7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
Luna7 : komentarze użytkownikaKajmak (masa krówkowa) (wegańska) Wiesz, dla mnie wymyślenie i wykonanie tego przepisu było jedynie potwierdzeniem mojej teorii, że masa krówkowa jest po prostu karmelem, tylko na mleku, a nie na wodzie, soku cytrynowym czy bez niczego ;) Mleko go matuje, zmętnia, więc nie jest już przejrzysty i tyle ;) Na dobrą sprawę można spróbować zrobić karmel i do niego dodać jakieś roślinne mleko w proszku, też powinno wyjść ;) A prawda, takie niesłodzone by się przydało, jak potem ze słodzonego sojowego robić majonez ;) Nie idzie :P Nie próbowałam mierzyć czasu gotowania, zawsze zależy to od ilości składników, trzeba umieć wyczuć ten moment, kiedy kajmak jest dobry, ja to poznaję po barwie i konsystencji :) Myślę, że inaczej się nie da ;) Przecież to zależy nie tylko od ilości składników, ale i od wielkości ognia... Luna7 2013-04-03 20:57:21.244 Kajmak (masa krówkowa) (wegańska) A widzisz, szukałam, czy ktoś wrzucił przepis i nie znalazłam :P Jak się daje olej (przy użyciu mleka kokosowego pewnie nie trzeba), to wychodzi takie kruche po zastygnięciu, bez tego są mordoklejki - tu już, jak kto lubi ;) Szczerze przyznam, że bałabym się użyć mleka kokosowego domowej produkcji do tego ;) Zawsze po zagotowaniu mi się brzydko rozwarstwia :( A z puszki może by wyszło, nie wiem, nie próbowałam ;) Ponoć kajmak czy mleko skondensowane sprzedają puszkowane, ale... za granicą :P Luna7 2013-04-03 19:34:36.251 Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska) Sprawdza się! :D Chyba miałam zbyt soczystą cytrynę... uważam, że ilość pierwszych dwóch składników można podwoić, a resztę zostawić, jak jest, może będzie mniej wyrazista... ;) Tylko nie wiem, jak wtedy z konsystencją, muszę sprawdzić ;) Luna7 2013-04-02 14:48:19.064 Burgery z buraków (wegańska) No, no, naprawdę niczego sobie :) Nie dałam w ogóle tartej bułki, a buraki miałam ugotowane. Zupełnie zapomniałam o soli, słonecznika sypnęło mi się ciut więcej... ale i tak pyszne! ;) Luna7 2013-03-28 15:34:29.105 Jaglana "nutella" (wegańska) Ooo, robiłam kiedyś coś takiego, tylko bez migdałów i nie pamiętam, czy z jakiegoś przepisu, czy z głowy. Bardzo wdzięczna masa, nadaje się do wielu rzeczy :) Luna7 2013-03-24 00:21:18.438 Majonez dziadziusia (wegańska) Temperatura ta sama, o użyciu mieszadeł nawet nie pomyślałam, wzięłam blendującą końcówkę. Więc jedynie może być za szybko, bo wszystko inne mam ok... albo po prostu się nie da :( Spróbuję następnym razem na najniższych obrotach. Do trzech razy sztuka ;) Luna7 2013-03-24 00:16:16.567 Majonez dziadziusia (wegańska) Małmazyja była biała, ale prawie wcale nie zgęstniała. Nie wiem, co robię źle, przepis pod tym względem jest dość niejasny, ale to już moje któreś podejście i ciągle wychodzi mi półpłynna masa... nawet bardziej płynna od półpłynnej, ledwie co zgęstniała. Dawałam czosnek, musztardę do zgęstnienia i dużo nie pomagało. Chyba w końcu pójdę na łatwiznę i zrobię z mleka sojowego, ziemniaka, tofu, ryżu albo fasoli... Ale do sałatki warzywnej ujdzie. Luna7 2013-03-23 19:48:46.953 Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska) Hmm, ciekawe, wędruje do schowka ;) Luna7 2013-03-17 21:20:34.368 Kluski gryczane (wegańska) Nie próbowałam robić z palonej, a z niepalonej wychodzą na 100% (przynajmniej mi). Generalnie wszelakie falafele, dosze czy inne dania z wykorzystaniem niezbożowych mąk robi się z surowych (zbożowych właściwie też się surowych używa), a nie gotowanych czy prażonych ziaren ciecierzycy, gryki, soczewicy, ryżu i innych, więc myślę, że tu ta zasada też obowiązuje :) Luna7 2013-03-17 21:02:43.548 Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami (wegańska) Racja, "drobne" nie znaczy "błyskawiczne". Po prostu automatycznie mi się skojarzyło. Używam tylko górskich, a one wcale drobne nie są, a drobne do tej pory to przeważnie właśnie błyskawiczne na sklepowych półkach widziałam. Mea culpa. Tak czy siak aż 20 minut na drobne płatki wydaje mi się nieco zbyt dużo ;) Luna7 2013-03-17 20:57:08.824 Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami (wegańska) Chodzi mi właśnie o to, że te całe, górskie, znane jako dość twarde - wystarczy zalać wrzątkiem i po 5-10 minutach są miękkie - nawet gotować nie trzeba. Toteż pytam, jaką konsystencję będą miały w takim razie błyskawiczne po tak długim gotowaniu... to musi być niewyobrażalnie rozgotowane :P Ja nie gotuję owsianki, zalewam zawsze wrzątkiem :) I właśnie to polecenie długiego gotowania błyskawicznych płatków mnie zastanowiło :P Luna7 2013-03-14 21:25:23.7 Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami (wegańska) Aż 20 minut gotować - i to drobne płatki? Nie rozgotuje to-to się? Czy chodzi może właśnie o to, by powstała papka? Ja przeważnie zalewam wrzątkiem (górskie!) i po 5-10 minutach są gotowe... Luna7 2013-03-13 20:14:40.995 Pieczony ser sojowy (wegańska) Na pewno ostatnio mieli w Evergreenie :) może inne sklepy internetowe też mają ;) Luna7 2013-03-11 23:54:53.522 Bardzo kolorowa surówka (wegańska & RAW) O tej porze to raczej niemożliwe ;) Ogórecznik można samemu wysiać w ogródku, tylko trzeba pilnować, bo potem rozsiewa się jak chwast ;) I widziałam kiedyś na vegeboxie (nie tylko ogórecznik zresztą, były też nasturcje, nagietki i może coś jeszcze jadalno-kwitnącego, jakaś cukinia...), ale oczywiście w sezonie :) A kwiatuszki ma nie tylko prześliczne, ale i całkiem smaczne :) Luna7 2013-03-11 23:50:32.676 Ptasie mleczko (wegańska) A ja kiedyś próbowałam z podobnego przepisu zrobić wegańskie marshmallow :P Ale nie bardzo chciało wyjść, może powinnam zamiast agaru użyć gumy guar, pektyny, nie wiem, czegokolwiek innego... bądź co bądź aby uzyskać takie pianki (jak też i jest prawdziwe ptasie mleczko) należy ścinającą się masę potraktować mikserem czy trzepaczką, po prostu napowietrzyć i dać jej zastygnąć. Takie puszyste cosik dopiero pokroić i oblać czekoladą, to dopiero coś! ...może ktoś się odważy ;) Ja na razie mam dość, cieszę się też niepuszystym ptasim mleczkiem ;) Z agarem w każdym razie nie wychodzi - albo nie umiem wyczuć momentu. Luna7 2013-03-10 17:54:45.742 Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska) No, jak zapytałaś, czy na kaszel, to przypomniał mi się od razu cebulowy, który notabene gdzieś tu jest zapuszkowany :) Jak widać jedni dosalają ciasta, inni dosładzają majonez ;) Jeden mój krewny używał za to miodu zamiast masła na chleb, nawet, jak jadł ogórki kiszone :P Luna7 2013-03-10 14:25:31.922 Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska) Patrycja, zastanawiasz się pewnie, czy ten cebulowy może być, co? ;) Ja obstawiam coś w typie syropu z agawy ;) Sprawdziłam, w oryginale jest klonowy lub ogólnie owocowy, lub koncentrat z oskoły :) Luna7 2013-03-10 11:39:25.541 Ptasie mleczko (wegańska) A ja zrobiłam z podwójnej porcji i z mleka kokosowego własnej roboty, i nic mi wodą nie podchodziło. Zastygło błyskawicznie, część masy wsadziłam do różnokształtnych foremek do lodu :D Tych z foremek już nie paprałam czekoladą. Aaa i jak za szybko zastyga, to można nieco podgrzać, żeby nie było grudkowate, a potem znowu ładować w foremki ;) Luna7 2013-03-03 15:09:52.872 Ptasie mleczko (wegańska) Też się przymierzam do tego ;) Luna7 2013-02-27 21:30:54.215 Mrożenie kukurydzy (wegańska) Tak myślałam... kusisz, kusisz, a to nie ta pora roku :P Luna7 2013-02-25 22:05:29.461 Mrożenie kukurydzy (wegańska) Ewa H-K, znalazłaś chyba ostatnio właśnie w zamrażalniku taką kukurydzę, co? ;) Luna7 2013-02-24 19:17:18.422 Zapiekanka wiejska - z ziemniaków i buraków (lakto-wege) Sonnentau, pewnie na 4 bardzo głodne osoby ;) Może po upieczeniu będzie nieco mniej ;) Luna7 2013-02-22 00:23:33.858 Sałatka groszkowa (wegańska & RAW) Prześliczna, muszę kiedyś zrobić! :D Luna7 2013-02-20 19:57:40.629 Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege) Nie, po prostu nie zawsze lubię zabielane, rozjaśniane sosy. Znam te zabielacze (kokos, mąka, słonecznik). Sosy dla mnie bardzo fajnie wyglądają, gdy mają intensywne barwy, gdy składają się z samych warzyw i są gęste, ale nie zagęszczone ;) Jeśli rozumiesz, o co mi chodzi :) Luna7 2013-02-19 21:51:33.326 Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege) Ok, zapuszkuję, ale uprzedzam, że nie ma tam żadnego zabielacza, ani mąki, ani śmietany, ani niczego, sos jest ogniście czerwony (w smaku też może być, jak ktoś lubi) ;) No i nie mam akurat do niego zdjęć. Luna7 2013-02-19 20:02:54.222 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |