7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
majczi : komentarze użytkownikaOgórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Czy liście w sloikach maja być w calosci czy mogą być porwane na kawałki? Taki listek dębu jest chyba dosyć spory... Na dniach zamierzam próbować ;) majczi 2016-07-06 23:22:06.079 Zupa ze świeżych ogórków z ryżem (wegańska) Kolejny sezon z tą zupą :) tym razem doprawiona sokiem z cytryny majczi 2016-07-06 19:04:17.829 Muffiny bananowe (wegańska) robiłam je już kiedyś x lat temu, dziś była powtórka, są świetne. cukru dałam tylko łyżkę (trzcinowego), bo jadł je też mój 7-miesięczniak. następnym razem w ogóle nie dodam, tylko banany muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. mąka to pół na pół biała i pełnoziarnista pszenna. kusi mnie dodatek ryżowej - próbował ktoś? aha, dodałam też chlust mleka, bo ciasto było za gęste. majczi 2016-04-10 16:34:13.577 Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą (wegańska) pyszna potrawka, błyskawiczna w przygotowaniu. oprócz suszonych grzybów dodałam jeszcze pieczarki, które podsmażyłam na początku z cebulką. ziemniaki pominęłam. z przypraw dałam sporo wędzonej papryki, sos sojowy, płatki drożdżowe, pieprz i trochę chilli. dodatek masła, miodu i śmietany idealnie zwieńcza całość, choć ja dorzuciłam jeszcze kawałek startego parmezanu. z proporcji podanych przez autorkę wychodzę trzy spore porcje. ps. faktycznie wygląda jak jedzenie dla psa :D majczi 2015-12-03 17:48:51.636 Ciasto z dyni (ovo-wege) bardzo smaczne i szybkie do zrobienia, smakuje jak piernik marchwiowy, aczkolwiek wyszedł mi zakalec :(. możliwe że to moja wina, więc daję 5 gwiazdek. majczi 2015-11-09 22:04:52.423 Pasta pomidorowa z tofu (wegańska) dobra pasta, ale dopiero po zakwaszeniu sokiem z cytryny, który niweluje specyficzny posmak tofu. dodałam też trochę sosu sojowego. pasowałyby posiekane zioła, następnym razem :) majczi 2015-08-04 10:33:29.483 Kukurydza gotowana w kolbach (wegańska) polecam wodę trochę posłodzić, zamiast solić. cukier w wodzie podkreśla słodycz kukurydzy, solimy już po ugotowaniu :) majczi 2015-07-31 11:13:32.899 Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem (wegańska) mi bardzo smakowało, dodałam jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki. pyszna kolacja. majczi 2015-07-18 20:30:36.769 Hummus z pieczoną dynią (wegańska) jaki cenny tłuszcz, ciecierzyca ma zaledwie 6 g tłuszczu na 100 g nasion, a to naprawdę niewiele, dla porównania soja - 20 g. nie popadajmy w paranoje. majczi 2015-07-16 11:25:48.096 Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe (wegańska) pyszne, nie dodałam czosnku, za to kawałek cukinii, a pomidory już na koniec, do prawie gotowego curry. mieszankę przypraw sporządziłam własną: kurkuma, zmielony kumin, goździki, kardamon, cynamon, kolendra i chilli. w towarzystwie ryżu i falafeli smakowało świetnie. majczi 2015-07-14 16:26:08.749 Bób według Doctora (smażony z curry) (wegańska) smaczny bób, podobnie jak patrycccja dodałam kumin, a majeranek pominęłam. przyprawy najpierw podsmażyłam na oleju, żeby wydobyć aromat. sos sojowy bardzo tu pasuje. myślę że podsmażony bób z samym sosem sojowym również wyszedłby pysznie, wzorem fasolki z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/2718-fasolka_szparagowa_z_sosem_sojowym_i_oliwa.html. może z dodatkiem pasty miso... majczi 2015-07-11 22:23:25.393 Brokuły z ciecierzycą (wegańska) pyszne, do tego czosnek, płatki drożdżowe i makaron. z przypraw wystarczy pieprz i sól do smaku. uwielbiam to danie :) majczi 2015-07-06 23:05:17.908 Zupa gulaszowa (wegańska) bardzo bardzo smaczna. soku pomidorowego na koniec dolałam znacznie więcej, bo w sumie całą buteleczkę 0,3 l. z przypraw: wędzona papryka w proszku, majeranek, kolendra, płatki drożdżowe, plus przyprawy z przepisu. nigdy nie jadłam zupy gulaszowej, a ta mi bardzo smakuje :) majczi 2015-06-28 17:33:26.919 Pieczone chipsy z jarmużu (wegańska) czy taki jarmuż w paczce z biedrinki (już podzielony na liście) nada się do tych chipsów? majczi 2015-06-27 21:51:01.361 Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska) zrobiłam :) pestek nie namaczałam, tylko zmieliłam na pył i zmiksowałam z cebulą. najpierw konsystencja przypominała klej, ale dodałam troszkę wody i już było ok :) pasta wyszła w smaku dość... nijaka. sama jest smaczna, ale ciężko ją poczuć na kanapce. dobra pasta awaryjna. majczi 2015-06-27 20:37:57.686 Falafel (felafel) (wegańska) falafele są przepyszne, ale ten przepis jest beznadziejny. falafeli nie robi się z ugotowanej ciecierzycy, tylko z namoczonej, co powinno być jasno i wyraźnie zaznaczone w przepisie!!! to wg. mnie skandal, że tyle osób z przepisu korzystało i tylko zmarnowało składniki, bo falafele rozpływały im się na patelni. przepis powinien być zredagowany, no ale cóż... ja osobiście polecam przepis jadłonomii, zawiera większy zestaw przypraw i nie ma w nim mąki (bo do falafeli się jej nie dodaje...). oto link: http://www.jadlonomia.com/2013/09/falafel-idealny.html majczi 2015-06-25 20:10:47.874 Cukierki przyrządzane na patelni (lakto-wege) całkiem niezłe :) szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane, trzeba tylko porządnie schłodzić masę przed krojeniem (np. w zamrażalniku przez 30 min). kaszy dodałam 1,5 szklanki, ale następnym razem użyję kaszy błyskawicznej. w smaku podobne trochę do irysów, trochę do krówek... myślę że warto dodać szczyptę soli i trochę kakao, spróbuję przy następnej okazji. no i z mlekiem kokosowym zamiast kremówki też powinno się udać :) majczi 2015-06-24 20:43:09.129 BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka (lakto-wege) PRZEPYSZNE danie! co prawda zmodyfikowałam przepis i w efekcie nie użyłam cebuli, pomidory miałam niestety tylko z puszki, bakłażana obsmażyłam bez mąki a zamiast sera koziego dałam mozzarellę. moja zapiekanka miała tylko jedną warstwę i zjadłam nie z bagietką, a z ziarnistym chlebem, ale mimo tych wszystkich zmian wyszła całkiem szybka i pyszna letnia kolacja. polecam:)) majczi 2015-06-22 20:02:37.103 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) dziękuję pięknie za odpowiedź, niedługo dam znać w takim razie jak wyszło. i dziękuję za miłe słowa!:) majczi 2015-06-19 11:57:47.981 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) kusi mnie ten pasztet już od jakiegoś czasu... tylko mam dwa pytania - czy dodatek brandy/wina jest tu kluczowy? jestem w ciąży, więc odpada jakiekolwiek alko, nie ma gwarancji, że całe odparuje. i drugie pytanie - czy płatki owsiane są bardzo wyczuwalne w smaku? lubię owsiankę, ale nie chciałabym owsianego pasztetu. pozdrawiam. majczi 2015-06-19 11:44:00.431 Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW) potwierdzam - wersja ze słonecznikiem jest naprawdę smaczna :) nie tak jak z nerkowcami, ale warta przetestowania! ja będę robić, na pewno częściej niż z orzechów. ja zrobiłam tak, że namoczyłam na noc słonecznik w wodzie, rano przepłukałam i zmiksowałam z dwoma ogórkami i kilkoma łyżkami wody z kiszenia. ale zastanawiam się czy słonecznikowi nie zrobiłoby lepiej moczenie w wodzie z ogórków... muszę przetestować :D majczi 2015-06-18 09:21:58.853 Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska) zrobiłam i użyłam dziś zamiast samej soli, na kanapkach. bardzo smaczne, lecz siemię uprażone i rozgniecione ma taki charakterystyczny morski (żeby nie powiedzieć, że rybi) zapach... chyba warto wrzucić trochę sezamu :D majczi 2015-06-17 19:16:57.694 Apetyczna gryczana zapiekanka / zasmażanka z twarogiem i pestkami słonecznika (lakto-wege) robiłam jakiś czas temu podobną zapiekankę i była przepyszna! kilka różnic, bo nie korzystałam z przepisu: do kaszy dodałam jeszcze podsmażone pieczarki, a ser żółty (na wierzchu) był wędzony, bardzo pasowało. pamiętam tylko, że problem był z nakładaniem, zapiekanka była bardzo sypka, następnym razem dodam więc do masy trochę startego sera, zeby jakoś zlepił całość. podałam z sałatą ze śmietaną, a kiedyś jeszcze z pomidorami ze śmietaną - bardzo pasują takie salatki, jeśli ktoś je nabiał, to polecam. majczi 2015-06-17 18:26:53.785 Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege) zrobiłam ostatnio, ale nie dodałam soku z cytryny, cebuli i czosnku (bo przepis dopiero teraz obczaiłam), a i śmietanę miałam mniej tłustą. doprawiłam odrobiną sosu sojowego i pieprzem. pyszne, podałam do kotlecików, kaszy gryczanej i surówki. majczi 2015-06-14 09:53:50.21 Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska) tak do tygodnia czasu, oliwa i czosnek dobrze konserwują, tylko właśnie polecam zrobić na oliwie/oleju. warto dodatkowo polać oliwą wierzch, żeby zapobiec pleśnieniu. majczi 2015-06-12 09:40:29.421 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |