:51.411 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |