7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
Luna7 : komentarze użytkownikaRaw choco bez strat... (wegańska & RAW) Hmm, zależy, co rozumiesz pod tym pojęciem. Ja używam czegoś, co wygląda mniej więcej tak: http://www.p-wholesale.com/upimg/2/176a1/magic-blender-bl350b-918.jpg Na niczym innym nie próbowałam i jeśli masz na myśli takie coś, jak to w następnym linku, to absolutnie nic nie gwarantuję: http://images.kangoo.pl/73607540/145850/large/blender_reczny_mpm_product_mbl_04_mbl_04_.jpg Luna7 2012-12-21 19:50:09.876 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) Używam zwykłych i są dobre :) A czekolada to już w ogóle pychota ;) Luna7 2012-12-21 00:29:59.088 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) Zdecydowanie lepiej się wiórki mieli na sucho - zapewniam (przynajmniej moim sprzętem) :) Można by je na sucho zmielić, potem przegotować... ale wątpię, czy to wiele zmieni ;) Moim zdaniem nie chodzi tu tyle o twardość wiórków, co samą ich obecność, która przydaje owej "pudrowości". Poza tym to jednak przepis raw ;) Więc gotowanie raczej tu odpada ;) Pytanie, czy ważniejsza tu aksamitność czekolady, która niewątpliwie jest ogromną zaletą tego przysmaku, czy jednak ważniejsze jest, by dany produkt był surowy. I w jakim stopniu "pudrowość" czyni czekoladki mniej apetycznymi. Jeśli chodzi o pierwsze, to jednak dla mnie ważniejsze jest "raw", a co do drugiego - "pudrowość" aż tak bardzo mi nie przeszkadza, w pewnym sensie wyróżnia je na tle innych - na ile pozytywnie czy negatywnie, to już kwestia gustów ;) A prawda, sycące to ;) Luna7 2012-12-18 21:43:07.403 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) Tak, dokładnie o to chodzi - masa jest taka jakby półpłynna, da się ją powoli do czegoś przelać czy delikatnie przełożyć łyżeczką, nie kroić nożem. Myślę, że "pudrowości" nie da się uniknąć, choć też starałam się zrobić i opisać to tak, by innym wyszło jak najbardziej aksamitne - podejrzewam, że przy obecności wiórków po prostu się nie da. Dodając oleju o neutralnym smaku, zwiększając ilość kakao i ew. słodu - można nieco bardziej zniwelować to uczucie, ale jednak nie do końca. Ale jest to dla mnie szybsza alternatywa oryginalnego przepisu, no i równie pyszna ;) Po przełożeniu do foremek powierzchnia się wyrównuje i jest u mnie gładka. Luna7 2012-12-18 17:25:26.328 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Akurat 34°C w cieniu nie zaliczyłabym do plusów, ale mango z własnego drzewa - mmm... Oj, a myślałam, że akurat jaglankę tam macie... dlatego zaproponowałam. Tak mi się skojarzyło, że jest uprawiana w ciepłych krajach - ale sprawdziłam właśnie - a to Afryka (i trochę Azja) celuje w uprawie jaglanki. Cieszę się, że pomogłam :) Luna7 2012-12-18 09:47:05.922 Kokosowe naleśniki (wegańska) A na to to już ktoś inny wstawił przepis :) http://puszka.pl/przepis/6956-maslo_kokosowe-doskonale_do_wszystkiego.html - tu jest masło kokosowe, które wychodzi niejako ubocznie przy robieniu tych naleśników ;) http://puszka.pl/przepis/5488-bita_smietana_kokosowa_z_mleka_kokosowego_.html - a tu b. fajny przepis co do samej śmietany :) Jak ktoś lubi używać, to może do wszelakich słodkich potraw, bo ja wiem... naleśników, sałatek owocowych, ciast, na wierzch koktajlów owocowych albo może na wierzch deserków z agaru... nawet sporo możliwości znalazłam ;) Także widzisz, Olga, nie tyle są sposoby, co z nią dalej robić, a do czego ją dodać ;) To śmietankowe kokosowe masełko ;) Aach, jak mogłam zapomnieć! Tu masz przepisy na czekoladę, pierwszy z użyciem składnika, o który pytałaś, a drugi bez :) http://puszka.pl/przepis/5922-raw_roco_choco.html http://puszka.pl/przepis/7396-raw_choco_bez_strat_.html Luna7 2012-12-18 00:46:14.397 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Woreczek ma 100g, a więc pół woreczka to 50g suchego - ale, niestety, objętościowo tego nie podam, bo pojęcia nie mam. Ale może to wystarczy, jeśli masz jakąś małą wagę kuchenną ;) Ja bym kaszę gryczaną zastąpiła jaglanką :) Luna7 2012-12-16 18:00:52.689 Cynamonowa "biedronka" z wiśniami (wegańska) Zmodyfikowana biedronka z bananami i kiwi też niezła ;) Luna7 2012-12-02 19:06:18.182 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) Nieco informacji do wyrobu tej czekolady - za niezły patent (pewnie poza mną ktoś jeszcze na to wpadł...) uważam upakowanie masy w maleńkich foremkach do lodu - zamiast robienia dużego bloku. Wychodzą apetyczne małe czekoladki, które można też podarować komuś - na pewno będą lepiej się prezentowały od kostek wycinanych z bloku ;) Poza tym wymyśliłam całą masę kolejnych wariacji tego przepisu, czyli co dodać... bez kakao, za to z cukrem waniliowym (prawdziwym!) wychodzą śliczne i pyszne białe czekoladki. Gdy miast kakao dodamy karobu - otrzymamy takie rudobrązowe. Jasnobrązowe będą, gdy dodamy połowę zalecanej ilości kakao, a gdy dodamy podwójną ilość - wyjdą gorzkie czekoladki. Jest też tyle innych opcji! Czemu by nie spróbować z odrobiną soków owocowych (kolor!) na białej czekoladzie, czemu by do środka takiej małej czekoladki nie włożyć niespodzianki - migdału, paru rodzynek, kawałka nerkowca, skórki pomarańczy, kawałka moreli? Tyle opcji... aż mam ochotę otworzyć małą czekoladową manufakturę, przygotowywanie tych wszystkich pyszności jest co najmniej równie przyjemne, co ich spożywanie! :) Chociaż tak normalnie nie przepadam za słodkim... ale to jest po prostu niesamowite :) Luna7 2012-11-30 22:44:07.515 Liście winogron (na "gołąbki") (wegańska) Fakt, najlepsze te majowo-czerwcowe, a później trzeba bardzo ostrożnie wybierać. Raz mi wyszły pysznie doprawione, ale twarde jak nie wiem co, starsze się przecież dłużej blanszuje... Luna7 2012-11-09 18:53:01.123 Ciecierzyca w egzotycznym sosie (wegańska) :) Cieszę się, że się przydał, u mnie w domu zawsze robimy z konkretnego przepisu, który tu uprościłam, bo to na małe ilości ;) Uwielbiam domowy keczup :) Luna7 2012-10-10 17:10:16.602 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) O tak, tak, pyszne jest :) Ja jednak mam ciut z słabą maszynę (jedna taka nie wytrzymała i gdzieś po roku padła), więc przeważnie mielę, dopóki nie zrobi się taka gęsta pasta i na wszelki wypadek stopuję. Może dopracowanie robotem ręcznym jest dobrym rozwiązaniem, muszę spróbować ;) No i obie wersje - surowa i prażona są przepyszne :) Preferuję jednak surową :) A moja mama prażoną z dodatkiem soku z cytryny :) Luna7 2012-10-04 21:01:32.735 Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska) Świetny jest :D A wrzućcie samo ciasto jeszcze (z podanych proporcji) do foremek na muffinki czy w małe okrągłe pasztetówki - wychodzi deser dla czterech osób! :P Za to z cynamonem, kakao i goździkami smakuje (i pachnie) prawie, jak piernik ;) Luna7 2012-10-03 22:00:02.071 Pieczony ser sojowy (wegańska) Tak, 4 łyżki :) Napisz koniecznie, jak wyjdzie :) Mój ze świeżymi był ok, tylko nieco się rozpadał po wystygnięciu. Luna7 2012-08-28 22:32:45.922 Pieczony ser sojowy (wegańska) Chodzi o drożdże nieaktywne, czyli płatki drożdżowe. Można użyć aktywnych (świeżych), sama tak raz zrobiłam i napisałam o tym w jednym komentarzu. Po prostu wychodzi wtedy trochę taki bardziej kruchy, niż na płatkach drożdżowych. Kminek i inne dodatki mile widziane :) To po prostu przepis bazowy. Myślę, że nie tylko z kminkiem, ale i z innymi przyprawami i ziołami wyjdzie super, np. z ostrą papryczką albo rozmarynem :) Luna7 2012-08-25 15:42:08.915 Warzywny bulion instant (wegańska) No tak, z rozpędu głupotę napisałam. Nawet nie pamiętam już, co tam miało być, ale czytając listę składników stwierdzam, że w tej linijce miał być tylko czosnek niedźwiedzi :) Bo wszystko inne potrzebne już na liście jest :) Mogło mi chodzić o szczypior czosnkowy też, bo zdarza mi się używać, ale to już wtedy szczypior i/lub czosnek można odłożyć ;) Luna7 2012-08-07 16:35:11.803 Warzywny bulion instant (wegańska) Tak, warzywa surowe :) Można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W żadnym razie nie pasteryzować, ale mrozić można. Przechowuje się jednak najlepiej surowe w lodówce (jest dość dobrze nasolone, to wytrzymuje ładnie :)). Luna7 2012-08-06 12:43:04.067 Tort w barwach reggae (wegańska) Dopiero zauważyłam Twój komentarz. Ciasto widzę, że zrobiłaś z innego przepisu, ale w końcu każdy ma swój najlepszy ;) I trochę cieniej przekładałaś ciasto (albo grubsze płaty ciasta miałaś), ale też wyszło fajnie :) Stwierdzam, że do tego przepisu biszkopt musi być jasny, żeby nie przytłumiał kolorów dżemików ;) Luna7 2012-07-07 10:22:26.616 Koktajl (smoothie) zdrowotny z dziko rosnącymi roślinami (wegańska & RAW) Hm, młode lepsze, mniej łykowate, smaczniejsze itp. Ale jak nie ma już młodych roślinek pod ręką, to starsze też będą dobre :) Tylko mogą wymagać więcej obróbki (np. u pokrzyw nadadzą się same liście i ew. czubki, a łodygi już będą za twarde), zwłaszcza, jeśli chodzi o dania, a nie wyciskane soki :) Mam trochę przepisów na "dzikie" w profilu, jeśli był(a?)byś zainteresowany/a :) Luna7 2012-07-07 10:17:47.453 Pieczony ser sojowy (wegańska) Wiem, że są ciężko dostępne, sama ich wtedy nie miałam, więc użyłam drożdży aktywnych. Też wyszło ;) I dlatego napisałam w poprzednim komentarzu, że z aktywnymi też wychodzi (w sumie po pieczeniu w 180 st. też się robią nieaktywne) ;) Luna7 2012-07-07 10:13:31.98 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) Rewelacja! Pyszne, kruche, słodkie (może troszkę nazbyt). Jak dobrze, że od razu robiłam z podwójnej porcji! ;) Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości cukru o połowę i zrezygnowaniem z proszku do pieczenia. Tak czy siak - pychotka! ;) Luna7 2012-06-22 22:29:53.835 Zielsko na talerzu - żywokost w cieście naleśnikowym (wegańska) Ja widuję przy drodze do lasu i przy rowach, przy bagienkach, generalnie on lubi wilgoć, choć też nie za dużo. Hmm, jakieś mokre łąki, zarośla czy inne podmokłe tereny też lubi. Ale na dość suchych podłożach również go widziałam. I na ciężkich, zbitych, tłustych. Jest popularny chyba w całej Polsce :) Kwitnie przeważnie na fioletowo, czasem na biało i żółto (te ostatnie widziałam chyba raz w życiu na żywo). Luna7 2012-06-14 16:19:32.385 Surówka ze szpinaku z pieczarkami i pomidorami (wegańska & RAW) Przecież surowe pieczarki też są jadalne :) Ja lubię pokroić je w plasterki, posypać solą i na trochę zostawić, a potem na chleb i grubo koperkiem :) Pyszne są :) Zwłaszcza z pomidorkiem i/lub ogórkiem kiszonym :) Luna7 2012-06-08 15:43:29.397 Kokosowy ryż z sosem bananowym (wegańska) Też robiłam mniej-więcej z połowy porcji, ale... na jedną osobę (100 g suchego ryżu naturalnego). Wiórki również dałam na początku (dodałam też 5 cm laski wanilii, super aromacik), sos bananowy zrobiłam z dwóch bananów, odrobiny cukru i oleju (te 4 łyżki polecane przez Patrycję wydają mi się jeszcze zbyt dużą ilością). Aż się poczułam strasznym żarłokiem, jak przeczytałam, że połowa porcji starcza na 3 osoby... chyba na deser ;) Jako samodzielne danie obiadowe - jakoś trudno mi uwierzyć ;) Ale jako deser... tylko rzeczywiście trzeba robić więcej sosu, oj, trzeba... Luna7 2012-06-08 15:34:10.669 Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska) Ja bym z żytnią uważała w tym wypadku, max. 50/50. Z doświadczenia wiem, że żytnia jest najlepsza do chleba na zakwasie, a gdzie indziej to różnie bywa ;) Luna7 2012-06-07 19:51:03.666 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |